Mergi la conţinutul principal

Cadavre incurcate

Morga Serviciului de Medicina Legala a devenit frigider comunal, unde cadavrele stau depozitate peste jumatate de an. Daca in anii trecuti in Braila existau unii enoriasi, care se ocupau de inmormintarea celor fara apartinatori, cit si de slujbe, pomeniri sau alte obiceiuri crestinesti, intre timp acestia au disparut din jurul SML, care a ramas in legatura directa doar cu directiile Primariei. In opinia seful Serviciului de Medicina Legala, dr. Gina Ilie, initial, Directia Serviciilor Publice si cea de Asistenta Sociala au raspuns solicitarilor SML de a ridica din morga cadavrele existente, dar, ulterior, lucrurile s-au complicat, astfel incit, in frigiderul morgii sint acum 8 morti pe 3 locuri, ocupantul unui loc fiind "cazat" in frigider din 12 august 2006. "In prima faza comunicam strict cu Directia Serviciilor Publice dar, ulterior, a intervenit in acest lant si Directia de Asistenta Sociala a Primariei, iar eu trebuie sa fac acte in dublu exemplar, pentru ambele servicii; Serviciul de Asistenta Sociala face niste forme, le trimite la semnat la Primarie, dupa care ii instiinteaza pe preoti, care trebuie sa faca slujba religioasa.
Anul trecut, Primaria a inhumat 14 persoane, iar in acest an, o singura persoana si nu inteleg de ce lucrurile merg asa de greu, cind este vorba de un spatiu atit de mic, iar noi sintem nevoiti sa supraaglomeram frigiderul".
In opinia sursei citate, daca, intr-o prima faza, aceste nereguli pareau simple disfunctionalitati de moment, acum, lucrurile se complica din ce in ce mai mult de la o luna la alta. "Din noiembrie 2006, Primaria nu mai ingroapa persoanele care nu au domiciliul in Braila, apoi, ne-au spus ca nu se mai poate asigura decit locul de veci, sicriu si cruce, iar pentru transport sa folosim masina SML, pentru ca nu mai au masina pentru transportat mortii. Tot timpul apare cite ceva nou si, pina la urma, cred ca va deveni obligatia Serviciului de Medicina Legala sa ingroape mortii", ne-a spus dr. Gina Ilie. Referitor la decizia Consiliului Local de a nu se mai ocupa de inhumarea "mortilor nimanui", daca decedatii nu au domiciliul in municipiul Braila, seful Serviciului de Medicina Legala apreciaza ca, in conditiile in care numarul acestora este relativ mic, de 10-15 cazuri pe an, ingroparea lor este un gest de bun-simt. Asta, in conditiile in care Primaria nu da decit locul de veci, un sicriu si o cruce pentru ingroparea acestor morti, cu cheltuieli minime pentru comunitatea locala.
Dr. Gina Ilie este contrariata si de faptul ca, in momentul in care consilierii locali au luat o astfel de hotarire, nimeni nu a avut curiozitatea sa vada care este situatia cu mortii depozitati in frigiderul morgii sau care este punctul de vedere al medicilor legisti.

Moarta din 12 august 2006 si neinhumata

Cert este ca hotarirea consilierilor municipali produce efecte din cele mai bizare. De exemplu, Florica Gheorghe de 65 ani a decedat pe 12 august 2006 si a fost autopsiata pe 15 august. Serviciul de Medicina Legala Braila a facut adrese catre primarie, incepind din 26 octombrie acelasi an, ca femeia sa fie inhumata. Fara domiciliu pe raza municipiului Braila, femeia era cunoscuta in Piata Concordiei, unde era purtata intr-un carucior, pentru ca avea o amputatie a unui picior. Din datele de evidenta a populatiei rezulta ca ultimul domiciliu stabil al acesteia a fost in comuna Gropeni. "Aceasta situatie ne-a fost comunicata de Politie pe 25 octombrie 2006, iar noi am informat Primaria cu acest lucru, la care Directia de Asistenta Sociala ne-a comunicat, pe 8 decembrie 2006, faptul ca, in conformitate cu art. 15 din Hotarirea de Consiliu Local Municipal nr. 333/30.11.2006, Primaria Braila nu mai poate inhuma decit persoane care au domiciliul pe raza municipiului", a precizat dr. Gina Ilie. Potrivit sursei citate, din luna noiembrie anul trecut si pina acum, Serviciul de Medicina Legala a trimis tot felul de acte la Primaria Gropeni, a solicitat in repetate rinduri ridicarea cadavrului din morga SML, dar, nici pina astazi, femeia nu a fost ingropata. Contactat telefonic, Stanel Malinchi, primarul din Gropeni, ne-a spus ca stie de aceasta situatie si, desi numele femeii nu se regaseste in arhivele localitatii si a murit pe raza municipiului Braila, primaria si preotii incearca sa faca un gest caritabil si sa o inhumeze, dar nu exista un loc de veci in care sa fie depusa. "Nu ne-am debarasat de obligatii, incercam sa rezolvam problema, dar nu avem un loc de veci; am vorbit cu preotii din Gropeni, dar locurile in cimitir sint cumparate sau mostenite si nu pot ingropa pe cineva intr-un loc in care a fost WC public sau pe unde trece o conducta. A murit pe raza municipiului, noi nu gasim sub nici o forma acest nume in arhivele din Gropeni, dar vrem sa facem acest gest caritabil; cum a stat din august 2006 in morga, mai lasati-ne sa-i gasim un loc omenesc", ne-a spus, ieri, primarul Malinchi.

A ajuns la morga cu pasaportul

Pe data de 6 martie Serviciul de Medicina Legala a inaintat o alta adresa catre Primaria municipiului Braila prin care solicita inhumarea altor doua cadavre: un barbat cu identitate necunoscuta, decedat la data de 20 ianuarie 2007 si un alt barbat, Petrache Bernea, decedat pe 24 ianuarie. Nici pina astazi insa, cadavrele nu au fost ridicate din frigiderul de la morga Serviciului de Medicina Legala si nici nu s-au primit raspunsuri oficiale referitoare la soarta acestora. "Mi s-a spus telefonic ca barbatul cu identitate necunoscuta va fi inhumat si ca urmeaza sa vina dispozitia de la primar, iar cealalta persoana nu va fi inhumata, pentru ca are ultimul domiciliu stabil in judetul Galati si, conform hotaririi Consiliului Local, nu poate fi inhumat. Pentru alti morti nu am primit nici un raspuns, dar mai avem de declarat un barbat care nu avea acte de identitate si pentru care am scos adeverinta de deces si copia dupa certificat - la care am intimpinat ceva greutati, pentru ca am asteptat sa ne aduca Politia documentele necesare - si o femeie, o grecoaica de 47 ani, care a ajuns la morga doar cu un pasaport. Femeia este victima a unui accident de circulatie care a avut loc pe 5 ianuarie a.c. si a murit pe 15 februarie in stare toxico-septica survenita in evolutia leziunilor posttraumatice; de atunci este in morga si nu o ia nimeni", a mai spus dr. Gina Ilie. Din pasaport - care a expirat in decembrie 2001- rezulta ca Elena Taltudis, femeia care a decedat in Spitalul Judetean de Urgenta, este nascuta in Braila. Din verificarile facute de Politie, la solicitarea medicilor legisti, reiese ca aceasta avea domiciliul in Braila, la data accidentului, in cartierul Viziru l, blocul 12, scara 3, ap 63, dar nimeni nu s-a interesat pina acum de disparitia femeii.

Cadavre incurcate: in locul unui barbat a fost ingropata o femeie

Desi fiecare folie in care se tin cadavrele este etichetata, in conditiile in care frigiderul de la morga Serviciului de Medicina Legala este in permanenta plin si se tot adauga alte si alte persoane pe care nu le ridica nimeni, nu este exclusa nici... incurcarea cadavrelor. "In conditiile in care lucram, cu frigiderul plin de cadavre, se intimpla sa se faca si greseli; o astfel de situatie avem, in sensul ca, tot miscind aceste colete, s-a degradat o eticheta si cind au venit reprezentantii de la Primarie sa ridice cadavrele, am dat un cadavru de alt sex. Noi aveam acte pentru un barbat, dar a fost ridicat cadavrul unei femei, iar acum avem cadavrul barbatului si actele femeii si trebuie sa facem o groaza de acte cu Politia, sa le depunem la Primarie si sa justificam ca a fost inhumata o persoana in locul alteia. Aceasta intimplare este de un an de zile, dar nici pina acum nu am reusit sa rezolvam acest aspect, desi lucrurile erau simple, practic, trebuia ingropat si cadavrul care este acum in morga si schimbate crucile de la morminte, pentru ca erau doua persoane cu identitate cunoscuta. Directia Serviciilor Publice nu a fost de acord sa ingroape si celalalt cadavru pentru ca s-a facut aceasta incurcatura, dar, toate actele sint la aceasta directie, iar acum o luam de la capat cu documentatia, pentru ca tot noi trebuie sa o dregem", a povestit toata tarasenie dr. Gina Ilie.
Despre aceste aspecte, atit Anisoara Satnoianu, directorul Directiei de Asistenta Sociala, cit si Emilena Huiu, director al Directiei Serviciilor Publice din cadrul Primariei Braila, ne-au spus ca institutiile pe care le conduc lucreaza potrivit legislatiei in vigoare. "Exista un regulament local; pentru cei care sint la morga spitalului trimitem o adresa si li se da un loc de veci, cruce si sicriu. De obicei s-au ingropat mortii, dar acum sint doi care nu sint din Braila, unul este din Gropeni si altul din Galati", am aflat de la Emilena Huiu.
In ceea ce priveste Hotarirea Consiliului Local potrivit careia, de la sfirsitul anului trecut, Primaria Braila nu se mai ocupa de inhumarea persoanelor care reprezinta cazuri sociale decit daca acestea au domiciliul pe raza municipiului, primarul Constantin Sever Cibu ne-a spus, intr-o prima faza, ca nu-si aduce aminte sa fi dat asa ceva. Dupa o scurta verificare a situatiei, primarul Cibu ne-a confirmat ca exista o asemenea decizie, care ramine in vigoare, dar ca incearca sa solutioneze situatia. "Nu mi se pare normal sa ingropam mortii care nu sint din Braila, in conditiile in care inhumarea unei singure persoane costa 5-6 milioane de lei, iar anul trecut, Primaria a ingropat 35 de persoane, printre care sint si cele 14 cadavre de la Medicina Legala. Hotarirea ramine in vigoare, dar vom atentiona si noi primarii din toate localitatile sa-si ia mortii si sa-i ingroape", ne-a asigurat primarul Constantin Cibu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro