Mergi la conţinutul principal

Campania agricolă de primăvară, ”bulversată” de capriciile vremii

* în mod normal, semănăturile de primăvară începeau după 15 martie, însă anul acesta fermierii s-au grăbit să pornească mai devreme din cauza căldurii și a vântului puternic care usucă solul * la porumb, însă, se mai așteaptă, pentru că, dacă se face iar frig, cultura ar putea fi serios compromisă * ANIF  trage tare cu pregătirea pentru irigații

 

 

 

În situaţia unei evoluţii normale a climei, semănatul culturilor agricole de primăvară începea după 15 martie. Dar, după cum ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcției Agricole Brăila, “căldura acestor zile şi mai ales vântul puternic au grăbit uscarea solului. Ceea ce, prin crusta formată, îngreunează lucrările de semănat. De aceea, fermierii agricoli brăileni deja au trecut la semănatul mazării, orzoaicei de primăvară şi chiar a lucernei. Despre porumb încă nu este vorba, deoarece temperaturile scăzute şi chiar  ploile pot afecta serios  încolţirea boabelor. Probabil, la începutul lunii aprilie se va trece şi la semănatul porumbului”.  

Un semn bun este creşterea apelor Dunării,  iar  Vasile Turcitu, directorul sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila, a ţinut să precizeze următoarele: “Suntem angrenaţi în diverse zone ale judeţului, prin lucrări începute încă de anul trecut, continuate şi pe durata iernii,  menite să asigure apa necesară la irigat. Mai ales că ne aşteptăm ca fermierii să solicite  umplerea canalelor  mai devreme decât în mod obişnuit. Oricum, facem apelul de a  nu se mai practica formula discriminatorie: “nu ştiu, dom'le, să-mi dai apă mai întâi mie şi pe urmă la ăilalţi...”, în condițiile în care aceşti pretenţioşi se află la 60 sau 80 km distanţă de Dunăre, iar până acolo nu se irigă din plin. Şi nu astfel de  fermieri suportă cheltuielile foarte mari cu plimbatul apei pe canal, timp de 1-2 săptămâni!”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro