Calvarul secetei pe câmpurile brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Calvarul secetei pe câmpurile brăilene

* agricultorii care au terenuri în zone neacoperite cu sisteme de irigații și-au pierdut deja culturile de grâu sau rapiță * acestea sunt calamitate aproape 100%, iar nădejdea fermierilor stă în despăgubirile acordate de firmele de asigurare sau de Guvern * aceștia își mai pun speranțele în floarea soarelui sau porumb, culturi semănate în primăvară * dacă nu vin ploile, însă, și acestea vor fi compromise * vestea bună ar fi că, pentru sfârșitul acestei săptămâni, se așteaptă precipitații mai consistente și în zona noastră

 

 

 

În județul Brăila nu a mai plouat consistent de câteva luni, iar consecințele asupra culturilor agricole sunt dramatice. În special în zonele unde nu mai există sisteme de irigații funcționale, culturile de grâu sau rapiță înființate astă toamnă sunt aproape complet calamitate, fermierii nemaiavând altceva de făcut decât să spere la despăgubirile acordate de firmele de asigurări – dacă recoltele au fost asigurate – sau de Guvern. În prezent, este în plină desfășurare o campanie de strângere de informații de pe solele agricole, coordonată de Prefectură și de Direcția Agricolă. Oficialii verifică fiecare solă în parte, pentru a stabili cu exactitate gradul de afectare, în vederea acordării unor despăgubiri ulterioare. Când vor veni acestea nu se știe deocamdată. Nu se știe nici măcar dacă vor veni vreodată! ”Anul trecut, ni s-au promis despăgubiri pentru culturile de rapiță. A fost o comisie în câmp, a luat datele și ne-au spus să așteptăm. N-am primit nimic, nici până la ora actuală. Poate anul acesta nu o să se întâmple la fel, fiindcă seceta e mai acută, iar pierderile nu mai sunt doar la rapiță ci și la grâu și la celalte culturi”, ne-a spus Florian Vizireanu, unul dintre cei mai experimentați  fermieri ai Brăilei. Spre ghinionul său, acesta are terenul într-o zonă a județului care nu mai este acoperită de irigații, în zona comunei Traianu. ”Irigații funcționale au rămas în zonele unde au funcționat fostele IAS-uri (Întreprinderi Agricole de Stat n.n.) după Revoluție. Unde au fost CAP-uri (Cooperative Agricole de Stat n.n.) s-a distrus tot, că n-a mai fost nimeni să aibă grijă de ele atunci, în primii ani de după schimbarea de regim. A rămas o rețea de canale colmatate, pe care nu se mai bagă apă, că nu mai sunt stațiile de pompare funcționale. Dacă s-ar pune la punct aceste canale, să fie decolmatate și dalate, s-ar putea umple cu apă și de restul ne ocupăm noi, fermierii, că acum există tot felul de motopompe performante, care pot fi cuplate inclusiv la tractoare. Apă să fie... Am tot cerut să se facă ceva cu canalele astea, să se înceapă decolmatarea că am contribui si noi cu utilaje, numai să se facă ceva. Până acum nu s-a făcut nimic”, ne-a spus Vizireanu.

Acesta a cultivat toamna trecută 90 de hectare cu grâu și 50 hectare cu rapiță. Ambele culturi sunt acum calamitate aproape 100%, iar nădejdea agricultorului este la semănăturile de primăvară. Deja a înființat o cultură de floarea soarelui pe 90 hectare, însă semnele nu sunt deloc încurajatoare. ”Am pus floarea și, cu puțina apă existentă în stratul germinativ, a început să prindă rădăcini. Numai că rădăcina se dezvoltă în solul uscat și planta începe să sufere. Dacă nu vine o ploaie adevărată  într-o săptămână – două, pierdem și cultura de floarea soarelui... Porumbul nici nu l-am semănat încă, fiindcă îl semăn degeaba. Aștept să plouă!”, ne-a declarat Florian Vizireanu. Speranțele acestuia se bazează pe noile prognoze meteo, care indică faptul că spre sfârșitul acestei săptămâni ar putea veni, și în zona noastră, precipitații mai consistente. ”Am urmărit pe Euronews prognozele date de NASA, care indică un val de precipitații dinspre Marea Mediterană. De data asta, par a fi mai exacte prognozele astea, că până acum au tot fost anunțate ploi, și de fapt au fost alarme false, cu de-alde 1 litru de apă pe metru pătrat. Alea nu sunt ploi... Dacă nu avem măcar 15 – 20 l/mp nu facem nimic...”, ne-a mai spus fermierul din zona Traianu. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro