• un ghiocel poate fi oferit profesorilor, cadouri nu! - este mesajul unei postări pe internet din partea liceului din Ianca • începută în urmă cu 2 ani, acţiunea de interzicere a “atenţiilor” în unitatea de învăţământ continuă şi acum, mai ales că, între timp, a fost adoptat şi un Cod de etică ce incriminează orice cadou pentru profesori
Pentru că se apropie 1 şi 8 martie, conducerea Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” din Ianca a postat deja pe internet un mesaj anti-cadouri pentru profesori. Campania a început în 2016 şi s-a derulat în fiecare an. Mai mult, între timp, conducerea unităţii de învăţământ a extins mesajul, astfel că în octombrie 2018 a adoptat şi un Cod de etică prin care incriminează, printre altele, şi toate “atenţiile” copiilor pentru cadrele didactice.
Directorul liceului din Ianca, prof. Emil Ştefănuţ Dragomir, ne-a povestit că din 2016 şi până acum nu a mai observat ca profesorii să fie asaltaţi cu daruri care mai de care mai mari şi mai scumpe. Anul acesta, pe pagina de Facebook a liceului a fost postată o imagine din care reiese faptul că de 1 şi 8 martie oferirea ghioceilor - vestitorii primăverii - sau a unei flori, în general, este un gest frumos şi de bun-simţ, în timp ce oferirea cadourilor este total interzisă. Şi, pentru ca informaţia să ajungă inclusiv în rândul părinţilor, învăţătorii şi profesorii au organizat şedinţe cu aceştia, în care le-au pus în vedere atât regulamentul şcolar, cât şi Codul de etică.
“Continuăm munca începută acum 2 ani şi sperăm să ajungem la liman cu ce ne-am propus. Primul anunţ a fost 2016. Din octombrie anul trecut, în sistemul de învăţământ există un Cod de etică ce incriminează fix aceste lucruri pe care le-am interzis noi în 2016: cadourile către cadrele didactice şi meditaţiile contra-cost ale copiilor cu profesorii de la clasă. Eu aşa am considerat, să popularizez cât mai mult aceste informaţii pentru a obţine rezultatul dorit. Spre exemplu, în luna decembrie 2018, înainte de serbările de Crăciun, fiecare învăţător şi diriginte a convocat şedinţă cu părinţii în care li s-au comunicat aceste prevederi ale Codului de etică. Acum, la fel, în apropierea zilelor de 1 şi 8 martie, am făcut acest afiş prin care atrag atenţia elevilor şi părinţilor că nu este în regulă dacă oferă cadouri. De acum 2 ani, nu am mai observat profesori care să primească daruri. Aici nu vorbim de tradiţia de a oferi un mărţişor cu o floare, ar fi ceva absurd să interzicem asta. Un mărţişor, un ghiocel, o floare, da, dar cadouri eu n-am mai văzut în şcoală. Am fost destul de atent la ce s-a întâmplat, în afară de flori, nu au primit «atenţii». Acum, există şi sancţiuni conform regulamentului şcolar, ca pentru orice altă abatere disciplinară. Cred că încet, încet, dacă în preajma acestor zile mediatizăm că lucrurile acestea nu sunt în regulă, eu cred că vom intra în normalitate”, ne-a declarat directorul Liceului “Angelescu”, prof. Dragomir.
Pe acest subiect s-a pronunţat, în urmă cu câteva luni, şi inspectorul general prof. Cătălin Canciu, care are o opinie similară despre cadourile pentru profesori. “Nu sunt de acord sub nicio formă cu cadourile. O floare e de bun-simţ. Ce copil se duce fără un buchet de flori la început de an şcolar? Dar banii în plic, televizorul, vaza de cristal şi alte nebunii, asta e o mare nenorocire. Astfel de lucruri nu au ce căuta în domeniul acesta de activitate”, a declarat prof. Cătălin Canciu, după aprobarea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar.
Acest Cod de etică este valabil pentru toate unităţile de învăţământ!