Caloianul - o traditie populara valorizata la Scoala "George Cosbuc" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caloianul - o traditie populara valorizata la Scoala "George Cosbuc"

Caloianul este un obicei de primavara, de invocare a ploii, insa la Braila apare intr-o forma inedita pentru ca este imbinat cu o alta forma a unui obicei popular, "Paparuda", care consta in udatul fetelor dupa momentul aruncarii Caloianului in apa, a explicat invatatoarea Florica Panturu de la Scoala "George Cosbuc".
Ritualul Caloianului s-a desfasurat in curtea scolii, in prezenta elevilor din ciclul primar, a copiilor de la Gradinita nr. 7 "Lizuca", si ei invitati la eveniment. Fetele, imbracate in negru, cu basmale pe cap, au bocit si au invocat venirea ploii, in timp ce baietii, cu masti, cojoace si un bat in mina au dansat. Tot baietii au interpretat rolul preotului si al dascalului. Fetele au modelat o papusa din lut, au asezat-o intr-un sicriu imaginar, au imbracat-o in coji colorate de la ouale de Pasti si apoi au impodobit micutul sicriu cu flori. De la scoala sicriul a fost purtat de bocitoare, avind in frunte dascalul, preotul si baiatul cu crucea, pina la locuinta unui elev, unde a fost inmormintat Caloianul. Dupa inmormintare bocitoarele si-au dat doliul de pe cap si au jucat hora si au mers la pomana Caloianului, pregatita de bunica elevului gazda cu placinta, gogosi si suc. "Frumusetea folclorului trebuie simtita si pretuita de copii de la o virsta cit mai frageda. In speranta ca voi mentine treaz interesul elevilor pentru cintecul si dansul popular, am format si am pregatit la nivelul clasei o formatie de cintece si dansuri populare "Junii Brailei". M-am gindit ca anumite obiceiuri ale folclorului autentic sa fie suport de lucru pentru unele activitati extracurriculare tocmai ca aceste valori sa se pastreze vii in mintea oamenilor si in sufletul copiilor. Obiceiul Caloianului se face la date fixe, in a treia marte dupa Pastele ortodox si pe o intindere mai mare de timp, cuprinzind mai multe momente ceremoniale ce trebuie indeplinite de fete. Cea care cunoaste obiceiul este bunica unei eleve care vine din acelasi sat ca si mine, unde se mai practica acest obicei. Ea le-a povestit copiilor cum faceam noi acest ritual in copilaria noastra", a spus invatatoarea Florica Panturu.
A treia zi dupa ce a fost ingropat, in "joia placintelor Caloianului", Caloianul va fi dezgropat, bocit din nou si i se va da drumul pe Dunare. Urmeaza "Paparuda", cind baietii uda fetele. La aceasta activitate au fost invitati atit parinti, cit si directorul scolii, prof. Marita Breaban.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro