Mergi la conţinutul principal

Camera Deputatilor a adoptat, in mod tacit, legea pensiilor speciale pentru primari

Actul normativ, semnat de 30 de alesi de la PSD, PNL, si UDMR, a fost adoptat tacit.

Proiectul prevede ca toti primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene sa incaseze o pensie si jumatate, in plus, pe langa pensia clasica. For decizional in acest caz este Senatul.
Este vorba despre un proiect de lege, propus de 30 de senatori si deputati, prin care primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene ar urma sa primeasca pensii speciale. Elaborat la inceputul lunii septembrie, proiectul a fost practic adoptat de Camera Deputatilor. Si asta pentru ca avea termen pentru a fi votat si dezbatut 2 noiembrie, iar cum termenul a trecut fara ca legea sa fie respinsa, inseamna ca a fost adoptat tacit.
Proiectul introduce un articol nou in Statutul Alesilor Locali (Legea 393/2004), prin care se stipuleaza faptul ca primarii si viceprimarii, dar si presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, beneficiaza de pensii speciale. Cuantumul acestora se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza prin imultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara. Pe de alta parte, salariile unui ales local difera in functie de numarul de locuitori. Pensia se da si pentru mandate incomplete, cu conditia sa nu fi fost mai scurte de doi ani, si se indexeaza de fiecare data cand se indexeaza salariile pentru respectivele functii. De asemenea, se cumuleaza cu orice alt tip de pensie. Nu beneficiaza de ea „persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte a consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie". Legea ar urma sa se aplice si retroactiv.
In expunerea de motice, initiatorii, care provin de la PSD si UDMR, dar si din PNL, UNPR si grupul minoritatilor, sustin ca multi dintre alesii locali „au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale".
"Pentru a corespunde asteptarilor societatii din Romania, de a avea persoane bine pregatite profesional si dedicate activitatii sferei publice, consideram ca este necesar ca pentru functiile ce fac obiectul prezentei initiative sa existe un sistem de indemnizatii care sa faca atractiva ocuparea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean. Drept urmare, propunem o solutie de indemnizatie pe modelul celei care s-a votat pentru deputati si senatori" - respectiv celebrele „pensii speciale", care au fost respinse de presedintele Iohannis.
Proiectul, adoptat tacit de Camera Deputatilor, trebuie insa sa treaca si de Senat, care este camera decizionala in acest caz. El a fost deja avizat negativ de Consiliul legislativ, de Comisia de buget, finante si banci si de Consiliul economic si social.
La ora actuala, din cei 110 primari de municipii si sectoare ale Capitalei, peste 40 au dosare penale pentru coruptie. Iar dintre cei 41 de sefi de consilii judetene, mai mult de jumatate au fost condamnati, anchetati de DNA, declarati incompatibili sau in conflict de interese.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro