Mergi la conţinutul principal

Campania de recoltare la final

Producătorii agricoli locali au terminat cu recoltarea de vară şi şi-au dus recoltele în hambare. Din punct de vedere al cantităţii de recoltă fermierii spun că sunt mulţumiţi, însă recunosc că la capitolul calitate sunt ceva probleme. Potrivit operativei cu situaţia la zi a lucrărilor de sezon realizată de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Brăila, lucrările de recoltare au fost finalizate atât la grâu cât şi la rapiţă. Iată şi cifrele pentru fiecare cultură în parte: la grâu de pe cele aproape 67.200 ha a fost strânsă o recoltă totală de 237.606 tone ceea ce înseamnă o producţie medie de 3.536 kg la hectar; la rapiţă de pe cele 26.700 ha a rezultat o producţie totală de 85.037 tone adică 3.185 kg/ha. În mod evident, media per judeţ a fost ridicată puternic de rezultatele din Insula Mare a Brăilei unde producţia medie la grâu, de exemplu, a fost de 7 tone la hectar, adică dublu faţă de media pe judeţ. La rapiţă însă diferenţa faţă de producţia medie în zona de terasă nu este aşa mare, în sensul că în IMB discutăm de 3,5 tone la hectar, faţă de aproape 3,2 t/ha media pe judeţ.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, Costică Măcelaru a explicat că, în general, fermierii locali sunt mulţumiţi de producţiile obţinute din punct de vedere cantitativ, însă nu la fel şi la capitolul calitate. "În general, producţiile la grâu şi rapiţă obţinute s-au încadrat în aşteptările noastre, dacă discutăm de cantitate. A fost un an în care Dumnezeu a dat ploaie, ceea ce este un lucru bun şi asta s-a văzut, iar nivelul producţiei este mulţumitor. Dacă discutăm despre calitatea recoltei, atât la grâu cât şi la rapiţă sunt ceva probleme, iar o parte din vină o avem şi noi, producătorii agricoli, pentru că nu am făcut toate tratamentele fitosanitare recomandate. Reversul medaliei că am avut precipitaţii atunci când trebuia şi în cantităţile în care era necesar a fost acela că au fost probleme cu bolile foliare. Anii trecuţi, seceta mai «proteja» culturile de boli şi dăunători. Acum a fost un an bun ca precipitaţii, dar din păcate au fost fermieri care s-au zgârcit şi în loc de 5 tratamente recomandate au făcut doar 2 sau 3. În agricultură, orice verigă neaplicată se taxează la recoltă", ne-a declarat sursa citată.
La finalul campaniei de recoltare de vară din 2013, producătorii agricoli brăileni au adunat în depozite undeva la circa 300.000 tone de grâu, faţă de 265.000 de tone în campania din 2012. După cum se cunoaşte, grâul aduce profit bun doar celor care deţin silozuri în care-l pot păstra până anul următor, în primăvară, când preţul atinge cota maximă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro