Campioane la BAC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Frumoase, deştepte şi de nota 10

Campioane la BAC

• Ana Maria Buricea, Claudia Georgiana Căpriţă şi Diana Diaconu sunt cele trei absolvente ale Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” care au reuşit să obţină anul acesta media 10 la examenul de bacalaureat • Claudia şi Diana se pregătesc pentru admiterea la Medicină, în timp ce Ana Maria va susţine admiterea la Drept • ca în fiecare an, redactorul “Obiectiv” a stat de vorbă cu “campionele de la BAC” şi le-a aflat poveştile de succes • de asemenea, conform tradiţiei, cele trei tinere au fost premiate de cotidianul “Obiectiv” pentru performanţa lor

 

Sunt frumoase, inteligente, ambiţioase şi dornice să devină femei de succes. Vorbim despre Ana Maria Buricea, Claudia Georgiana Căpriţă şi Diana Diaconu, cele trei absolvente ale Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” care au reuşit anul acesta să obţină media 10 la examenul naţional de bacalaureat. Toate cele trei fete au studiat la profilul Ştiinţe ale naturii, Claudia şi Diana dorind să urmeze în continuare Medicina, în timp ce Ana Maria optează pentru o carieră în Drept. Ca în fiecare an, cotidianul “Obiectiv” vă invită să aflaţi poveştile “fetelor de 10” din Brăila.

 

Ana Maria Buricea: “România are nevoie de oameni buni pentru a evolua”

 

O persoană ambiţioasă, muncitoare, perfecţionistă şi creativă. Aşa se descrie Ana Maria Buricea, tânăra pentru care examenul de bacalaureat nu a fost deloc dificil.

“Bacalaureatul constă mai mult în concentrare, organizare, muncă şi dedicare. Nu pot spune că a fost dificilă pregătirea pentru bac. Am învăţat pe parcursul celor patru ani de liceu, iar în clasa a XII-a a fost un fel de recapitulare”, ne-a spus aceasta.

Tânăra susţine că nu a făcut un scop din a obţine nota 10 la toate cele trei

probe ale examenului, însă recunoaşte că se aştepta la nota maximă la limba română şi biologie.

“Mă aşteptam la 9.85, 9.90, dar nu chiar la 10. Am fost şocată când am văzut rezultatele! Am intrat pe bacalaureat.edu.ro şi când m-am căutat n-am apucat să văd notele. Am văzut că apar prima la ierahie, numele meu începând cu litera b, şi apoi am văzut note 10, 10, 10, alături de cele două colege ale mele. M-am emoţionat şi am fost foarte fericită!”, ne-a spus absolventa.

Media obţinută la bacalaureat o ajută pe Ana Maria la admiterea la facultate, ponderea fiind de 50% din media finală. Aceasta vrea să urmeze Dreptul la Cluj iar apoi să îşi construiască o carieră în procuratură.

Iniţial a fost ideea cu medicina. Dar apoi mi-am dat seama că nu mă regăsesc şi am fost atrasă de partea aceasta de criminalistică. Aşa că m-am gândit să fac Dreptul, apoi un master la Farmacie pe partea aceasta de cercetare în criminalistică. Aş vrea după facultate să merg pe partea de procuratură”, ne-a mărturisit aceasta.

Iar dacă mulţi tineri abia aşteaptă să termine liceul pentru a lua calea străinătăţii, Ana Maria ne-a spus că vrea să rămână în ţară pentru că “România are nevoie de oameni buni pentru a evolua”. Deja din timpul liceului aceasta a încercat să se implice, participând la trei sesiuni ale Parlamentului European al Tinerilor.

 

Claudia Georgiana Căpriţă: “Vreau să ajut oamenii indiferent de circumstanţe”

 

Colegă de bancă cu Ana Maria, Claudia Georgiana Căpriţă a ştiut încă din gimnaziu că vrea să devină medic. Astfel, atunci când a venit momentul alegerii liceului aceasta a ştiut că prima opţiune este specializarea Ştiinţe ale naturii din cadrul Colegiului “Murgoci”.

“Mi-am dorit să dau la Medicină pentru că mă preocupă mediul înconjurător şi natura umană. Şi chiar cred că m-aş regăsi în meseria asta.  Este o meserie interactivă şi un mod de a păstra legătura cu oamenii din jur. E devreme să spun ce specializare voi urma, dar în acest moment sunt atrasă de domeniul cardiologiei”, ne-a spus aceasta.

Cum pentru intrarea la Medicină trebuie să te pregăteşti intens, nu am putut să nu o întrebăm pe Claudia cum a reuşit să obţină media 10 la “examenul maturităţii”, mai ales că media de la bacalaureat nu o ajută la admitere.

“Am vrut să iau o notă mare pentru mine deoarece consider că este un examen care constituie un prim pas în clădirea unui viitor. M-am străduit să iau o notă cât de cât mare dar nu mă aşteptam la 10. Mă aşteptam la matematică după ce am văzut baremul şi la biologie, dar la română în niciun caz pentru că intervine subiectivitatea. Sunt foarte fericită şi de când am aflat rezultatele nu pot să îmi ies din starea asta. Încă persistă! Sunt mândră de performanţa mea atât eu, cât şi părinţii, şi continui să mă bucur!”, ne-a mărturisit tânăra.

Claudia ne-a spus că nu i-a fost greu să se pregătească şi pentru admitere şi pentru bacalaureat fiindcă a ştiut cum să îşi organizeze timpul, în asta constând “cheia succesului”. Mai mult, aceasta susţine că dacă înveţi în cei patru ani de liceu examenul nu va fi o problemă.

“Eu nu m-am pregătit la română. Mi-am construit singură eseurile. Pentru admitere am început să învăţ în clasa a XI-a iar pentru bac m-am bazat pe ceea ce am învăţat pe parcursul liceului şi în clasa a XII-a mai mult am reptat, iar în ultima lună am trecut atent peste noţiuni”, susţine aceasta.

Claudia spune că vrea să fie un altfel de medic, un profesionist pregătit să ajute oamenii în orice situaţie, indiferent cine sunt şi de unde vin. Însă nu vrea ca parcursul ei profesional să se rezume la gărzi şi consultaţii, tânăra dorind să  lucreze şi în cercetare. “Sunt o persoană exigentă, încerc să îmi testez la maxim puterile şi sunt foarte ambiţioasă”, se descrie absolventa.

La fel ca Ana Maria, şi ea vrea să rămână în ţară, dar nu exclude ca la un moment, dacă se iveşte o oportunitate, să plece în străinătate.

Trebuie precizat că pentru excelentul rezultat de la bacalaureat cele două colege de bancă s-au pregătit la clasă cu prof. Violeta Gheorghiţă (limba română), prof. Nazeli Boicescu (matematică) şi prof. Mimi Iosif (biologie).

 

Diana Diaconu: “Cred foarte tare în generaţia care vine din spate”

 

Nici pentru Diana Diaconu scopul nu a fost să obţină media 10, mai ales că a trebuit să se pregătească şi ea pentru examenul de admitere la Medicină.

“Rezultatul meu la bac a venit ca o confirmare că am învăţat în cei patru ani de liceu şi că mi-am dat silinţa. Chiar am fost suprinsă de rezultat. Am simţit că am dat tot ce am avut mai bun, dar nu mă aşteptam la nota maximă, mai ales la limba şi literatura română unde este interpretabil. Cred că am reuşit să dau o notă personală lucrării mele. Am fost creativă şi cred că asta a făcut diferenţa”, consideră Diana.

Pasionată de biologie încă din gimnaziu, în liceu tânăra s-a alăturat echipei de voluntari de la Crucea Roşie Brăila. În ultimii doi ani a lucrat alături de paramedicii de la SMURD în cadrul proiectului “Voluntar din pasiune”, având ocazia să aplice cunoştinţele de prim ajutor, cunoştinţe pe care consideră că ar trebui să le ştie toată lumea. Însă nu a învăţat doar cum să acţioneze în situaţii critice, ci şi cum să îşi gestioneze emoţiile şi să lucreze sub presiune, lucruri care o vor ajuta în viitoarea meserie. Iar viziunea Dianei despre medici este că aceştia trebuie să fie apropiaţi de pacienţi. 

“Mi-ar plăcea să mă vadă ca pe un prieten. Eu să le explic ceea ce e mai bine pentru ei şi să se menţină sănătoşi, să merg pe prevenţie pentru că este foarte importantă. Trebuie să fii apropiat de pacienţii tăi şi să te implici în poveştile lor, să îi asculţi şi să fii acolo când au nevoie de tine”, susţine tânăra.

Cât despre plecatul în străinătate, Diana susţine că nici nu se pune problema, fiind convinsă că ea şi colegii ei sunt generaţia care vor schimba lucrurile. Afirmaţia o face şi în contextul în care tânăra se descrie o persoană creativă, ambiţioasă, perseverentă, onestă, o persoană care nu se mulţumeşte cu puţin.

“Sunt sigură că vreau să rămân aici pentru că eu cred foarte tare în generaţia care vine din spate şi am încredere în mine şi în colegii mei. Cred că avem idei inovatoare şi o nouă perspectivă şi tot sistemul, mă refer acum la sistemul medical, are nevoie de oameni tineri şi de un refresh. Chiar am încredere în mine şi în colegii mei că vom fi noi generaţia care vom schimba lucrurile”, susţine, cu entuziasm, Diana. 

Pentru bacalaureat, tânăra a studiat la clasă cu prof. Daniel Kiţu (limba română),  prof. Roxandra Murea (matematică), prof. Daniel Panţuru (chimie). 

 

Mesaje pentru adolescenţi

 

În final, le-am rugat pe cele trei fete cu media 10 la bacalaureat să le transmită un mesaj colegilor mai mici, adolescenţii care vor intra din toamnă în clasa a IX-a.

Ana Maria: “Să încerce să îşi exploateze cât mai mult potenţialul şi să se concentreze nu numai pe cursuri, ci şi pe activităţile extraşcolare pentru că, personal, eu acolo m-am dezvoltat şi am crescut ca persoană”.

Claudia: “Să aibă încredere în ei şi să se raporteze doar la propria persoană nu şi la cei din jur pentru că asta consider că este esenţial. Nu trebuie să fii într-o competiţie cu ceilalţi, ci cu tine însuţi”.

Diana: “Să fie echilibraţi, să fie sinceri cu ei şi să facă ceea ce le place! Să descopere mai întâi ce îi atrage şi apoi să facă ceea ce le place”.

 

Cotidianul “Obiectiv” premiază excelenţa

Respectând tradiţia, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” îi premiază pe absolvenţii cu cele mai bune rezultate la examenele naţionale. La fel ca în cazul celor şapte elevi care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, Ana Maria, Claudia şi Diana campioanele de la BAC, au primit o diplomă de excelenţă şi un premiu din partea “Obiectiv”.

 

Felicitări şi mult succes pe mai departe!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro