• sindicaliștii Sanitas, angajați în spitalele și școlile din municipiu și județ au intrat în grevă japoneză • aceștia protestează la locul de muncă, dar fără întreruperea activității, purtând o banderolă pe mână cu simbolul SANITAS • revendicările sunt aceleași ca la nivel național, spune liderul sindical județean Brăila, care apreciază totuși că aici situația nu este atât de rea față de alte județe
Aproape 2.000 de sindicaliști Sanitas din Brăila sunt în grevă japoneză. Acțiunea de protest a început miercuri, 7 iunie, în toate spitalele, școlile, instituțiile și unitățile sociale în care aceștia sunt angajați. Informația a fost confirmată și de liderul Sindicatului județean Sanitas Brăila, care a precizat pentru cotidianul ”Obiectiv” că este vorba despre un protest mut, care se desfășoară la locul de muncă, fără întreruperea activității, și va continua până la soluționarea revendicărilor. ”Noi desfășurăm această grevă japoneză în toate unitățile sanitare din oraș și din județ și în cele de asistență socială, inclusiv în medicina școlară și DSP. Sunt acțiuni de protest fără întreruperea activității, cu purtarea însemnelor SANITAS, cu o banderolă pe mână sau fiecare cum a dorit (...) Este o grevă pe o perioadă nedeterminată. Acum Federația Sanitas negociază cu Guvernul, cu Ministerul Sănătății. Revendicările sunt aceleași de la nivel național. Și după aceste întâlniri se va decide dacă va continua sau nu protestul”, a declarat pentru cotidianul ”Obiectiv”, președintele Sindicatului județean Sanitas Brăila, Măriuca Iancu. Aceasta a adăugat că a fost în toate unitățile sanitare brăilene și a vorbit cu oamenii pentru a afla dacă sunt mulțumiți, dacă sunt de acord cu protestul și cu propunerile federației sau dacă au alte nemulțumiri. Totuși, liderul de sindicat de la Brăila a precizat că, din punctul său de vedere, față de alte județe, aici lucrurile nu stau atât de rău. ”Față de alte județe, noi, la nivel de județ, cu ajutorul Consiliului Județean, cu ajutorul Primăriei, zic eu că oamenii și-au luat drepturile salariale la timp, au voucherele de vacanță, față de alte județe care o duc mult mai rău decât noi. La nivel central lucrurile nu stau foarte bine, dar și pentru noi salariile sunt mici, nu mai sunt cum au fost acum doi, trei ani”, a mai spus, pentru ”Obiectiv”, președintele Sindicatului județean Sanitas Brăila.
Revendicările SANITAS sunt legate atât de deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din spitale, de aplicarea integrală a prevederilor Legii 153/2017 pentru toți angajații din sistemul sanitar, de acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, a tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul în plată, calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară, cât și de finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor pentru vacanțe.
Totodată, sindicaliștii mai solicită și reluarea discuțiilor asupra noului proiect de lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru din Ministerul Sănătății, asigurând predictibilitatea creșterii veniturilor fiecărui angajat din sistem și o ierarhie corectă și echilibrată a salariaților. În plus, aceștia au solicitat inclusiv finanțarea "corectă și suficientă" a spitalelor, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării contractului colectiv de muncă în sectorul bugetar de sănătate și garantarea locurilor de muncă pentru personalul din spitalele CFR după transferarea acestora de la Ministerul Transporturilor la autoritățile publice locale sau județene.
Liderul de sindicat de la Brăila a subliniat că membrii Sanitas Brăila s-au alăturat la toate acțiunile de protest de la nivel național și vor susține greva japoneză atât timp cât nu le sunt respectate tuturor angajaților aceste drepturi.