Campioană la BAC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Campioană la BAC

• Roxana-Valentina Năstase, absolventă a Colegiului “Murgoci”, este tânăra care a reuşit să obţină cea mai mare medie la bac - 9.90 • din toamnă va studia la Automatică şi Calculatoare, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, considerată una dintre facultăţile cele mai bune din România • pe perioada studenţiei vrea să îşi ia un “job” de voluntar, visul ei fiind să activeze în cadrul UNICEF • chiar dacă în următorii ani viaţa sa va fi legată de capitală, tănâra îşi doreşte ca într-o zi să se întoarcă acasă, la Brăila, şi să producă o schimbare

 

Roxana-Valentina Năstase este tânăra din Brăila cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat din acest an. Absolventă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, specializarea matematică-informatică, Roxana a reuşit să îi depăşească pe cei aproape 1.600 de candidaţi prezenţi la bac şi să obţină media generală 9.90. Pe discipline ea a avut următoarele note: 10 la română, fiind unul dintre cei patru absolvenţi brăileni care au făcut o lucrare perfectă la această probă, 9.70 la matematică şi 10 la fizică. 

“Este un rezultat la care chiar nu m-am aşteptat! Mă simt împlinită pentru că am reuşit să fac acest lucru, însă mă simt împlinită mai mult fiindcă am reuşit să îi fac mândri pe părinţii mei. Pentru mine notele nu prea contează. Contează mai mult cu ce rămâi, ce reuşeşti să dobândeşti în urma experienţelor”, ne-a spus campioana de la bac.

Roxana a reuşit să facă performanţă nu doar la examenul maturităţii ci şi pe parcursul celor patru ani de şcoală, ea absolvind liceul cu media generală 9.87. Deşi are experienţa competiţiilor, fiind câştigătoarea mai multor concursuri şi olimpiade şcolare, aceasta ne-a mărturisit că a avut emoţii pe perioada examenului.

“Când lumea îmi spunea că am trecut clasa a XII-a şi trebuie să dau bacul eu nu eram agitată deloc. Îl vedeam ca pe un simplu test, o teză normală. Însă când am intrat în clasa a XII-a şi am văzut cât de mult stres este şi cât de multe emoţii sunt, atunci le-am dat dreptate. Sincer, nu cred că e vorba mai mult de cunoştinţele pe care le ai, ci de stăpânirea emoţiilor şi de un autocontrol pe care trebuie să îl deţii. Aici trebuie să lucrezi. Până la urmă, înveţi în cei patru ani de liceu, nu neapărat în clasa a XII-a. Bine, m-au ajutat şi concursurile la care am participat, dar am avut emoţii înainte de a intra în sala de examen şi când am aşteptat subiectele. După ce am văzut subiectele şi am început să scriu s-au diminuat. Dar emoţii au fost”, ne-a declarat absolventa.

Dacă atunci când a ieşit de la ultima probă Roxana a simţit o mare uşurare pentru că a “scăpat” de examen, în ziua în care era programată afişarea rezultatelor emoţiile au început din nou să îi dea târcoale.

“Vineri, când a fost ultima probă şi am trecut pe poarta liceului a fost cea mai mare uşurare din viaţa mea. Eram atât de fericită că am scăpat şi eram mulţumită de ce am scris. În ziua când s-au afişat rezultatele, la ora 12.00, le-am zis alor mei că eu nu intru să mă uit (pe pagina web unde s-au afişat rezultatele - n.r.), dar am fost prima care am intrat. M-am dus direct la mine, m-am căutat după nume şi când am văzut 10 la română am fost cea mai fericită, apoi am văzut notele la mate şi fizică. Am sunat-o pe mama prima dată. Mama a început să plângă, am început şi eu să plâng şi apoi pe tata şi pe doamna dirigintă Roxandra Murea. Mă aşteptam la un rezultat bun pentru că ştiam că am învăţat atâţia ani, dar nu mă aşteptam să fiu prima”, mărturiseşte aceasta.

Performanţa reuşită de tânăra absolventă nu ar fi fost posibilă fără sprijinul şi îndrumarea familiei şi profesorilor, cărora a ţinut să le mulţumească.

“În primul rând, aş vrea să-i mulţumesc lui Dumnezeu. Simt că fără ajutorul Lui şi fără rugăciune şi meditaţie nu aş fi putut să ajung aici pentru că, aşa cum am mai spus, la cât de mult stres a fost, nu aş fi putut să mă adun şi să mă liniştesc. Apoi, vreau să le mulţumesc părinţilor şi familiei pentru că m-au susţinut necondiţionat întotdeuna şi mi-au îndreptat paşii spre o lumină a cunoaşterii. Mi-au oferit libertatea să fac ceea ce îmi place şi nu mi-au impus nimic. Vreau să le mulţumesc profesorilor mei: domnişoarei de limba română Ana Coman, la matematică doamnei dirigiente Roxandra Murea şi doamnei directoare Mihaela Giurcă, la fizică domnişoarei Viorica Moşescu, domnului profesor de istorie şi dirigintele din primii doi ani de liceu Constantin Pricop şi tuturor profesorilor din şcoală. Mulţumesc Pr. Victor Ţugui care mi-a luminat sufletul spre cunoaşterea iubirii lui Dumnezeu”.

 

Admisă la Politehnică, la Automatică şi Calculatoare

La scurt timp după ce s-au afişat rezultatele la bacalaureat, Roxana a mers la Bucureşti unde şi-a depus dosarul la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice şi la ASE, la specializarea Studii Economice.

Automatica a ales-o pentru că îi place informatica şi vrea să continue să studieze acest domeniu, iar Informatica economică deoarece îmbină informatica, matematica şi economia, trei dintre disciplinele ei preferate. A fost deja admisă la ambele facultăţi, la buget, dar s-a decis să rămână la Automatică.

Pe lângă ştiinţele exacte, absolventa cu cea mai mare medie la bac excelează şi în domeniul ştiinţelor umane, având în palmares distincţii la olimpiadele judeţene de limba română şi la diverse concursuri de creaţie. Anul acesta ea s-a calificat la etapa naţională a olimpiadei de lingvistică, însă a fost nevoită să renunţe din cauza programului încărcat din perioada examenului de bacalaureat.

 

Visul ei, să devină voluntar UNICEF

Pe lângă planurile legate de facultate şi de un viitor job în IT, atunci când se va muta în Bucureşti, Roxana vrea să se implice în cât mai multe activităţi de voluntariat. Marele ei vis este să devină voluntar UNICEF România şi să lucreze cu cei mici.

“Vreau să devin voluntar UNICEF când ajung la Bucureşti. Le urmăresc activitatea de pe website şi de pe Facebook şi am văzut că se ocupă cu educaţia copiilor. Sunt foarte impresionată de munca pe care o fac şi de faptul că încearcă să aducă în special oameni cunoscuţi astfel încât să îi determine şi pe alţi oameni să se implice. Şi eu, la rândul meu, vreau să lucrez cu ei. Îmi plac copiii pentru că îi văd aşa ca pe nişte mici genii care vor să absoarbă mereu informaţia şi pun mereu întrebări şi sunt într-o permanentă cunoaştere. Mi se pare că au suflet atât de pur şi de frumos care le permite să înţeleagă totul din jur aşa cum trebuie”, ne-a spus tânăra.

Acesta nu ar fi primul său “job” de voluntar. Roxana s-a implicat în diverse activităţi pe perioada liceului, deoarece consideră că voluntariatul te scoate din zona ta de confort şi te ajută să te dezvolţi foarte mult, altfel decât la şcoală. În clasa a X-a s-a alăturat echipei de la SOS Autism Brăila şi s-a implicat în campaniile organizate de ONG.

“În momentul în care îi vezi şi interacţionezi cu ei realizezi că sunt copii absolut normali şi mi se pare că trăiesc viaţa mai frumos decât noi. Atunci când zâmbesc, zâmbesc din tot sufletul. Lumea are o impresie total greşită despre ce înseamnă autism”, ne-a mărturisit Roxana.

Un alt proiect în care s-a implicat a fost “Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021”, experienţă pe care o descrie ca fiind foarte frumoasă deoarece “toţi oamenii din acel grup s-au implicat în proiect, au crezut în el şi şi-au dorit să se realizeze lucrul acesta, ca Brăila să devină capitală culturală europeană”.

 

“Schimbarea începe cu tine!”

Chiar dacă în următorii ani planurile ei sunt legate de Bucureşti, Roxana vrea să se întoarcă într-o zi acasă, la Brăila, şi să se implice în dezvoltarea comunităţii, să încerce să producă o schimbare în acest oraş.

“Vreau să mă întorc să fac ceva cu oraşul. Brăila are nevoie de un sprijin şi trebuie făcut ceva mai mult. Mi se pare un pic că nu există destulă implicare. Nu neapărat din partea autorităţilor, ci a oamenilor, pentru că, aşa cum citeam azi undeva, «schimbarea stă chiar în tine!». Până la urmă, dacă tu, spre exemplu, arunci o hârtie pe jos şi mai vine cineva şi mai aruncă o hârtie şi altă hârtie, se face grămadă şi spune că «a, uite că nu se face curăţenie în oraş!». Păi, normal că nu e curăţenie în oraş dacă tu continui să arunci pe jos. Mi se pare că trebuie insistat pe spiritul civic al oamenilor şi le trebuie insuflată oamenilor ideea că ei pot schimba totul. Până la urmă, totul stă în tine şi în voinţa ta. Desigur, pas cu pas, nu de mâine, gata, totul e ok. E o schimbare de viitor şi pe termen îndelungat”, susţine tânăra. 

Roxana se descrie ca o fată care încearcă să zâmbească permanent, indiferent de probleme, o persoană ale cărei valori sunt credinţa, sinceritatea, perseverenţa, sensibilitatea şi omenia. Este mândră de generaţia din care face parte, susţinând cu voce tare că tinerii din ziua de azi sunt “generaţia de aur a României”. 

“Am încredere că generaţia care vine o să fie o generaţia de aur a României. Pentru că văd că fiecare tânăr încearcă să schimbe ceva şi apare din nou acel spirit de dezvoltare, nu numai al lui, ci al societăţii din jurul lui. Cred că ar trebui să luptăm în continuare şi să nu ne dăm bătuţi niciodată. Cu siguranţă o să reuşim atât timp cât idealul nostru este bine fixat acolo”, a conchis Roxana.

 

Cotidanul “Obiectiv - Vocea Brăilei” premiază performanţa!

Aşa cum v-am obişnuit, în fiecare an cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” îi premiază pe elevii cu cele mai bune rezultate la examenele naţionale. La fel ca în cazul celor două fete care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi la admiterea la liceu, Roxana-Valentina Năstase, campioana de la BAC, a primit o diplomă de excelenţă şi un premiu din partea “Obiectiv”.

Îi dorim acestei tinere frumoase un viitor strălucit!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro