• cu ocazia “Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, marcată în data de 13 septembrie, deţinuţii au primit sfaturi care să îi ajute să treacă peste momentele dificile
Deţinuţii din Penitenciarul Brăila au stat de vorbă cu psihologii care le-au dat sfaturi pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste momentele grele. Asta, cu ocazia “Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, marcată în data de 13 septembrie. Astfel, Serviciul Educaţie şi Asistenţă Sociala din cadrul Penitenciarului Brăila a organizat activităţi specifice. Ieri, începând cu ora 14.00, specialiştii ofiţeri psihologi şi asistenţi sociali îndrumaţi şi coordonaţi de către inspector principal Livia - Anda Ştefîrcă au organizat activitatea de asistenţă psihologică “Viaţa ca un DAR”. “Scopul activităţii psihologice a fost sensibilizarea personalului din sistemul penitenciar şi a persoanelor private de libertate în raport cu problematica suicidului, acesta fiind atins prin doua direcţii de acţiune: informarea personalului şi a deţinuţilor cu privire la semnificaţia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului şi la principalele caracteristici ale fenomenului suicidar şi conştientizarea de către personal şi de către deţinuţi, a faptului că semenii noştri trec prin perioade existenţiale dificile şi atunci mai mult ca oricând au nevoie de susţinere. La activitățile organizate în cadrul proiectului au fost prezentate şi dezbătute materiale informative destinate atât personalului, cât şi deţinuţilor, cu date de interes privind fenomenul suicidar şi cazuri ce pot constitui subiecte de reflecţie şi de influenţare pozitivă a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, Simona Kober.
Proiectul implementat la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se desfăşoară la nivel naţional în toate unităţile sistemului penitenciar. Importanţa marcării acestei zilei este dată de lansarea, în anul 2014, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a Raportului mondial privind actul de suicid, care obligă toate cele 194 de state membre, să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020. Campania derulată în sistemul penitenciar a ajuns deja la a treia ediţie.