Fundaţia "Vier Pfoten" a anunţat printr-un comunicat de presă că duminică, 28 august, cei 41 de cai care au fost salvaţi din "transportul morţii", în luna mai, pe teritoriul judeţului Brăila, se vor întoarce acasă, în pădurea Letea din judeţul Tulcea. Reamintim că, până în prezent, cabalinele au fost ţinute într-o fermă de pe raza localităţii Urleasca, unde au fost îngrijite de reprezentanţi ai "Vier Pfoten" şi mai mulţi voluntari. În ciuda comunicatului emis de "Vier Pfoten", reîntoarcerea animalelor în Delta Dunării încă se afla, vineri, sub semnul întrebării. Asta deoarece autorităţile sanitar veterinare brăilene nu îşi dăduseră acordul pentru efectuarea transportului. "Cei de la «Vier Pfoten» încă nu ne-au prezentat codul de exploataţie al locaţiei unde urmează să ajungă caii. Fără acest element nu putem elibera formularul de transport, unde trebuie să figureze locul de unde pleacă animalele şi locul unde urmează să ajungă. În plus, trebuie să fie întrunite şi condiţiile legale de transport. Dacă nu există o maşină specială pentru transportul cabalinelor, cu adăpători şi boxe individuale, nu vor putea pleca de la Urleasca", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila. Reprezentantul "Vier Pfoten", Kuki Bărbuceanu, ne-a spus, însă, că toate cerinţele formulate de DSV vor fi îndeplinite, iar transportul se va desfăşura aşa cum a fost programat: îmbarcarea cailor se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, urmând ca aceştia să ajungă în pădurea Letea, unde vor fi eliberaţi în prezenţa mai multor oficialităţi, printre care şi Ministrul Turismului, Elena Udrea. "Avem deja codul de exploataţie pe care îl solicită DSV Brăila, iar transportul se va face cu un camion special", ne-a asigurat Bărbuceanu.
Voluntarii au amenajat un tunel special, pentru ca încărcarea cailor în camioane să se facă în condiţii cât mai puţin stresante Îmbarcarea, pregătită în detaliu
Vineri, voluntarii care au stat în permanenţă cu cei 41 de cai, din mai până acum, făceau ultimele pregătiri pentru îmbarcarea de sâmbătă noaptea. Pentru ca animalele să se obişnuiască cu maşinile de transport, în incinta fermei de la Urleasca au fost aduse două TIR-uri, spre care s-au construit tuneluri speciale, astfel încât îmbarcarea să se poată realiza în condiţii cât mai puţin stresante. "Aceste camioane au fost aduse doar pentru acomodarea cailor. Cele cu care vor fi transportaţi efectiv şi care întrunesc toate condiţiile necesare vor ajunge aici în preajma plecării", ne-a explicat Ovidiu Roşu, medicul veterinar al "Vier Pfoten" care a stat tot timpul la ferma de la Urleasca, pentru a avea grijă de cai. Alături de acesta s-au aflat în permanenţă şase voluntari. Multe alte persoane au venit, însă, să dea o mână de ajutor, chiar dacă au stat doar câteva zile sau numai pentru un sfârşit de săptămână. "Dacă e să facem un calcul, cred că au trecut pe aici peste 50 de iubitori de animale care au vrut să ne fie alături. Au muncit alături de noi şi au contribuit şi cu ajutoare băneşti, pentru furajele sau medicamentele necesare", ne-a spus Ovidiu Roşu.
"Vier Pfoten" a suportat, însă, grosul cheltuielilor. Iar acestea nu au fost deloc mici. Numai chiria pentru spaţiul unde au fost ţinuţi caii s-a ridicat la 1.400 euro pe lună. La operaţiunea de îmbarcare a cailor vor participa şi câţiva reprezentanţi ai "Vier Pfoten" Austria.
Reamintim că aceşti cai au fost crescuţi în regim de semisălbăticie în pădurea Letea, din Delta Dunării, de ţăranii din satele învecinate. În urmă aproape trei luni, sătenii i-au prins, i-au urcat într-un camion şi i-au trimis spre un abator, sperând să obţină bani de pe urma lor. Maşina a fost interceptată, însă, pe teritoriul judeţului nostru, de reprezentaţii fundaţiei Vier Pfoten, care au sesizat autorităţile, reclamând faptul că transportul este ilegal. Caii au ajuns la Urleasca, la o fermă pusă la dispoziţie de către proprietarul acesteia, Marlena Terlemes, iar cei de la Vier Pfoten şi-au asumat răspunderea pentru îngrijirea lor. Iniţial, au fost 54, însă câţiva au murit în timpul transportului, iar nouă au fost depistaţi cu anemie infecţiosă şi au fost eutanasiaţi. Autorităţile sanitar veterinare brăilene au recoltat încă o serie de probe, la începutul acestei săptămâni, pentru a vedea dacă focarul de anemie infecţioasă a fost neutralizat. Rezultatul analizelor trebuia să fie gata în cursul zilei de astăzi, sâmbătă, 27 august. Dacă se vor mai depista cazuri pozitive, exemplarele respective urmează să fie eutanasiate, iar plecarea spre Letea ar putea fi anulată.