Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila nu a primit nici un document oficial de la Minister cu privire la desfăşurarea campaniei de vaccinare împotriva virusului pandemic AH1N1, deşi teoretic data stabilită pentru demararea acestei acţiuni este 26 noiembrie. "Nu s-a primit nimic oficial de la minister. Când vom primi un document semnat, vom şti cum trebuie procedat", ne-a spus dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila. Distribuţia vaccinului spre direcţiile de sănătate judeţene ar trebui să înceapă joi, sub escortă militară. De la direcţiile de sănătate, dozele de vaccin vor fi repartizate către medicii de familie şi medicii şcolari. Vaccinarea va fi voluntară, pentru toate categoriile de populaţie. Ministerul Sănătăţii nu a putut preciza când anume va fi administrată prima doză de vaccin. Nu se ştie nici cât va dura prima etapă de vaccinare şi nici dacă la un moment dat vor putea fi vaccinaţi şi copiii preşcolari (cu vârste mai mici de 6 ani), asupra cărora nu a fost testat vaccinul românesc.
Comitetul de Coordonare pentru gripă din Ministerul Sănătăţii a decis care sunt primele categorii de populaţie care vor fi vaccinate pentru imunizare împotriva virusului pandemic AH1N1, cu vaccin produs de Institutul Cantacuzino. Astfel, începând cu data de 26 noiembrie, primele 1.340.000 de doze de vaccin românesc vor fi distribuite după cum urmează: 140.000 vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical; de 200.000 de doze va beneficia armata, serviciile speciale, grănicerii, poliţiştii şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne; un milion de doze vor fi repartizate în şcoli şi universităţi, urmând a fi vaccinaţi 500.000 de studenţi şi 500.000 de elevi de liceu. Guvernul a alocat, însă, Institutului Cantacuzino, suma necesară pentru producerea a 10 milioane de doze de vaccin. În afara celor 1.340.000 de doze de vaccin destinate primei serii de vaccinări împotriva pandemiei, Institutul Cantacuzino mai are în stoc 500.000 de doze, au precizat surse din Ministerului Sănătăţii.
Conform ghidului pentru distribuirea şi prioritizarea vaccinului gripal pandemic, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în prima serie de vaccinare ar trebui să intre, alături de personalul medical, pacienţii din spitale aflaţi în stări critice (indiferent de suferinţă, aceştia fiind foarte vulnerabili în cazul unei infecţii cu AH1N1), pompierii, poliţiştii şi jandarmii, femeile gravide şi copiii de 6-11 luni, respectiv 1-3 ani. Vaccinarea gravidelor va proteja şi viitorii copii sugari, până vor împlini 6 luni. Probleme sunt însă la copiii de 6-11 luni, care prezintă un risc mare de infecţie, iar în caz de îmbolnăvire nu pot fi trataţi corespunzător, pentru că antiviralele comune nu pot fi administrate copiilor mai mici de un an.
România a înregistrat, ieri, cel de-al doilea caz de deces prin gripa AH1N1. Numărul total al cazurilor de infecţii cu virus A/H1N1 pandemic confirmate în România, până la data de 24 noiembrie este de 2.258, dintre care 190 de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore.