Mergi la conţinutul principal

Campanie de conştientizare a riscurilor fumatului

Elevii din liceele brăilene şi pacienţii din unităţile spitaliceşti sunt învăţaţi de către medici şi alţi specialişti cum să adopte un stil de viaţă sănătos şi să renunţe la fumat. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Brăila şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila marchează, pe 20 noiembrie a.c., Ziua Naţională fără Tutun, cu sloganul "Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi! ". Astfel, reprezentanţii acestor instituţii şi-au propus ca până la finele lunii noiembrie să crească gradul de sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se expun prin inhalarea fumului de ţigară - aşa-numitul "fumat pasiv". Pentru asta se vor afişa postere, se vor distribui pliante şi vor avea loc discuţii interactive şi întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei. "Facem activităţi de informare în licee, spitale şi stradal prin distribuire de pliante, afişe şi alte materiale informative. Organizăm întâlniri cu elevii, în care purtăm discuţii libere cu material didactic. Vorbim despre plămâni încărcaţi, plămâni sănătoşi şi cum poţi să renunţi la fumat", a explicat dr. Sabina Meiroşu medic coordonator al programelor de sănătate din cadrul DSP Brăila.
Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun şi încurajarea oamenilor de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare. Campania are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor derulate în cadrul campaniei.
Specialiştii atrag atenţia că fumatul este responsabil pentru
30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive, 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro