Camerele Agricole sint instrumente necesare dezvoltarii industriei de profil care lipsesc in prezent, desi in secolul trecut au functionat cu succes pina la dizolvarea sistemului odata cu instaurarea regimului comunist. Astfel de structuri exista in Franta, Austria, Luxembourg, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria.
"Camerele Agricole sint structuri complexe, care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent la aceasta data in comunitatile rurale. In acest sens se vor infiinta Camere Agricole in toate judetele tarii, iar la nivel national va fi organizata o Camera Agricola ce va coordona activitatea structurilor din teritoriu", a explicat Suraianu.
Camerele Agricole se vor constitui ca institutii autonome, rezultate in urma unor alegeri democratice ce conlucreaza apropiat cu autoritatile locale, fara a se subordona acestora. Aceste structuri ar urma sa indeplineasca functii de informare in ambele sensuri, consiliere de specialitate a beneficiarilor agricoli, formare si reprezentare a intereselor acestora. Proiectul legat de Camerele Agricole dateaza din 2006, cind au fost demarate o serie de actiuni de informare si analize premergatoare elaborarii unei legi speciale. In acest an, proiectul initial propus de Ministerul Agriculturii a suportat o serie de imbunatatiri, forma finala fiind prezentata pe site-ul Ministerului Agriculturii. Astfel, proiectul de act normativ stabileste, printre altele, ca la nivel judetean Camera Agricola va fi formata din 35 de locuri cele mai multe (19 locuri) fiind atribuite pentru reprezentantii alesi propusi pe liste de catre formele asociative din domeniul agricol, lista fiind completata si de reprezentanti din partea patronatelor din domeniul agricol, sindicatelor, fermierilor independenti, precum si reprezentantilor cooperativelor agricole.