Caii de la Letea, care au fost salvaţi de la moarte de "Vier Pfoten" şi Poliţia Animalelor, vor mai rămâne în ferma de lângă Urleasca cel puţin nouă luni. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila ne-a explicat că animalele trebuie ţinute în carantină până când va exista certitudinea că focarul de anemie infecţioasă a fost eliminat. "S-au recoltat probe de sânge de la toate cele 51 de exemplare, iar primele rezultate vor fi gata joi (astăzi n.r.), la ora 18.00. Exemplarele bolnave vor fi scoase din efectiv şi sacrificate, însă, conform normelor în vigoare, analizele trebuie repetate de trei ori, la intervale de trei luni. Mai devreme de nouă luni, caii nu vor putea pleca din locaţia actuală. De îngrijirea lor se va ocupa «Vier Pfoten», care şi-a asumat în scris această responsabilitate", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila.
Iniţial, "Vier Pfoten" spera ca exemplarele sănătoase să fie returnate cât mai repede în mediul lor natural din Delta Dunării, sub o protecţie specială. Ieri, Kuki Bărbuceanu, coordonatorul echipei "Vier Pfoten" de la Urleasca ne-a spus că dacă se va institui restricţia părăsirii actualului adăpost, atunci va fi nevoie urgentă de ajutor din partea iubitorilor de animale, pentru asigurarea hranei necesare cailor. "Sper să ne ajute iubitorii de animale ca şi până acum, altfel vom face faţă foarte greu situaţiei", ne-a declarat Bărbuceanu.
De sâmbătă dimineaţă, de când cabalinele au ajuns în ferma de la Urleasca, pusă la dispoziţie de proprietarul acesteia, Marlena Terlemes, numeroşi voluntari din mai multe zone ale ţării s-au grăbit să îşi ofere sprijinul. Unii au adus fân, alţii au venit cu medicamente sau cu alte materiale. Din păcate, cu toată grija cu care au fost înconjuraţi, câţiva cai şi-au găsit sfârşitul, din cauza bătăilor primite de la ţăranii din Deltă. Doi au murit la scurt timp după ce au fost coborâţi din TIR-ul care îi transporta spre abator. Victoria, o iapă botezată aşa pentru că avea pe frunte o rană în formă de "V" era pe punctul de a ceda, dar a reuşit să se mai întremeze. Un mânz orfan, care fusese adoptat de Victoria, n-a fost, însă, la fel de norocos. Fiindcă iapa n-a mai putut să-l alăpteze, mânzul s-a stins, în ciuda încercărilor disperate ale voluntarilor de a-l salva.
Orice ajutor e binevenit
Reamintim că animalele erau crescute în regim de semisălbăticie, în pădurea Letea, de localnicii câtorva sate din Delta Dunării. Săptămâna trecută, aceştia i-au urcat cu forţa într-un TIR, bătându-i îngrozitor, pentru a-i vinde unui abator. Transportul a fost interceptat, însă, pe teritoriul judeţului nostru, de poliţiştii din Ianca, la sesizarea Poliţiei Animalelor şi a Fundaţiei "Vier Pfoten", iar caii au fost descărcaţi într-un ţarc din perimetrul unei ferme de la Urleasca. Documentele eliberate de autorităţile sanitar veterinare din Tulcea specificau faptul că 19 exemplare au anemie infecţioasă, o boală extrem de gravă pentru cai.
În momentul de faţă este nevoie de cât mai multe ajutoare primite de la iubitorii de animale. Asociaţia "Vreau să fiu liber" Brăila s-a alăturat celor de la "Vier Pfoten" şi face un apel către toţii brăilenii dispuşi să dea o mână de ajutor. "Rugăm brăilenii care doresc să se implice în acest proiect să ne contacteze şi-i asigurăm că toate eforturile lor vor fi îndreptate către aceste animale şi orice sumă de bani donată va merge pentru salvarea acestor cai. Un alt aspect: la ferma de la Urleasca nu există o toaletă. Ar trebui aduse una sau două ecologice, sunt foarte mulţi voluntari, fete şi băieţi, şi nu au unde să meargă să-şi facă nevoile. Mulţumim anticipat brăilenilor care vor dori să se implice în salvarea acestor cai şi vreau să cred că şi noi, cei din Brăila, putem să strângem câte ceva pentru a ajuta, aşa cum fac cei din Galaţi, Bucureşti, Cluj etc", spune Cosmin Cândea, preşedintele asociaţiei "Vreau să fiu liber". Acesta poate fi contactat la numărul de telefon 0731/698621, de către cei care vor să-şi ofere sprijinul.
Prefectura Brăila a promis că va duce toalete ecologice la Urleasca. Un sprijin acordat constant în ultimele zile a venit din partea pompierilor brăileni, care au dus la fermă apa necesară pentru adăparea cailor.