• activităţile preventive s-au desfăşurat în data de 15 septembrie, cu ocazia “Zilei Mondiale de Prevenire a Sucidului”, persoanele private de libertate fiind sfătuite să nu recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice
La sfârşitul săptămânii trecute, deţinuţii din Penitenciarul Brăila au participat la o serie de acţiuni organizate în cadrul unei campanii de prevenire a suicidului. Chiar dacă multe persoane, împinse de greutăţile vieţii, ajung să ia decizia de a recurge la un gest dramatic, psihologii i-au sfătuit pe cei încarceraţi să nu cadă în această “capcană”.
Cu ocazia „Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, în data de 15 septembrie, la sediul unităţii de detenţie s-a desfăşurat proiectul de activitate cu tema “Prevenirea suicidului”, în parteneriat cu Colegiul National al Asistenţilor Sociali (CNAS) din România – Filiala Brăila. La activităţile organizate au fost prezentate şi dezbătute materiale informative destinate atât personalului cât şi deţinuţilor, cu date de interes privind fenomenul suicidar şi cazuri ce pot constitui subiecte de reflecţie şi de influenţare pozitivă a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. Preşedintele CNAS Brăila, Mihaela Stamate, şi şeful Serviciului de Asistenţă Pihosocială din cadrul Penitenciarul Braila, insp. principal Anda Stefarcă, au vorbit despre importanţa pe care o are familia în prevenirea suicidului. Este important ca deţinuţii să aibă pe cineva drag aproape, chiar dacă şi-au mutat “casa” în penitenciar. În plus, trebuie găsite metode concrete de intervenţie pentru reducerea riscului suicidar în rândul deţinuţilor.
“Programul, implementat la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se desfăşoară la nivel naţional, în toate unităţile sistemului penitenciar şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare de către personal şi deţinuţi a faptului că unii dintre semenii noştri aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice şi că, deseori, solidaritatea şi sprijinul oferit de cei din jur, contribuie la depăşirea acestora”, a arătat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. şef Simona Kober.
Importanţa marcării acestei zilei este dată de lansarea, în anul 2014, de către
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a Raportului mondial privind actul de suicid, care obligă toate cele 194 de state membre să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020. În acest sens, campania derulată în sistemul penitenciar este ajunsă deja la a treia ediţie.