Mergi la conţinutul principal
Absolventă de la “Murgoci”, media 10 la “examenul maturității”

Campioana de la BAC

* Maria Nelia Grădeanu este singura din Brăila care a reușit anul acesta performanța de a lua 10 “curat” la toate cele trei probe ale examenului * reușita ei este cu atât mai mare cu cât nu a făcut nici măcar o oră de meditații în privat * mai mult, pe parcursul clasei a XII-a ea a trebuit să se pregătească intens și pentru admiterea la Medicină * cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a premiat rezultatul excelent obținut de Maria

 

O fată de nota 10! Maria Nelia Grădeanu, absolventă a Colegiului Național “Gh. M. Murgoci” - profilul Științele Naturii, este singura din Brăila care a reușit performanța de a obține 10 “curat” la toate cele trei probe ale exmenului de bacalaureat: limba română, matematică și biologie.

“Am învățat și știam că urmează să iau o notă bună dar nu mă gândeam chiar la 10. Mă gândeam la o notă undeva între 9.50 și 10 pentru că nu știi niciodată peste cine dai la corectat. Când am văzut 10 am fost puțin șocată, în prima clipă am zis că poate e o greșeală, ca au încurcat numele. Dar când m-am dus să ridic diploma m-am convins că astea chiar sunt notele mele”, ne-a spus, amuzată, Maria.

Tânăra susține că și-a dorit o notă mare la BAC, însă nu a dorit să apeleze la mediații în privat, media perfectă fiind obținută doar cu pregătirea de la școală și studiu individual. Performanța ei este cu atât mai mare dacă luăm în calcul și faptul că pe parcursul clasei a XII-a ea s-a pregătit intens pentru admiterea la Medicină, unde nota de la BAC nu este relevantă. Mai mult, materia pentru proba de biologie de la “examenul maturității” este diferită de ceea ce se cere la facultate. Practic, în clasa a XII-a, Maria s-a “luptat” pe două “fronturi”: bacalaureatul și admiterea la Medicină.

“Mi-am dorit o notă mare deși bacalaureatul nu conta la admitere pentru că am muncit foarte mult în anii aceștia. Dacă aveam colegi care ieșeau pe afară, eu preferam totuși să îmi termin tema. Sau stăteam și mă gândeam ce aș putea face ca să îmi îmbunătățesc notele și cunoștințele la anumite materii. Într-un fel sau altul mi-am dorit tot timpul mai mult. Nu m-am meditat în privat pentru BAC ci doar pentru admitere. A fost exclusiv treaba profesorilor. Am avut parte la școală de cea mai bună pregătire pe care aș fi putut-o primi”, declară absolventa.

Așadar, “secretul” mediei de 10 stă în conștiinciozitate. Elevă la Real, nici măcar la proba de limba română nu a avut emoții și a făcut o lucrare perfectă fără să tocească eseuri din diverse culegeri.

“Am încercat și să îmi ușurez munca. Spre exemplu, dacă alți colegi la română au învățat comentariile mot-a-mot, eu am încercat să fac în așa fel încât să înțeleg ideea și după aceea să comentez pe loc, nu să stau să învăț cuvinte. Decât să stau să învăț de la un cap la altul opere întregi și să am același eseu ca toți ceilalți, eu am mers pe premisa că am înțeles ideea centrală a textului, știam elemente de compoziție și diverse citate și mă bazam pe asta. Și se pare că a funcționat. Trebuie să fii creativ la română și e important să înțelegem ceea ce învățăm”, afirmă tânăra.

Cu toate acestea, trecând prin experiența acestui examen, Maria susține că bacalaureatul are nevoie de un “refresh”.

“Cred că pentru unii elevi poate fi foarte stresant acest examen. Depinde foarte mult cât ai acumulat în toți anii de liceu, dacă ți-ai făcut treaba la momentul potrivit, dacă ai citit opera când trebuia, dacă ai învățat formula la matematică când trebuia și ai fost foarte atent la ore. Atunci e imposibil să nu iei o notă bună. Dar, într-adevăr, examenul nu este suficient de diferențiat și nu se pliază pe ceea ce știe un elev, pe aptitudinile sale. Da, eu am luat 10 pentru că mie îmi place foarte mult literatura. Dar sunt colegi de ai mei care au alte aptitudini și nu le-au fost testate la acest examen. La Mate-info, la Științele Naturii, poate fi frustrant să studiezi atât de mult pentru un lucru de care nu ești interesat. Ok, literatura poate fi extrem de frumoasă pentru cine o înțelege și o apreciază. În schimb, pentru restul, poate fi un chin”, este de părere tânăra.

De asemenea, loc de mai bine este și în întregul sistem de Educație, crede Maria.

“Programa ar trebui să fie mai aerisită. De exemplu, la fiecare specializare să fie mai multe ore pentru materiile principale și să se facă ceea ce îl interesează pe elev că de aceea a ales un anumit profil, că sunt materii pentru umplere de timp. Sau dacă materia este stufoasă să fie acordate mai multe ore”, consideră aceasta.

Revenind la examenul de bacalaureat, Maria îi sfătuiește pe viitorii elevi de clasa a XII-a să îl trateze cu maximă seriozitate. “Le urez colegilor să fie cât mai calmi și să vadă cu luciditate și seriozitate examenul pentru că nici BAC-ul, nici admiterea, nu sunt examene care se pot lua în râs. Nu poți fi neserios pentru că se dau o dată în viață și îți decid viitorul”.

 

Voluntar pentru copiii din centrele de plasament

 

În liceu, voluntariatul s-a numărat printre activitățile la care Maria a participat cu inima deschisă. În urma unui anunț pe internet, tânăra a văzut că se caută persoane care lucreze cu copiii din centrele de plasament și așa a ajuns ca timp de un an de zile, în fiecare săptămână, să îi ajute pe aceștia la teme. Iar experiența a marcat-o în cel mai frumos mod.

“Cred că putem învăța tot timpul ceva de la copii. De exemplu, eu am învățat să fiu tot timpul curioasă. Curiozitatea este unul din puținele lucruri pe care le-am pierdut și pe care le-am regâștigat între timp. Copiii sunt mereu curioși și de asta știu atât de multe lucruri. Chiar dacă era emoționant să lucrezi cu ei, să le afli poveștile, noi ne străduiam să ne facem treaba cât de bine se poate. Și despărțirea de ei a fost una foarte emoționantă pentru că te atașezi, stai cu ei, îi vezi în fiecare săptămână, te bucuri alături de ei... Nu știu ce au învățat ei de la mine, dar am învățat de la acei copii că ar trebui să mă bucur de ce îmi oferă clipa, că ar trebui să prețuiesc foarte mult oamenii din jurul meu și poate că ar trebui să mai las și grijile deoparte și să mă mai joc puțin”, spune aceasta.

Tot timp de un an de zile tânăra a făcut parte din echipa de voluntari Crucea Roșie Brăila și a participat împreună cu aceștia la tot felul de proiecte și acțiuni.

“Am ales să fac voluntariat pentru că unii oameni chiar au nevoie de ajutor. Iar tu poți face asta dacă te duci și îi inviți pe cei din jur să doneze alimente pentru nevoiași sau să ajuți un copil care nu se descurcă la un anumit obiect. Ar trebui să ajutăm și să nu aștept ăm ceva în schimb”.

Pentru Maria, fericirea stă în lucrurile simple: “Cărțile mă fac fericită. O după-amiază în care pot să stau liniștită acasă și să citesc fără să nu am nimic altceva de făcut”.

 

Admiterea la Medicină, următorul obiectiv

 

Pe 25 iulie Maria va susține examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Încă de la finalul gimnaziului s-a gândit că i-ar plăcea să devină medic, iar în clasa a XI-a a luat hotărârea definitivă. De altfel, în școala generală și la liceu a participat la olimpiade și concursuri de chimie și biologie, anul acesta ajungând să reprezinte Brăila la Olimpiada Națională de Biologie. Tânăra a trecut deja printr-o simulare a admiterii la Medicină, testare pe care a trecut-o cu brio.

“A fost destul de emoționant la simulare pentru că ajungi acolo și vezi alți 2.700 de participanți pentru 550 locuri și îți dai seama cam cât de multă lume a venit să dea același examen cu tine și cât de multă lume își dorește să intre. Și nu știi fiecare cât de bine este pregătit, cât a învățat, de unde a învățat, cât de eficient a fost procesul de învățare etc. Eu m-am descurcat foarte bine, am intrat în primii 500, adică ocupam un loc. Sunt sigură că și ceilalți vor trage tare la admiterea care urmează însă eu sunt și mai motivată, declară Maria.

Întrebată de ce crede că atât de mulți tineri își doresc să devină doctori, aceasta ne-a răspuns: “Medicina va fi întotdeuna un domeniu foarte căutat. Nu știu dacă este datorită prestigiului facultății sau datorită prestigiului meseriei, ceea ce este cert este că toată lumea își dorește să intre la Medicină. Iar ăsta e un lucru bun. Faptul că există această competiție este benefic pentru că atunci lumea tinde să evolueze. Atunci când e competiție vrei să te diferențiezi de ceilalți și așa progresezi”, susține aceasta.

Încă nu s-a decis pe ce anume ar vrea să se specializeze, însă spune că în prezent se simte atrasă de genetica medicală, oncologie și psihiatrie. 

 

“Oamenii fac sistemul”

 

Cum va fi unul dintre medicii de mâine, am dorit să aflăm cum vede Maria sistemul de sănătate românesc. Iar dacă la această întrebare mulți ar începe  să înșire toate neajunsurile, părerea tinerei este următoarea: “La fel ca orice alt sistem, Sănătatea are defecte și este mult de lucru. Însă nu există nimic ce nu poate fi reparat. Eu am speranță! Nu merg pe principiul că este vina sistemului. Oamenii sunt cei care fac sistemul și tot ei sunt cei care îl pot schimba. Oameni potriviți, la locul potrivit”.

Absolventa susține că în prezent nu are în plan sa plece din țară după ce termină facultatea, însă totul depinde de oportunități. “Dacă mi se oferă o oportunitate în altă parte voi pleca. Dacă primesc aici o ofertă bună rămân. Mă gândesc de două ori înainte să iau o decizie”, declară aceasta.

Însă indiferent de locul în care va profesa, Maria este hotărâtă să reușească. Iar determinarea crede că este cuvântul care descrie cel mai bine generația sa.

“Mai mult decât orice ne dorim să reușim pe forțele proprii. Preferăm să nu ne mai bazăm pe cei din jurul nostru, suntem mai independenți și cred că este un câștig pentru că suntem mult mai deschiși la provocări”, campioana de la BAC 2018.

 

Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” premiază performanța

 

Așa cum sigur știți, în fiecare an, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” îi premiază pe elevii cu cele mai bune rezultate la examenele naționale. La fel ca în cazul celor patru fete care au obținut media 10 la admiterea la liceu, Maria Nelia Grădeanu, campioana de la BAC, a primit o diplomă de excelență și un premiu din partea “Obiectiv”.

Felicitări, Maria și mult succes pe mai departe!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro