Campanie de prevenire a traficului de persoane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Campanie de prevenire a traficului de persoane

• sunt desfășurate activități pentru reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României • polițiștii brăileni vor desfășura activități preventive atât în comunitate, în zonele cu vulnerabilitate crescută pe acest palier, cât și în unități de învățământ din mediul urban și rural, la burse de locuri de muncă, agenții de recrutare și plasare a forței de muncă

 

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, este partener în cadrul Proiectului «Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României» alături de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Poliția de Frontieră Română. „Scopul general al proiectului este acela de prevenire a traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului.  În principal, campania de prevenire se va adresa persoanelor vulnerabile, aflate în situație de risc, cât și potențialelor victime ale traficului de persoane. Astfel, principalul grup țintă va fi reprezentat de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate care sunt expuse la riscuri de trafic, acestea fiind dispuse să-și asume riscuri foarte mari, neacordând o atenție reală măsurilor de siguranță și protecție”, arată polițiștii.

 Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității alături de partenerii interinstituționali din cadrul proiectului și nu numai, vor desfășura activități preventive atât în comunitate, în zonele cu vulnerabilitate crescută pe acest palier, cât și în unități de învățământ din mediul urban și rural, la burse de locuri de muncă agenții de recrutare și plasare a forței de muncă.

 

 

Copiii rămași singuri acasă, după plecarea părinților la muncă în străinătate, în atenția polițiștilor

Activitățile de prevenire vor veni în întâmpinarea nevoilor continue de informare ale minorilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, în special din comunitățile în cadrul cărora există un număr ridicat de copii rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. „ Conceptul proiectului are la bază ideea unui efort antitrafic cumulat și coordonat, fiind un proiect de prevenire care propune o intervenție simultană atât la nivelul localităților de proveniență a victimelor, cât și la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, această acțiune vizează activități preventive concentrate pe localitățile în care se găsește un număr ridicat de copii rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate”, au mai spus polițiștii.

Conform statisticilor la nivel național, cel mai des întâlnite forme de manifestare rămân traficul de persoane în scopul exploatării sexuale și prin muncă forțată, înregistrându-se victime atât din rândul minorilor, cât și al adulților. În anul 2021, 51 de victime identificate au fost exploatate prin muncă. Principalele sectoare de activitate a exploatării victimelor prin muncă au fost domeniul construcțiilor, domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. „Șase persoane din totalul victimelor au fost fost recrutate prin intermediul unei agenții de plasare a forței de muncă sau prin intermediul unor anunțuri publicitare cu locuri de muncă. Conform numărului de victime identificate, principalele țări de destinație a victimelor traficului de persoane exploatate prin muncă au fost: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Germania, Belgia și România”, susțin polițiștii.

 

Recrutarea pentru trafic, prin internet și rețele sociale. Jumătate dintre victime sunt minore

Potrivit polițiștilor, în ceea ce privește numărul de victime minore identificate la nivelul anului 2021, acesta a reprezentat aproape 56% din total de 505 victime identificate, concluzia fiind că una din două victime exploatate a fost un copil/adolescent.

Referitor la modalitatea de recrutare utilizată de traficanți, arată polițiștii, noile instrumente de monitorizare și evaluare a situației victimelor traficului de persoane au permis observarea și constatarea faptului că rețelele sociale au contribuit la o creștere a vulnerabilității la trafic, pentru cel puțin o proporție de 21% dintre victime existând asocierea internetului și a rețelelor sociale în recrutarea pentru trafic. „ Tot acest context impune o reacție fermă din partea instituțiilor și organizațiilor cu responsabilități în domeniu, precum și o amplificare a eforturilor de reducere a vulnerabilității la traficul de persoane a cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate”, este concluzia oamenilor legii.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro