Mergi la conţinutul principal

Camera de Comerţ Brăila în războiul COVID. Lupta pentru supravieţuire

• pentru a salva de la faliment antreprenorii din sectorul HORECA, sistemul cameral cere lămurirea urgentă a situaţiei în care acordarea şomajului tehnic este condiţionată de depăşirea pragului critic de cazuri confirmate de îmbolnăviri cu SARS COV 2 • preşedintele CCIA Brăila, Ştefan Fusea, susţine că nu este corect ca eligibilitatea pentru această formă de sprijin să se stabilească prin raportare la localitatea unde-şi are sediul firma solicitantă, în loc de localitatea sau localităţile unde firma respectivă îşi desfăşoară efectiv activitatea  

 

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila atrage public atenţia asupra unor probleme stringente ale mediului de afaceri local, resimţite acut şi la nivel naţional, dar care ameninţă cu falimentul sute sau chiar mii de antreprenori din mai multe domenii economice afectate de măsurile de combatere a răspândirii SARS COV 2. Astfel, preşedintele organizaţiei patronale, Ştefan Fusea, a ţinut să aducă în discuţie subiectul acordării sprijinului financiar direct, cunoscut drept şomaj tehnic, către antreprenorii direct afectaţi de măsurile anti-COVID din domeniul HORECA. Mai precis, acesta a punctat faptul că, la nivel naţional, recentele modificări aduse actului normativ în baza căruia patronii vor beneficia de acest sprijin, au condus la situaţia în care se lasă loc la interpretări în urma cărora anumite categorii de angajatori sunt lăsaţi pe afară. “Ne-a fost semnalat la nivel naţional faptul că AJOFM-urile interpretează prevederea care condiţionează acordarea acestui sprijin financiar de atingerea sau depăşirea unui anumit prag de îmbolnăviri confirmate, raportat la mia de locuitori. Mai precis, au fost cazuri în care interpretarea organelor statului a fost aceea că beneficiază de şomajul tehnic doar firmele care-şi au sediul în localităţi puternic afectate de COVID cu număr mare de cazuri confirmate. Astfel au fost refuzate dosare depuse de firme care îşi au sediul într-o localitate unde incidenţa cazurilor este de sub 1,5 la mia de locuitori, deşi firma respectivă este constrânsă să-şi concedieze salariaţi care-şi desfăşoară activitatea de la puncte de lucru aflate în alte localităţi unde rata de îmbolnăvire este de peste 3 cazuri la mia de locuitori. Au fost cel puţin 2 luni în care unele dintre firme au fost văduvite de acest sprijin, în contextul în care companiile respective şi aşa sunt puternic afectate de criza COVID. Este o interpretare greşită, spunem noi, pentru că legislaţia în domeniu nu face această distincţie”, ne-a declarat Ştefan Fusea, adăugând că, pentru a urgenta lămurirea situaţiei sistemul cameral a făcut solicitări exprese în acest sens către ministerul de resort.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro