Campanie a Inspecției Muncii pentru prevenirea apariției afecțiunilor musculo-scheletice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Campanie a Inspecției Muncii pentru prevenirea apariției afecțiunilor musculo-scheletice

 

* acțiunea se va desfășura în primele trei trimestre ale anului și va viza angajatori din domeniile: asistență medicală și asistență socială, activități de transport și curierat, industria alimentară și a băuturilor, coafură și frizerie și sectorul construcțiilor

 

 

 

 

Potrivit inspectorului șef la ITM Brăila, Liviu Arhire, în primele trei trimestre ale anului, Inspecția Muncii va desfășura, la nivel național - inclusiv la Brăila, o amplă acțiune la mai mulți angajatori din sectorul public și privat, pentru identificarea riscurilor care duc la apariția afecțiunilor musculo-scheletice (AMS). Vor fi verificate, de asemenea, măsurile luate de angajatori pentru prevenirea apariției acestor afecțiuni.

Afecțiunile musculo-scheletice afectează, de regulă, spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a abandona activitatea profesională.

Acțiunea derulată de Inspecția Muncii se adresează angajatorilor din mai multe sectoare de activitate care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice. Astfel, vor fi verificate firme din domeniile: asistență medicală și asistență socială (Cod CAEN 86-88); activități de transport și curierat (Cod CAEN 52-53); industria alimentară și a băuturilor (Cod CAEN 10); coafură și frizerie (Cod CAEN 96.02); sectorul construcțiilor (Cod CAEN 41-43).

Potrivit sursei citate, obiectivele acţiunii sunt: furnizarea de informaţii legate de apariția afecțiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă; promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de AMS; conștientizarea și consultarea angajatorilor, cât și a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă; conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice; controlul locurilor de muncă din domenii de activitate unde există riscul apariției afecțiunilor musculo-scheletice şi utilizarea unui nou instrument de control (chestionarul SLIC) pentru identificarea unor riscuri în mediul de muncă, care ar putea afecta securitatea şi sănătatea lucrătorilor; încurajarea schimbului de informații și bune practici.

”Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor”, a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro