Campioni la pierderi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Campioni la pierderi

Dupa ce am prezentat clasamentul firmelor care au obtinut cele mai bune rezultate din punct de vedere al activitatii financiare aferente anului trecut, a venit rindul firmelor care au incheiat 2007 pe rosu. Astfel, un clasament realizat avind ca unic criteriu de selectie pierderile raportate indica faptul ca cel mai greu le-a fost firmelor din sectorul productie, dar si agricultura, intrucit aici se concentreaza cele mai mari pierderi. 2007 a fost si un an al recordurilor nefaste, intrucit pentru primele firme clasate intr-un top al pierderilor, minusurile inregistrate reprezinta o premiera din punct de vedere al cuantumului. De exemplu, cea mai mare pierdere a fost de 58,51 milioane lei, adica 585,1 miliarde de lei vechi, echivalentul a peste 16 milioane euro. Recordul apartine unei firme care in urma cu mai multi ani era un nume pe piata locala. A doua clasata este o companie cu renume mondial prin prisma apartenentei capitalului social. Numai pierderile acestor doua firme depasesc 100 milioane de lei, doua treimi din totalul pierderilor a 30 de firme din Braila. Ca termen de comparatie, pierderile cumulate ale primelor doua clasate reprezinta echivalentul profiturilor insumate ale primelor 50 de firme cu rezultat financiar pozitiv. Cu alte cuvinte, daca s-ar realiza un raport intre cumulul celor mai mari profituri si al celor mai mari pierderi, balanta ar inclina clar spre minus, de unde si tendinta generala a economiei locale.

"PAL" - pierdere record de 58,51 milioane lei

Asa cum am spus mai devreme, pierderile raportate in cursul anului trecut de firmele brailene au dus la inregistrarea unui nefast record: sume imense cu minus. Prima clasata este firma SC "PAL", unde actionar majoritar este o firma din Elvetia - "Merona Holding AG". Societatea a anuntat ca in urma activitatii derulate in 2007 a obtinut un minus de 58,51 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decit pierderea din 2006 (12,41 milioane lei), raportat la o cifra de afaceri de 0,24 milioane lei, respectiv 1,09 milioane lei. Si la capitolul datorii totale s-a inregistrat o evolutie negativa, in sensul cresterii cu aproape 60% a cuantumului acestora de la 152,7 milioane lei in 2006, la 241,69 milioane lei anul trecut. De remarcat ca firma a inregistrat o crestere in ceea ce priveste cuantumul activelor imobilizate, unde evolutia cu plus a fost de aproape 80% de la 139,09 milioane lei in 2006 la 249,48 milioane in 2007. Legat de politica de personal, trebuie mentionat ca in ultimii ani numarul angajatilor a scazut de la 244 in 2005, la 197 persoane in 2006 si 121 salariati in 2007. Ultimul an in care firma a inregistrat profit a fost 2005, cind la o cifra de afaceri de 0,67 milioane lei a reusit un plus net de 16,02 milioane lei. Totusi, pentru conducerea SC "PAL", participarea la Tirgul International de Mobila organizat de "Romexpo" la Bucuresti a devenit o traditie pentru firma. De fiecare data compania a expus mobila de bucatarie, mobilier pentru birouri, precum si mic mobilier din pal melaminat. Conducerea unitatii a evitat sa-si exprime un punct de vedere cu privire la pozitionarea firmei pe primul loc in topul societatilor cu pierderi foarte mari din Braila.

"Aker Braila" a suferit pierderi majore, generate de evolutia tarifelor la utilitati si materii prime

Pe locul II din punct de vedere al pierderii inregistrate in cursul anului trecut s-a clasat SC "Aker Braila" SA, societate unde actioneaza compania norvegiana "Aker Yards" prin intermediul subsidiarei "Aker Brattvaag". Concret, compania a incheiat 2007 cu o pierdere de 52,15 milioane lei, adica circa 15,62 milioane euro, aceasta dupa ce tot pierderi a inregistrat si in 2006 si in 2005. Cifra de afaceri realizata in cursul anului trecut a fost de 263 milioane lei, dublu fata de anul 2006, in timp ce veniturile totale raportate de unitate s-au cifrat la circa 322,3 milioane lei, comparativ cu 374,16 milioane lei cheltuieli in crestere, cu circa 38 milioane fata de anul financiar 2006. Ultimul an in care compania a raportat profit a fost 2004, circa 600.000 euro, dupa care a urmat o pierdere de circa 5,1 milioane euro in 2005, apoi 2,16 milioane lei in 2006.
In ceea ce priveste rezultatele inregistrate la finele primului semestru al anului in curs, conducerea santierului naval "Aker Braila" a raportat pierderi de 28,77 milioane de lei, pe fondul scaderii veniturilor cu 9%, la 166 de milioane de lei si al majorarii cheltuielilor cu 3,6%, la 195 milioane de lei. Afacerile companiei au scazut in primele sase luni din acest an cu circa 30%, de la 166 milioane de lei la 118 milioane de lei. La finele anului 2007, valoarea totala a activelor se cifra la aproape 490 milioane lei. Dintre acestea, totalul activelor imobilizate corporale a inregistrat o crestere de 9,4% fata de finele anului 2006, iar asta ca urmare a planului investitional lansat in 2006 si finalizat in 2007, cu o valoare de peste 12 milioane lei. "Seria investitiilor nu se opreste aici, intrucit sint programate a fi finantate si alte proiecte importante. De asemenea, preluarea pachetului de actiuni de control la "Aker Yards" de catre compania sud-coreeana "STX Shipbuilding" va aduce o serie de transformari benefice in cadrul companiei", ne-a declarat directorul general al "Aker Braila", Laurentiu Rusinoiu. In ceea ce priveste rezultatul financiar inregistrat anul trecut, sursa citata a explicat ca acesta este cauzat in principal de conditiile nefavorabile din piata, dar si de evolutia pretului la materii prime si utilitati, precum si de fluctuatia de personal. "Compania are un portofoliu de comenzi la acest moment care acopera frontul de activitate pe o perioada de mai multi ani. Pentru astfel de contracte putem face doar previziuni in ceea ce priveste evolutia preturilor la utilitati si materii prime. Din pacate, realitatea a depasit cu mult aceste previziuni si de aici cheltuieli suplimentare, care mai departe se reflecta in rezultatul final", a punctat Rusinoiu.

"Celhart Donaris" a scapat ca prin urechile acului de insolventa

SC "Celhart Donaris" este a treia clasata in acest top, cu o pierdere de 8,91 milioane lei, la o cifra de afaceri de 76.3 milioane lei. In plus la capitolul datorii totale bilantul aferent exercitiului financiar 2007 indica 27,38 milioane lei, dublu in comparatie cu 2006. Situatia la semestru aferenta anului in curs indica, de asemenea, o crestere in oglinda. Concret, in acest an valoarea totala a datoriilor se ridica la 22,36 milioane lei, in crestere cu 2,7 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. De altfel, compania doar ce a scapat de insolventa dupa ce aceasta mentiune privind intrarea sub incidenta Legii nr. 85/2006 a aparut in urma cu citeva zile pe pagina de web a Oficiului National al Registrului Comertului. Potrivit celor mai recente informatii din partea ONRC, mentiunea privind intrarea in insolventa ar urma sa fie anulata, intrucit potrivit comunicarii companiei brailene problema a fost rezolvata. Important de mentionat ca in ceea ce priveste totalul activelor imobilizate, valoarea acestora a crescut cu peste 7 milioane lei, la 48,52 milioane lei in 2007 comparativ cu 41,03 milioane lei in 2006. Revenind la situatia raportata la 30 iunie 2008, datele privind investitiile realizate indica o valoare de aproximativ 5 milioane lei, in crestere cu aproape 2 milioane fata de semestrul I 2007. Din raportul semestrial rezulta ca in primele 6 luni ale anului in curs s-au finalizat o serie de investitii, altele fiind in derulare. Ca rezultat financiar la semestru, raportul unitatii indica inregistrarea unui profit de aproape 1 milion de lei fata de o pierdere de 1,32 milioane lei, la 30 iunie 2007.

"CET" - pierdere de 8,85 milioane lei

In acelasi top, pe un loc fruntas apare si operatorul local de termoficare - SC "CET" SA Braila, unde actionarul majoritar este municipalitatea. Concret, unitatea a raportat la finele anului trecut o pierdere de 8,85 milioane lei, raportat la o cifra de afaceri de 76,36 milioane lei. Rezultatul la semestrul I 2008 a fost tot o pierdere de 6,6 milioane de lei, adica aproape 1,9 milioane euro, de 5 ori mai mare decit in primul semestru al anului trecut. "Vinzarile nete in semestrul I 2008 fata de semestrul I 2007 au scazut din cauza inregistrarii unei productii de energie termica mai mica, influentata de temperaturile ridicate din aceasta iarna, cit si de scaderea numarului de consumatori. Cheltuielile materiale au scazut ca urmare a scaderii productiei, dar nu direct proportional deoarece in perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008 au avut loc cresteri de pret la materiile prime astfel: gaz metan - circa 39%, energie electrica - 5%, apa bruta - 4%, fara cresterea corespunzatoare a preturilor de vinzare (ultima aprobare de pret de la ANRE fiind la 1 ianuarie 2007", se arata in raportul de activitate aferent primului semestru al acestui an. De mentionat este ca totusi societatea a realizat o serie de investitii din surse proprii, dar si de la bugetul de stat cu scopul retehnologizarii si modernizarii sistemului de termoficare. "Deja a fost modernizat un cazan din sursa de producere de pe platforma de la Chiscani. Mai mult, a fost pusa in functiune noua sursa de vara, care ne confera o flexibilitate mult mai mare in raport cu necesarul de energie termica al populatiei. In plus, eficienta functionarii cu noul cazan amplasat chiar la intrare in municipiu, este mult mai mare", a explicat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu. El a mai precizat ca impreuna cu alte lucrari de modernizare programate pentru Punctele Termice si reteaua de termoficare pina la nivel de bloc, vor conduce la reducerea costurilor de functionare. Pina atunci insa, municipalitatea a luat in discutie modificarea tarifului de facturare a enegiei termice catre populatie. Astfel, din aceasta luna, incalzirea si apa calda sint mai scumpe cu 10% in contextul in care noul pret al gigacaloriei aprobat de consilierii municipali este de 154,56 lei/gcal, fata de 140,51 lei/gcal cit a fost in ultimii 2 ani.

Firme cunoscute din agricultura si confectii au incheiat 2007 pe minus

In acelasi top se regasesc si alte firme cunoscute in plan local. Astfel "Donau Commodities" firma care este actionarul majoritar al SC "Laminorul" a raportat o pierdere de 2,56 milioane lei, sucursala Braila a SC "Athena" SA Grecia a inregistrat un minus de 1,75 milioane lei, "Romarta Industrial" SA - 1,69 milioane lei, "Braicar" SA - 1,29 milioane lei, in timp ce top 10 al firmelor cu cele mai mari pierderi se incheie cu "Secret Prod", care a iesit pe rosu cu 1,28 milioane lei. In varianta extinsa a aceluiasi top, care include 30 de societati cu cele mai mari pierderi apar si firme care au obiect de activitate in domeniul agricol. Astfel, seceta prelungita care a facut ravagii in ultimii ani, a produs gauri in bugetele unor firme mari cu profil agricol sau conexe asa cum este cazul "Agrifarm", cu o pierdere de 2,19 milioane lei, "Agrofarm serv"0,88 milioane lei, "Petrosu" SA - 0,87 milioane lei, "Protevit" - 0,49 milioane lei, "Agromec Braila" - 0,46 milioane lei, "Coda -Rom" - 0,45 milioane lei, "Horticola Dunarea" - 0,42 milioane lei ori a SC "Servagri Integrate" cu o pierdere de 0,39 milioane lei.
Nici firmelor de confectii textile sau pielarie nu le-a mers bine anul trecut, intrucit in acest clasament apar firme cunoscute precum "Emmgi Prod", care a inregistrat o pierdere de 1,17 milioane lei, "Diana Fashion" - 0,66 milioane lei, "Valmet Trade" - 0,45 milioane lei sau "Quality Shoes Prod's" - 0,43 milioane lei. Majoritatea acestor firme au raportat o crestere a valorii activelor imobilizate, ceea ce inseamna ca anul trecut au realizat investitii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro