Mergi la conţinutul principal

Campioni la burse de performanță

• Perpessicius, Bălcescu, Murgoci și Iorga sunt colegiile cu cele mai multe altfel de burse care se acordă elevilor premianți la competițiile școlare naționale • potrivit unui proiect adoptat recent în CLM Brăila, pentru anul școlar 2022-2023 vor fi acordate 5.832 burse, împărțite astfel: 132 burse de perfomanță, 3.143 burse de merit, 775 burse de studiu, 1.782 burse de ajutor social

 

În anul școlar 2022-2023, organizat acum în module și nu în semestre, aproape 6.000 burse vor fi acordate elevilor din unitățile de învățământ din Brăila. Vorbim mai exact de 5.832 burse, număr aprobat în cea mai recentă ședință de Consiliu Local Municipal, împărțite astfel: 132 burse de perfomanță (500 lei/lună), 3.143 burse de merit (200 lei/lună), 775 burse de studiu (150 lei/lună) și 1.782 burse de ajutor social (100 lei/lună).

Așa cum prevede ordinul Ministerului Educației privind criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, bursele de performanță se acordă elevilor care: au obținut locurile 1, 2 sau 3 la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației; s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale; au obținut locurile 1, 2 sau 3 la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației; au obținut locurile 1, 2 sau 3 la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României. Potrivit proiectului aprobat recent în CLM Brăila, cele mai multe burse de performanță vor merge la elevii de la Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius” – 25, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 26, Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” – 19, Liceul Teoretic ”N. Iorga” – 15.

În ceea ce privește bursele de merit, din acest an se acordă doar elevilor din clasele VI-XII, pe baza mediei din anul școlar precedent, ținând cont de următoarele criterii: elevii au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului ocazional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației. La Brăila, cele mai multe burse de merit vor ajunge la Liceul Teoretic ”N. Iorga” – 286, Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” – 592, Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius” – 275, Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 210, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 187.

Bursele de studiu se acordă elevilor din clasele V-XII în funcție de veniturile familiei și de rezultatele obținute la învățătură. Concret, pot beneficia de această bursă elevii care provin din familii cu un venit mediu net lunar cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare: au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a; au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.

În final, de bursa de ajutor social beneficiază elevii care provin din familii cu venituri mici, elevii orfani, elevii care provin din familii monoparentale și cei care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro