Cafeaua - bună sau rea? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cafeaua - bună sau rea?

Considerată, pe de o parte, cauză a migrenelor, a anxietăţii, acidităţii gastrice, ba chiar a unor avorturi, iar pe de alta, bună împotriva diabetului, a cancerului şi demenţei, cafeaua face obiectul a numeroase studii în Columbia, care arată că acest aliment este indicat pentru unii, dar nerecomandat pentru alţii, scrie agerpres.ro.
Văzută de mulţi ca aducătoare de multe necazuri, cafeaua are de fapt mai multe efecte pozitive decât negative, susţin experţii internaţionali reuniţi la un salon de specialitate desfăşurat recent la Bogota. Jaakko Tuomilehto, profesor la Universitatea din Helsinki, spune, spre exemplu, că, „cu cât se bea mai multă cafea, cu atât riscul de diabet este mai redus". „S-a dovedit că două-trei ceşti de cafea pe zi scad riscul de diabet cu 10%", precizează profesorul finlandez, a cărui ţară se numără printre cei mai mari consumatori de cafea din lume. Cafeaua are şi alte calităţi, prevenind boli neurologice ca Parkinson şi demenţa, adaugă Tuomilehto, care este şi membru al Societăţii internaţionale pentru hipertensiune şi al Societăţii europene de cardiologie.

Cafea filtrată sau fără filtru

Imaginea cafelei - Columbia, este al patrulea exportator mondial al acestui produs - se îmbunătăţeşte şi mai mult dacă se ia în considerare că, datorită ei, riscul dezvoltării unui cancer de ficat este mai mic, afirmă Jorge Chavarro, profesor de nutriţie la Universitatea americană Harvard şi consilier al agenţiei americane Food and Drug Administration (FDA). Amintind că „multă vreme, în imaginaţia oamenilor, cafeaua a fost considerată intrinsec rea", el precizează că „în cazul celor mai multe dintre bolile analizate, cafeaua nici nu creşte, nici nu scade riscul de a le dezvolta. La mulţi au fost observate efecte benefice", mai spune doctorul.
Consumul de cafea nefiltrată poate totuşi mări nivelul de colesterol din sânge. „Cercetări efectuate în anii 80 au arătat că băutorii de cafea au un colesterol mai ridicat decât cei care nu beau", recunoaşte Tuomilehto, adăugând totuşi că elementele care provoacă acest efect sunt anulate în cafeaua filtrată fiindcă rămân în filtrul de hârtie.

Cel mult patru ceşti pe zi

Nu s-a dovedit că băutura neagră şi aromată ar provoca avorturi sau ar ajuta la slăbire, spun cei doi cercetători. Fiindcă acest aspect nu a fost pe deplin lămurit, există femei care nu mai beau cafea în timpul sarcinii. Ea poate provoca totuşi tahicardie, insomnie, anxietate, hipertensiune temporară şi chiar transpiraţie şi diaree, „efecte faţă de care majoritatea oamenilor dezvoltă toleranţă". Revine fiecăruia să aprecieze doza de cafea care îi convine fiindcă oamenii au „feluri diferite de a o tolera. Unii tolerează o cantitate mai mare, alţii, foarte mică", afirmă Tuomilehto, subliniind că „cea mai bună soluţie este întotdeauna o cantitate moderată".
Într-un articol apărut în 2013 în revista Science se recomandă consumul a cel mult patru ceşti pe zi. Conform unuia dintre autori, expertul Carl Lavie, „dezbaterea asupra efectelor cafelei nu s-a încheiat, unele studii menţionând toxicitatea ei, iar altele, efectele benefice".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro