Mergi la conţinutul principal

Cadou pentru Brăila: 77 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării

Judeţul Brăila a primit peste 77 milioane euro de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru proiectele începute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) al lui Liviu Dragnea. Primarii din judeţ au fost chemaţi, ieri, la Consiliul Judeţean Brăila, pentru a semna contractele de finanţare, acestea urmând să fie trimise ulterior către minister. Concret, este vorba despre un total de 344.172.313 milioane lei, alocaţi de la bugetul de stat către judeţul Brăila pentru perioada 2015 - 2018, ca urmare a unui ordin dat de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh. Cu această ocazie, Consiliul Judeţean Brăila a primit 17.411.368 lei pentru reabilitarea DJ212A Brăila - Măraşu. De asemenea, municipiul s-a ales cu suma totală de 12.791.447 lei pentru trei proiecte demarate prin PNLD. Este vorba de modernizarea Căii Călăraşilor între Bulevardul Dorobanţilor şi Şoseaua de Centură (4.064.932 lei); modernizarea Căii Galaţi, între Pod Brăiliţa şi DJ 221B (6.152.641 lei) şi modernizarea Şoselei Buzăului între Calea Călăraşilor şi Şoseaua de Centură (2.573.874). "PNDL este un program prin care primăriile au accesat sume de bani, urmare a proiectelor pe care le-au depus. Până acum, faţă de proiectele care au fost depuse iniţial - mă refer la perioada 2014 - 2015 -, sumele primite au fost sensibil mai mici decât valoarea investiţiilor. Cuvântul este predictibilitate. Noi am insistat de fiecare dată să avem o imagine despre ce se va întâmpla în perioada următoare, să ştim cum vor fi aceste finanţări. Tocmai de acest lucru depinde şi modul în care decidem ce sume prindem în buget. Lucrările care au început trebuie finalizate. De aceea am insistat - şi eu am fost unul dintre cei care au avut aceste discuţii la nivel de ministru -, să se facă o astfel de predicţie", a declarat primarul Aurel Simionescu. Acesta s-a arătat extrem de încântat de suma deloc neglijabilă alocată de la centru către municipiul şi judeţul nostru. "În momentul de faţă s-au acordat în integralitate sumele aferente proiectelor depuse, care sunt extrem de importante, cu o eşalonare până în 2018. Astfel, fiecare dintre noi va şti care este formula prin care va acţiona, cum va angaja cheltuielile. Pentru că sunt şi sume pe care noi trebuie să le punem ca şi cofinanţare. Primarii vor şti cum să îşi deruleze în continuare părţi din demersurile respective, astfel încât în final, în 2017, probabil, să termine proiecte pe care le avem depuse acolo.

Şi în funcţie de modul în care fiecare va derula activităţile, sigur, cu o solicitare în prealabil, va fi posibil ca aceste sume să fie decalate. Acum ştim despre ce este vorba şi putem să lucrăm", a completat sursa citată. Simionescu a ţinut să sublinieze că nu s-a făcut nicio diferenţiere politică în alocarea sumelor şi că dacă unii primari au avut chiar trei proiecte depuse, alţii nu au avut nici măcar unul, astfel că nu au primit nimic.

Oraşul Făurei este pe primul loc

Interesant de precizat este faptul că doar 38 de localităţi din totalul de 43 ale judeţului nostru au ales să realizeze investiţii prin PNDL. Însă cei mai mulţi bani veniţi de la Ministerul Dezvoltării au mers către oraşul Făurei, care a primit 27.176.328 lei pentru un proiect legat de reabilitarea şi modernizarea reţelei stradale. Următorul loc în top ca sumă alocată îl ocupă CJ Brăila, cu peste 17 milioane lei, comuna Viziru cu peste 15 milioane lei, oraşul Ianca - aproape 14 milioane lei şi Tufeşti - 13 milioane lei. De precizat că oraşul Ianca a primit banii pentru modernizarea infrastructurii DC 35 Berleşti - Perişoru şi DC 36 Perişoru - Târlele Filiului. De asemenea, oraşul Însurăţei s-a ales cu 8.690.320 lei pentru a-şi moderniza străzile.
Cele mai mici sume alocate au mers către comunele Gropeni (asfaltarea străzii Mihai Eminescu din comună - 336.042 lei) şi Şuţeşti (reabilitarea DC38 Şuţeşti Deduleşti - DN2B - 421.000 lei).
Cât despre comunele care nu se regăsesc pe lista de finanţare a Ministerului Dezvoltării, acestea sunt: Jirlău condusă de ex-PDL-istul Rică Tutulan, Mircea Vodă (Alexandru Moşescu - independent), Scorţaru Nou (Gheorghe Chivereanu - PNL),
Ulmu (Marian Iconaru - PSD) şi Victoria (Dorobanţu Stăvărel - PNL).

Viorel Mortu: "Vom avea o discuţie cu primarii şi vom detalia forme de cofinanţare şi etapizare pentru aceste proiecte"

Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, s-a arătat de asemenea încântat de banii veniţi de la minister. Acesta şi-a exprimat speranţa că prin prisma acestor sume alocate se va face încă un pas către schimbarea imaginii actuale a satului brăilean. "Miercuri, 18 noiembrie, vom avea o discuţie cu primarii şi vom detalia, printre alte aspecte, forme de cofinanţare şi etapizare pentru aceste proiecte. Sumele sunt considerabile şi proiectele, în mod cert, atunci când vor fi finalizate vor oferi o altă imagine a satului românesc în Bărăgan. Un alt confort, să zicem aşa, pentru brăileni. Consiliul Judeţean va continua aceste proiecte prin modernizarea drumurilor judeţene şi prin susţinerea lor şi prin cofinanţare. Consider că e foarte bine. Dar ca să preiau văitarea unui primar: «măcar de-am găsi firme să facem la timp toate aceste investiţii»", a declarat Viorel Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro