Nu v-aţi înscris apartamentul, casa sau terenul în Cartea Funciară şi nu aveţi de gând să le vindeţi prea curând? Nu vă grăbiţi să cheltuiţi bani pentru aceasta: în următorii opt ani, clădirile şi terenurile din întreaga ţară vor fi cadastrate gratuit de autorităţi. Este vorba despre Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 - 2023, recent publicat în Monitorul Oficial, care prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor - terenuri, clădiri şi apartamente - în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Practic, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţii) vor beneficia, gratuit, de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, precum şi de deschiderea cărţilor funciare.
"Obiectivul principal al programului este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Odată atins acest obiectiv, se revitalizează piaţa imobiliară din România, se dezvoltă creditul agricol şi creditul ipotecar, se dezvoltă toate tranzacţiile care au ca obiect vânzarea şi cumpărarea de imobile", a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, la lansarea oficială a programului. Aşa cum a explicat oficialul, finanţarea va veni, în principal, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi din fonduri europene, precum şi o parte de cofinanţare locală. "Programul va fi finanţat din trei surse: două surse principale - veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru, în cuantum de peste 4 miliarde de lei şi fonduri externe rambursate prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro, iar în situaţia în care instituţiile administrativ-teritoriale vor dori să participe cu cofinanţare sau cu fonduri din bugetele locale, şi aceasta va putea fi o sursă de finanţare", a mai spus Dragnea.
De precizat că ANCPI a lansat în SEAP prima licitaţie electronică în vederea atribuirii unui contract cu o valoare de 158,7 milioane lei, inclusiv TVA, vizând cadastrarea gratuită a imobilelor din 147 de unităţi administrativ teritoriale din zona rurală. Conform programărilor anunţate de minister, se doreşte ca în până în 2018 să se realizeze ortofotoplanurile în 13 municipii, inclusiv Brăila (Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Piteşti şi Sibiu).
Programul se va derula în mai multe etape, prima dintre ele fiind campania de informare a cetăţenilor despre acest demers, după care se trece la identificarea imobilelor şi a proprietarilor, realizarea măsurătorilor, colectarea actelor juridice de la deţinători, prelucrarea datelor, afişarea publică a documentelor, înregistrarea şi soluţionarea eventualelor cereri de rectificare în paralel cu actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare.
Potrivit estimărilor Ministerului Dezvoltării, în România există circa 40 de milioane de imobile (20% în mediul urban şi 80% în mediul rural), dintre care doar circa 7,4 milioane sunt cadastrate.