Mergi la conţinutul principal

Cadrele medicale care asigură vaccinarea nu au fost plătite de câteva luni

* este vorba despre medicii, asistenții și registratorii care au acceptat să lucreze în centrele de vaccinare din Brăila pentru imunizarea populației împotriva COVID-19 * în total, la Brăila este vorba despre 60 de persoane afectate de neplata salariilor * în ceea ce privește campania de vaccinare, Brăila a depășit pragul de 100.000 persoane vaccinate cu prima doză, dar chiar și așa se află în urma altor județe la acest capitol

 

Medicii, asistenții și registratorii care au acceptat să se alăture campaniei de vaccinare din Brăila nu au mai fost plătiți de 3 luni! Este vorba, în total, despre 60 de cadre medicale și registratori, care au lucrat în centrele de vaccinare amenajate atât în municipiul Brăila, cât și în județ. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, numai pentru lunile iunie și iulie personalul centrelor de vaccinare din municipiul Brăila solicită decontarea a 349.255 de lei pentru plata activității prestate, bani la care se mai adaugă și cheltuielile pentru materiale necesare, care se ridică la suma de 67.122 de lei. În ceea ce privește solicitarea de plată depusă la primăria Chiscani, potrivit aceleiași surse, cheltuielile de personal pentru lunile iunie, iulie și 4 zile din luna mai, respectiv 28-31.05 sunt de ordinul a 200.210 lei și alte 12.282 de lei pentru decontarea cheltuielilor privind materialele folosite.

Da, și la Brăila e aceeași situație ca la nivel național. Urmează rectificarea și la rectificare o să se facă plățile de la minister către autorităților locale. Când va fi asta, nu știu să vă zic exact dar, conform informațiilor, la rectificarea bugetară se vor asigura sumele restante”, ne-a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină. Sumele agreate pentru plata personalului din centrele de vaccinare sunt: 90 de lei pe oră pentru un medic, 45 de lei/ oră pentru un asistent medical și 20 de lei/ oră pentru un registrator.

Chiar dacă în mod normal, centrele de vaccinare sunt coordonate de primării, banii sunt alocați de la Ministerul Sănătății, întrucât bugetele locale nu au prevăzute aceste sume pentru plata salariilor.

Problema este însă că nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva! La fel s-a întâmplat și în vara acestui an, când mai multe cadre medicale din țară au semnalat că nu au fost plătite pentru munca prestată în centrele de vaccinare încă din luna februarie.

La Brăila s-a depășit pragul de 100.000 persoane vaccinate cu prima doză

Problemele legate de plata cadrelor medicale implicate în campania de imunizare a populației împotriva SARS-Cov2 vin în contextul în care Brăila a depășit pragul de 100.000 de persoane vaccinate cu prima doză, însă chiar și așa se află la coada clasamentului, dacă ne raportăm la situația existentă în alte județe din țară!  La 8 luni de la începutul campaniei de imunizare în județul nostru, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, au fost inoculate, împotriva COVID-19, cu cel puțin o doză de ser, 100.156 de persoane, din care 53.355 de persoane cu schema completă de vaccinare. Dacă ne raportăm însă și la județele vecine, Brăila ocupă, în continuare, ultimele locuri la capitolul imunizare. Și nici nu este de mirare, când la Brăila ritmul zilnic de inoculare este unul foarte scăzut.

În ciuda numărului tot mai mare de îmbolnăviri, în prima zi a lunii septembrie, de exemplu, adresabilitatea brăilenilor la vaccinare a fost de doar 122 de persoane. În ceea ce privește numărul noilor cazuri de coronavirus, în numai 3 zile, respectiv în perioada 1-3 septembrie inclusiv, au fost înregistrate 16 noi cazuri, din 148 de teste efectuate, în total. Și numărul spitalizărilor a crescut, vineri, 3 septembrie, fiind în evidențele medicilor 31 de bolnavi Covid, în timp ce alți doi au fost declarați vindecați și externați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro