• anul acesta vom avea 15 zile libere nelucrătoare • cinci dintre acestea pică în weekend
Anul 2019 a început cu o minivacanţă şi se va încheia cel mai probabil tot la fel. În total vom avea 15 zile nelucrătoare, iar cinci dintre acestea vor pica în timpul weekendului.
Potrivit Codului Muncii, în afara primelor două zile din an, salariaţii nu vor lucra pe 24 Ianuarie (joi) - Ziua Unirii Principatelor, pe 26 Aprilie (vineri) - Vinerea Mare, 28 Aprilie (duminică) - prima zi de Paşte şi 29 Aprilie (luni) - a doua zi de Paşte. Următoarele zile libere vor fi pe 1 Mai (miercuri) - Ziua Muncii, 1 Iunie (sâmbătă) - Ziua Copilului, 16 Iunie (duminică) şi 17 Iunie (luni) - prima şi a doua zi de Rusalii. Anul acesta, 15 august - Adormirea Maicii Domnului, pică într-o zi de joi, în timp ce 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) vor fi în weekend, sâmbătă, respectiv duminică. De Crăciun, vom sta acasă pe 25 decembrie (miercuri) şi 26 decembrie (joi). În acest context, este posibil ca Guvernul să facă punte între Crăciun şi weekend şi să declare ziua de 27 decembrie (vineri) zi liberă nelucrătoare.
2018, un an al minivacanţelor
În 2018 bugetarii au fost “răsfăţaţi” cu minivacanţă după minivacanţă. Prima a fost de 1 Mai, care anul trecut a picat într-o zi de marţi. Aceştia au stat acasă patru zile după ce Guvernul a dat liber şi pentru ziua de 30 aprilie (luni). O lună mai târziu a urmat o altă minivacanţă, cea de Ziua Copilului, 1 iunie picând într-o zi de vineri. A urmat apoi o minivacanţă de cinci zile consecutive de Sfânta Maria, salariaţii de la stat fiind liberi în perioada 15 august-19 august. O altă minivacanţă de trei zile a fost cea de Sfântul Andrei şi 1 decembrie. Anul 2018 s-a încheiat cu minivacanţa de cinci zile de Crăciun, 22-26 decembrie, la care se adaugă liberul din Ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie.