Campania de recoltare la grâu bate pasul pe loc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Campania de recoltare la grâu bate pasul pe loc

În ceea ce priveşte rapiţa, mai sunt de recoltat circa 3.500 ha, însă pentru suprafeţele deja finalizate, producţia raportată de producători este cu aproape o tonă mai mică decât valoarea previzionată: 1.632 kg/ha comparativ cu 2.600 kg/ha. Pentru grâu, campania de recoltare s-a finalizat pe o suprafaţă de 22.580 ha reprezentând 27% din total suprafaţă cultivată, producţia medie înregistrată fiind de 2.343kg/ha, comparativ cu 2.470 kh/ha estimat. De vină pentru această întârziere este instabilitatea atmosferică din ultimele săptămâni, când aproape zilnic a plouat.
În ceea ce priveşte campania de irigaţii, în udarea a II-a au intrat suprafeţe totalizând aproape 42.000 ha cultivate, în principal, cu floarea-soarelui, porumb şi orez.

Atenţie la incendii!

Pompierii atrag atenţia că neglijenţa umană sau defecţiunile tehnice ale utilajelor pot provoca incendii devastatoare, care să-i lase pe agricultori fără recolte. "Înainte de a intra în campania de recoltare a cerealelor, toate maşinile şi motoarele cu combustie internă, precum şi autovehiculele specializate, trebuie verificate de către persoana responsabilă cu atribuţii privind apărarea împotriva incendiilor, la nivelul fiecărui agent economic. Pe timpul recoltării, se urmăreşte ca lanurile de grâu să fie izolate faţă de drumurile rutiere, fondul forestier şi căile ferate, prin executarea unor fâşii de protecţie de pe care s-au eliminat materialele vulnerabile la foc şi vegetaţia. Pentru evitarea aprinderii accidentale, punctele de alimentare cu carburanţi a utilajelor agricole vor fi amplasate în afara terenurilor cu păioase, unde vor funcţiona remize dotate cu stingătoare, mături, lopeţi, nisip şi rezerve de apă. Sunt interzise fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, mirişti, la locurile de depozitare a paielor etc", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila. În perioada următoare, inspectorii ISU vor verifica agenţii economici din domeniul agricol, cu privire la respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro