* “Pentru mine înotul a fost șansa vieții mele și îmi doresc ca și acești copii să aibă curajul de a-și urma visele oricât de îndrăznețe ar fi!”, le-a spus copiilor dubla campioana olimpică de la Atena (2004) * renovarea unității brăilene a fost realizată în cadrul programului de “Renovare școli în mediul rural” al Asociației BookLand
Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială din Romanu au avut ocazia să întâlnească o legendă a sportului, născută chiar la Brăila. Este vorba despre Camelia Potec, dublă campioană olimpică la natație (Atena 2004), în prezent Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Aceasta i-a vizitat pe copii la inițiativa Asociației BookLand, ONG care a reușit să își mobilizeze partenerii și autoritățile locale pentru renovarea unității de învățământ,
Școala Gimnazială Romanu fiind acum o școală modernă și bine echipată.
“De fiecare dată când apuc, îmi fac drum înspre Brăila, locul unde m-am născut și de care mă leagă atâtea amintiri frumoase. Susțin educația și cred că este singura care ne poate da avânt în viață. Pentru mine înotul a fost șansa vieții mele și îmi doresc ca și acești copii să aibă curajul de a-și urma visele oricât de îndrăznețe ar fi! Mi-am făcut puțin temele din punct de vedere istoric și am aflat că localitatea Romanu a apărut în anul 1882 prin împroprietărirea locuitorilor, pe tarlaua «Plătica», în apropierea unei văi care adeseori se umplea cu apă din revărsările râului Buzău. Eu de Romanu auzisem datorită renumitului ansamblu folcloric ROMANIȚA. M-am bucurat să aflu că învățământul din această comună datează din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, școala funcționând într-o clădire care a fost ulterior demolată, în 1965 construindu-se una nouă. Normal că i-a prins bine renovarea făcută de BookLand! Nu mică mi-a fost surpriza să mă întâlnesc aici cu o fostă colegă de clasă! Doar nu degeaba se zice: «Ce mică-i lumea!», nu-i așa?”, le-a spus Camelia Potec.
Modernizarea unității brăilene a fost realizată în cadrul programului de “Renovare școli în mediul rural” al Asociației BookLand. Inițial, la momentul aplicării, în 2021, conducerea unității de învățământ a cerut doar înlocuirea parchetului, însă la final de decembrie 2022 întreaga școală arăta cu totul altfel: frumoasă, modernă, colorată.
“În aplicația pentru renovare făcută de directoarea acestei școli construitâ în 1963 ni se solicita doar înlocuirea parchetului. Poate că suntem printre puținii cărora li se cere puțin și care oferă mult mai mult, însă această școală chiar a avut nevoie de intervenția noastră pe toate planurile. Așadar, în nici două luni, timp în care părinții elevilor s-au mobilizat contribuind cu mâncare pentru harnica echipă de muncitori, i-am redat școlii frumusețea de odinioară și mai mult de-atât! La exterior am montat pavele și borduri în jurul școlii, am termoizolat un perete, l-am tencuit și apoi am trecut la zugrăvit întreaga școală. La interior, am scos afară parchetul vechi, am turnat șape de beton și apoi am montat parchet nou. Am reparat pereții «ridați» de-a lungul anilor și le-am dat culoare. Montajul noii gresii și al tavanului casetat au dat o ultimă notă de eleganță școlii. Așa că tot ce-a mai rămas de făcut, iar aici ne-am bazat pe vrednicii elevi și părinți, a fost să punem pe poziție articolele de mobilier dăruite de partenerii noștri și să plantăm brăduții în curtea școlii chiar înainte de Crăciun”, a declarat Mădălina Mocanu, director marketing & comunicare în cadrul Asociației BookLand.
Școala din comuna Romanu este una din cele 67 unități de învățământ din satele României care au fost transformate de Asociația BookLand în spații moderne, în care, anual, 15.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adăugate încă nouă școli situate în ultimele opt județe rămase neacoperite, astfel că în fiecare județ al țării BookLand va avea între una și șase școli/grădinițe renovate în ultimii 3,5 ani. Asociația a reușit această performanță fără granturi europene, pur și simplu motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice, precum și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani sau materiale construcții.