Ministerul Sănătăţii derulează la nivel naţional, în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, o campanie de prevenire a cancerului. Tema campaniei este focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul "Cancerul poate fi prevenit". În contextul dezbaterii unei Strategii naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colo-rectal, ce urmează să fie discutată, campania are ca scop continuarea activităţilor de educaţie a populaţiei pentru a adopta comportamente care să prevină factorii de risc pentru cancer şi iniţierea activităţilor pentru a o conştientiza cu privire la importanţa participării la programele de screening ce urmează a fi organizate de Ministerul Sănătăţii.
Obiectivele campaniei sunt: creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind factorii de risc pentru cancer, informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate prococe prin teste de screening, discutarea, revizuirea şi adoptarea Strategiei naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colo -rectal.
La nivelul judeţului Brăila, activităţila campaniei constau în tipărirea broşurii "Cancerul poate fi prevenit", distribuirea materialelor informative în rândul populaţiei feminine, acţiuni de informare şi educare a populaţiei ţintă.
Cancerul determină unul din opt decese
Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, şi cu ratele incidenţei şi prevalenţa cele mai mici, dar cu tendinţă crescătoare. Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precădere la cel masculin. Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.
La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele prevenibile şi curabile vor continua să ucidă. Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.