Zilele trecute am primit la redacţie un amplu material din partea conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie Brăila cu privire la modificările aduse Codului Muncii, care au trecut deja "tacit" de Senat. Astfel, în urma discuţiilor cu mediul de afaceri local, conducerea CCIA Brăila consideră că amendamentele propuse de Blocul Naţional Sindical "întorc în timp relaţia angajat - angajator, aducând un grav prejudiciu României prin aceea că vor duce la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori, care vor conduce la concedierea unui număr semnificativ de salariaţi, la distorsiuni ale concurenţei şi ale mediului de afaceri ce vor culmina cu o depreciere a competitivităţii României". Redăm integral modificările propuse la Codul Muncii, aşa cum au fost punctate de Ştefan Fusea, preşedintele CCIA Brăila:
1. Reintroducerea Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional
"Un contract colectiv de muncă la nivel naţional nu face altceva decât să dubleze Codul muncii, în condiţiile în care paralelismul legislativ încalcă prevederile art. 16 din Legea nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă", declară Fusea.
2. Obiectivele de performanţă pentru angajaţi să fie stabilite prin negociere colectivă.
"Cu alte cuvinte se elimină dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanţă".
3. Eliminarea perioadei de probă pentru noii salariaţi care au fost încadraţi pe post prin concurs.
"Personal, nu văd nicio legătură între concursul pentru ocuparea postului şi perioada de probă. E posibil ca cineva care câştigă concursul, chiar bine pregătit profesional, să nu se poată adapta la noul loc de muncă", este opinia preşedintelui CCIA Brăila.
4. Clauza de neconcurenţă nu se va mai aplica decât pe perioada contractului individual de muncă.
"În acest fel sunt încurajate migraţia forţei de muncă şi furtul intelectual", punctează Fusea
5. Clauza de confidenţialitate va produce efecte după încetarea contractului individual de muncă numai în situaţii excepţionale, pentru o perioadă de timp determinată şi în legătură cu anumite categorii de informaţii stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.
"Este clar că firmele vor fi obligate, în acest caz, să ia măsuri suplimentare, cu costuri în plus pentru protecţia informaţiilor".
6. La concedierile colective, patronii nu vor mai putea da afară, cu prioritate, salariaţii neperformanţi, întrucât, se arată în proiectul de lege, disponibilizările colective nu au legătură cu motive care ţin de persoana angajatului şi nu trebuie luată în calcul lipsa performanţei.
"Asta ar însemna că firmele vor fi obligate să păstreze angajaţii neperformanţi şi să-i concedieze pe cei mai buni? Consecinţa ar fi, în această situaţie, scăderea dramatică a competitivităţii angajatorului, cu impact asupra tuturor locurilor de muncă", punctează Fusea.
7. Patronii vor fi obligaţi să acorde un spor de 75% din salariu la orele suplimentare lucrate, precum şi ore libere plătite, iar dacă nu se pot acorda zile libere, sporul va fi de 100%.
"Nu cred că există măcar o firmă care să poată fi de acord cu aceasta, întrucât costurile muncii vor implica o creştere cu 175% faţă de 75% în prezent", declară preşedintele CCIA Brăila.
8. Salariul minim net pe economie să fie fixat permanent la cel puţin 50% din salariul de bază mediu la nivel naţional comunicat de INS.
"Practic, la nivelurile actuale ale salariilor minim şi mediu, salariul minim net ar creşte de la 777 de lei la circa 900 de lei.
Care ar fi consecinţa imediată? Creşterea semnificativă a costului muncii", atenţionează Fusea.
9. Se introduce "telemunca" # munca prestată de salariaţi care nu lucrează la sediul angajatorului.
Angajatul care ar desfăşura genul acesta de activitate se numeşte "telesalariat" şi urmează să-şi stabilească singur programul de lucru.
Angajatorul poate verifica activitatea salariatului conform clauzelor din contractul individual de muncă sau ale contractului colectiv.
10. Abrogarea posibilităţii angajatorului de a suspenda contractul individual de muncă în cazul reducerii temporare a activităţii.
"În accepţiunea noastră, proiectul de modificare a Codului Muncii reduce drastic flexibilitatea condiţiilor de muncă, ducând la scăderea competitivităţii companiilor şi a României, iar în această situaţie, nu-l putem susţine", încheie preşedintele CCIA Brăila.