Mergi la conţinutul principal

Campania agricolă de primăvară a debutat cu dreptul

* ploile din ultima perioadă le dau mari speranțe fermierilor * există, însă, și probleme: porumbul ar putea fi compromis, dacă temperaturile se mențin scăzute

 

 

 

 

Cu toate nenorocirile anului 2020 care s-au abătut asupra agriculturii, fiind vorba mai ales de secetă şi ger (deci calamitarea culturilor, dar şi întoarcerea acestora, apoi  reluarea semănatului), iată că în această primăvară târzie şi cu o vreme capricioasă, fermierii au motiv să fie optimişti. Asta deoarece ultimele ploi au fost numai bune pentru declanşarea campaniei agricole. Iar după cum ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila, situaţia la zi este următoarea: culturi de primăvară, total 37.107 hectare, din care ovăz de primăvară 65 hectare; orzoaică de primăvară 2.267 hectare;  porumb boabe total (consum şi sămânţă) 14.900 hectare; floarea soarelui total (consum şi sămânţă) 16.700 hectare; legume în câmp 151 hectare; mazăre boabe 1.868 hectare; alte culturi în ogor propriu  1.147 hectare. Cât priveşte arăturile de primăvară acestea însumează 143.526 hectare.

Solicitând opinia unui fermier, ing. Florian Vizireanu a subliniat următoarele: ”Campania actuală a debutat foarte bine, prin precipitaţiile căzute la timp şi în mod echilibrat. La porumb sunt însă două probleme: acesta încă mai are nevoie de apă, dar în caz de temperaturi foarte scăzute pe durata unei săptămâni, plantele nu mai pot răsări, deoarece, prin conţinutul lor mare de amidon, vor intra în procesul de clocire. Ceea ce înseamnă compromiterea totală a culturii şi reluarea semănatului. Oricum, să fim atenţi şi la pericolul lipsei de precipitaţii, la efectul  vântului.  Situaţii în care trebuie apelat imediat la irigat. Necesar a fi unul de calitate, condiţionat inclusiv  de decolmatarea canalelor de către ANIF. Şi nu  numai a canalelor de alimentare cu apă, dar mai ales a celor de desecare, ajunse de ani de zile într-o stare jalnică!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu