Mergi la conţinutul principal

Cadrele didactice nici nu mai vor sa auda de greva

In urma cu doua zile, unul dintre liderii sindicali de la nivel national, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a spus ca daca guvernantii nu vin la negocieri si nu maresc salariile cadrelor didactice se va declansa greva generala in sistem, moment in care vor fi alaturi toate cele patru federatii reprezentative la nivel national. Pentru a vedea daca profesorii, invatatorii si educatorii sint dispusi sa repete scenariul de cosmar de anul trecut, am facut un sondaj in rindul cadrelor didactice, in scoli care nu au boicotat inceputul anului scolar, dar si in cele care au ales aceasta forma de protest. Nici unul dintre cei intervievati nu a mai fost de acord cu aceasta forma de protest care sa afecteze atit de grav sistemul de invatamint.

"Invatamintul ar trebui reformat si abia apoi sa se puna problema salariilor"

La Liceul de Arta "Hariclea Darclee", anul scolar a inceput chiar pe 15 septembrie pentru ca majoritatea profesorilor nu au mai vrut sa protesteze. Invatatoarea Carnaru nu mai vrea sa faca greva chiar daca liderii vor cere asta, pentru ca anul trecut, dupa greva, materia s-a recuperat greu, au suferit si copiii, si cadrele didactice. Dorinta sa ar fi ca problemele sa le rezolve liderii de sindicat, sa nu mai fie scosi de la ore profesorii si invatatorii, sa se gaseasca alte solutii.
Profesoara de limba romana Geta Pasici considera ca liderii trebuie sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor. "Daca se va mai pune problema de greva, nu voi mai face. Cred ca nu este greva noastra, ci a liderilor si eu nu mai fac pentru ca a fost foarte greu si pe perioada grevei si dupa aceea, cind a trebuit sa recuperam. In privinta grevei lucrurile merg de sus in jos si nu e normal. Sintem anuntati ca facem greva, apoi semnam tabele ca sintem de acord. Lupta sindicala nu a reusit, este o mare dezamagire", a spus prof. Geta Pasici.
Profesorul Stefan Lupu este nemultumit ca dorinta de greva nu porneste din rindul membrilor si ca de beneficiile luptei sindicale, atitea cite sint, destul de putine, beneficiaza toata lumea, indiferent daca este sau nu membru de sindicat. "Ori cu sindicat, ori fara, este acelasi lucru. Vechile structuri sindicale nu s-au schimbat cu nimic. Miscarea sindicala s-a deteriorat pentru ca s-au pus in fata drepturile pe care le avem, fara sa se indeplineasca obligatiile. Intii sa avem rezultate si apoi sa ne cerem drepturile. Cred ca greva este comandata si nu mai vreau sa actionam la comanda", a explicat profesorul Stefan Lupu motivul pozitiei sale.

Greva a venit de la virf

Profesoara de arta plastica Trandafira Cojocaru a spus ca mai mult de 90% dintre profesorii Liceului de Arta nu au fost de acord cu boicotul si nu vor fi de acord nici cu greva. "Greva nu a venit din partea noastra, ci de la virf. Intre membri si lideri este o ruptura la ora actuala. Daca ministerul ne-ar mai da bani ca sa cumparam carti pentru biblioteca scolii ar fi foarte bine. Noi avem nevoie de carti scumpe, albume care ne sint foarte necesare. Mai asteptam si alte investitii", a explicat Trandafira Cojocaru.
Un alt cadru didactic al Liceului de Arta, profesorul de geografie Catalin Canciu s-a declarat foarte suparat de parerea presedintelui Basescu, care a spus ca scoala este mediocra. "Daca ne gindim la baza materiala a scolii, aceasta este intr-adevar mediocra, insa daca ne gindim la elevi, la profesori, nu se poate spune acelasi lucru. Nu cumva guvernantii sint mediocri pentru ca nu sint in stare sa rezolve problemele scolii? De 16 ani, in scolile romanesti nu s-a facut nimic, ideile incepute nu au fost duse la sfirsit. Ma simt jignit de faptul primarul Videanu si-a trimis copilul la studii in strainatate. Problema cu greva este ca cei din conducerea invatamintului si a sindicatului au facut din greva ceva de ris. Am stat o luna in greva si nu s-a uitat nimeni la noi. Trebuie gasite alte variante de protest. Am putea sa desfasuram procesul de invatamint normal, sa punem si note, dar sa nu le trecem in catalog. Problema este ca scoala se face dupa programe scolare, iar daca programa este strimba, nu este adadaptata la cerintele elevilor, ce se mai cere? Eu in zece ani am primit doua harti. Trebuie sa te rogi de parinti sa poti cumpara material didactic? E problema parintilor sa plateasca pentru dotari? E problema statului, pentru ca scoala este de stat. Eu, ca parinte, nu sint de acord sa platesc ce ar trebui sa dea scoala. Optionalele ar trebui sa fie optionale, nu facute dupa cum le este mai bine profesorilor ca sa le iasa catedrele, invatamintul ar trebui reformat si abia apoi sa se puna problema salariilor", a spus prof. Catalin Canciu.

"Ne simtim o masa de manevra"

Nici profesorii de la Scoala "Vasile Alecsandri" nu vor mai face greva daca se va pune problema. Profesorul de matematica, Marin Enache a spus ca nu va mai participa la greva in semn de protest fata de nerealizarile sindicatelor de pina acum. "Cind facem greva nu ne cer acordul. Ei hotarasc sa facem greva, dupa aceea semnam pe tabele ca sintem de acord, iar cind e sa incheiem greva nu ne mai intreaba nimeni nimic. Ne simtim o masa de manevra. Sintem nemultumiti si de salarii si de ce avem in scoala. Tot ce am reusit sa facem in scoala, am facut pe banii parintilor, dar vrem sa protestam in alt mod", a spus prof. Marin Enache.
Invatatoarea Safta Constantin, de la aceeasi scoala, ne-a spus ca, desi a respectat decizia unor colegi de a boicota inceputul anului scolar, nu va mai face greva. Chiar daca va fi, ea va veni la scoala. "Rog liderii sa gaseasca alte forme de protest, care sa nu mai deranjeze procesul de invatamint. Nu vreau sa mai bulversam copiii, parintii. Ei sint alaturi de noi, dar mi-e foarte greu sa ma intilnesc cu ei si sa nu stiu ce sa le spun. Ma simt ultimul om. Asta este si opinia colegilor. Nu vrem sa ne jucam de-a scoala si de-a greva pentru ca ne stirbim singuri din autoritate", a mai spus invatatoarea Safta Constantin.
Nici la Scoala "Ion Creanga", unde s-a boicotat inceperea anului scolar, cadrele didactice nu vor sa faca greva. "Boicotul a fost un semnal de alarma pentru ca nu s-a respectat acordul, dar greva nu vom face. Poate eventual o greva japoneza. Am facut greva anul trecut si toul s-a intors impotriva noastra. Si noi si copiii ne-am chinuit cu recuperari, iar acum guvernul nu respecta ceea ce semneaza", a spus invatatoarea Stana Cioroiu.
Profesorul Sava Tureac considera ca guvernantii manipuleaza opinia publica impotriva cadrelor didactice si ca boicotarea inceputului de an a fost cea mai nevinovata forma de protest contra guvernantilor care ar fi profitat de ocazie ca sa spuna tuturor ce multe au realizat ei pentru invatamint. "Guvernantii se cearta intre ei ca niste copii de gradinita. La ce sa ne asteptam de la ei? Eu nu stiu daca voi face greva, voi urma decizia colectiva, insa cu grija de a nu afecta procesul de invatamint, ca sa nu se mai intimple ca anul trecut. De la 1 ianuarie 2007 vom putea da guvernul in judecata pentru ca nu si-a respectat promisiunile", spune Sava Tureac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro