Reducere substanţială a impozitului pe proprietate datorat de persoanele fizice bugetului local: în prag de Crăciun, în ultima şedinţă din acest an a miniparlamentului local, consilierii au aprobat o cotă redusă de calcul a obligaţiei fiscale. Mai precis, la propunerea consilierilor PNL, membrii CLM au fost de acord cu reducerea la 0,5% faţă de 1,3% cât aprobaseră iniţial, în şedinţa din octombrie anul curent. S-a ajuns în această situaţie după ce o parte dintre aleşii locali au sesizat că la o cotă de 1,3% impozitul datorat de un buticar care-şi derulează afacerea la parterul unui bloc sau în camera din faţă a propriei case ajungea sau chiar depăşea pragul de 2.000 lei anual, faţă de câteva sute de lei cât au plătit până acum. Proiectul de HCLM intrat ieri în dezbatere a venit iniţial cu propunerea unei reduceri la 0,6%, însă în timpul şedinţei s-au formulat amendamente în care se vorbea despre o reducere la 0,3% sau de 0,5%. Consilierii au aprobat însă amendamentul formulat de liberalul Cristian Pricop, cel cu 0,5%, rămas astfel definitiv. La votul final, proiectul astfel modificat a trecut în unanimitate. Trebuie precizat că iniţiativa de a reduce substanţial cota de impozitare pentru cei care au firme în propriile apartamente vine ca urmare a unui demers PNL Brăila. Concret, senatorul liberal Cătălin Boboc a anunţat săptămâna trecută că şi-a rugat colegii din CLM Brăila să vină cu această propunere.
Reamintim că în acest an modificările aduse Codului fiscal, aplicabile din 2016, îşi propun o echilibrare a situaţiei în care afacerile derulate pe persoane fizice beneficiau de un regim de impozitare net avantajos faţă de cazurile în care proprietăţile sunt deţinute de persoane juridice, adică de firme. Astfel impozitul datorat bugetelor locale de către persoanele fizice pentru proprietăţi deţinute în clădiri rezidenţiale, dar unde se desfăşoară un business, era chiar şi de 10 - 15 ori mai mic decât o proprietate similară, deţinută însă de o persoană juridică.
Revenind la HCLM aprobată ieri în consiliul local, privind cota de impozitare a buticarilor - persoane fizice, trebuie avut în vedere faptul că se aplică noua cotă de 0,5% doar în cazul în care proprietatea impozitată a fost evaluată sau achiziţionată în ultimii 5 ani. Dacă nu este îndeplinită această ultimă condiţie, cota aplicată la calculul impozitului pe clădire este de 2%, context în care obligaţia fiscală urcă la câteva mii de lei anual.