Luna iulie a debutat cu Campania "Să învăţăm din greşelile altora", iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, aceasta având ca scop "prevenirea tâlhăriilor asupra femeilor şi copiilor/ adolescenţilor din municipiu".
Astfel, în anotimpul estival, etalarea de bijuterii sau utilizarea neglijentă a telefonului mobil pe stradă sunt două dintre circumstanţele favorizante pentru producerea tâlhăriilor. Deşi pedeapsa prevăzută de Codul penal în cazul tâlhăriilor este cuprinsă între 5 şi 20 de ani de închisoare, autorii acestor infracţiuni par să fie tot mai mulţi.
Tâlhăria, mod de viaţă
"Premisa de la care a pornit campania constă în faptul că populaţia trebuie să fie informată cu privire la măsurile minime pe care trebuie să le adopte pentru a evita situaţiile în care ar putea fi victime ale celor care fac din tâlhărie un mod de viaţă", se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al IPJ Brăila.
Vara presupune folosirea unor ţinute care lasă "la vedere" bijuterii, etalate de multe ori în mod ostentativ. Atât de tentante pentru hoţi, bijuteriile ar trebui purtate cât mai discret. De asemenea, femeile trebuie să poarte poşetele cât mai aproape de corp, în faţă, dacă nu pot renunţa la ele.
Pe perioada campaniei de prevenire, poliţiştii le vor explica brăilenilor că telefonul poate fi folosit pe stradă doar dacă este absolut necesar, el urmând a fi ţinut în buzunar, nicidecum în mână.
"Femeile sunt victime ale tâlhăriilor deoarece obişnuiesc să-şi etaleze bijuteriile şi, totodată, poartă un accesoriu nelipsit - poşeta. În egală măsură, copiii cărora părinţii le cumpără telefoane mobile destul de scumpe nu sunt suficient de bine informaţi, astfel încât să evite pe cât posibil utilizarea excesivă a acestora în locuri publice aglomerate, atrăgând, astfel, atenţia infractorilor", se mai precizează în comunicatul IPJ Brăila.
Poliţiştii le recomandă brăilencelor să nu poarte bijuterii de valoare, mai ales dacă au mâinile ocupate de bagaje, să evite aleile sau locurile izolate, să păstreze telefonul mobil în buzunar sau în poşetă, iar dacă au senzaţia să sunt urmărite, să solicite ajutor.
În cazul în care o persoană a fost victima unei tâlhării, trebuie să sensibilizeze opinia publică, să strige cât mai tare după ajutor şi să sune imediat la 112. Poliţiştii spun că persoana tâlhărită trebuie să reţină cât mai bine semnalmentele atacatorului, să renunţe la bunuri dacă există riscul să fie rănită şi să nu încerce să-şi facă singură dreptate. "Chiar dacă nu aţi fost păgubit, faceţi plângere la Poliţie, pentru că hoţul poate acţiona din nou", este sfatul dat de oamenii legii.
Pe de altă parte, "indiferenţa poate face victime, iar următoarea poţi fi chiar tu", este un alt slogan al campaniei. De aceea, poliţiştii recomandă ca în cazul în care asistăm la o tâlhărie să sunăm de urgenţă la 112, să oferim datele care să ajute la prinderea agresorului, să ajutăm victima dacă a suferit o suferinţă fizică şi să luăm atitudine, fără să încălcăm, la rândul nostru, legea.