Cadastrare gratuită pentru Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cadastrare gratuită pentru Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre finele anului trecut şi acum sunt în plină desfăşurare. Astfel, în această perioadă, se lucrează deja în sute de localităţi, iar autorităţile au în plan ca până în anul 2023, în cadrul unui program naţional, imobilele din toată ţara să fie înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi ulterior a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015. Lucrările din cadrul acestuia sunt desfăşurate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi sunt finanţate din veniturile sale proprii, dar şi din bani europeni sau ai autorităţilor locale.
În câteva zeci de localităţi lucrările începute la finele lui 2015 s-au terminat deja, iar în momentul de faţă, se lucrează în 142, din 33 de judeţe, printre care şi Brăila cu două, respectiv Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu. În alte câteva zeci de localităţi, cadastrarea gratuită urmează să înceapă. Asta în condiţiile în care obiectivul principal al Programului este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară până în 2023, pentru că, se precizează într-un comunicat al ANCPI, în prezent, în România, doar 21,83% dintre imobile sunt cadastrate.

Asistenţă tehnică gratuită din partea OJCPI

„În judeţul nostru este vorba de comunele Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu, incluse în Planul Naţional de Cadastrare. Există, totuşi, nevoia unei modificări legislative, iar în afara celor două comune amintite, totul se va derula mai întâi cu o solicitare şi cofinanţare din partea primăriilor. Licitaţiile se pornesc de către primari, iar cofinanţarea de 40-50% se va deconta ulterior de Agenţia Naţională de Cadastru. Deci, în final, avantajul este de partea UAT şi a deţinătorilor de pământuri. Alte precizări: odată pornite licitaţiile, primăriile stabilesc condiţiile pentru cei care se înscriu la cadastrare (firme mici şi medii, autorizate), menite să efectueze măsurători şi întabulări pe suprafeţe sub 8.000 ha; comună cu comună sau pe un grup de comune apropiate. Astfel încât, într-un an, un an şi jumătate totul să se întabuleze până la stadiul de metru pătrat!. Dacă nu se mai plătesc taxe pentru cadastru, se limpezesc foarte multe lucruri pentru autorităţile locale şi diverse societăţi, companii etc ce vor beneficia de noul cadastru (Electrica, Distrigaz, ANIF, APIA, societăţi de telefonie etc), iar nu în ultimul rând, deţinătorii de pământ, cărora li se reactualizează cărţile funciare. Pe durata cadastrării terenurilor, ANCI, respectiv OCPI Brăila, asigură gratuit şi 100% asistenţa tehnică", a explicat Petrică Drăgan, directorul OCPI Brăila.

Măsurători prin GPS, la ... milimetru

Petrică Drăgan a ţinut să sublinieze că: „Deşi judeţul nostru nu s-a confruntat cu atâtea probleme (cum au fost în ţară) la Legea 18 sau faimoasa lege Lupu, de acum cadastrul va însemna Ordine, Precizie şi Calitate, graţie profesionalismului şi experienţei specialiştilor, dar şi a unor softuri utraperformante, astfel încât măsurătorile şi determinările vor fi definitive şi de o mare acurateţe. De exemplu, prin utilizarea fotografiilor din satelit precizia este la nivel de metru, rezoluţia foarte bună, dar prin GPS se va ajunge la măsurători de ... milimetru ! Ne dorim şi vom realiza cărţi funciare puse integral de acord cu realitatea din teren şi de aşa manieră încât toate suprafeţele de teren să se îmbine perfect între ele, ca într-un joc de puzzle. Evident şi inerent vor exista şi suspiciuni, nelămuriri, descoperirea unor nereguli etc. Vom lămuri toate aceste lucruri, mai ales că primarii, chiar dacă nu participă la măsurători ori să lămurească chestiunile strict de ordin tehnic, se vor implica total (precum un catalizator) în convocarea şi strângerea oamenilor, la facilitarea accesului (în curţi ) a specialiştilor în cadastru etc. Le mulţumim anticipat şi îi rugăm atât pe ei, dar şi pe cetăţeni să asigurare procurarea operativă a tuturor actelor, înscrisurilor etc - foarte necesare la un cadastru agricol de calitate" .

Nu va fi uşor

Bucuros că localitatea pe care o conduce va beneficia gratuit de acest program, primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panţuru, a ţinut să ne spună că, totuşi, "lucrurile nu vor fi uşoare. Mai ales când este vorba de discutat cu toţi oamenii şi lămurirea lor de către specialişti. Plus că se vine şi pe existenţa unor greşeli ce au decurs din Legea 18. Cred că, în final, toată lumea va fi mulţumită, chiar dacă din cele 8.000 ha mai avem nevândute 5.736 ha (40-60% ), deţinute de 1.000 de persoane, de la care solicităm colaborare şi bună credinţă".

Cetăţenii trebuie doar să permită accesul pe proprietate şi să coopereze

Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de către ANCPI. Asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.
"În cadrul PNCCF, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Acestea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale", precizează reprezentanţii Agenţiei.
Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:
- să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;
- să prezinte actele juridice referitoare la imobile;
- să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;
- să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.
În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii află de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.
Reprezentanţii ANCPI precizează că, în principal, în funcţie de mărimea unei localităţi, lucrările de înregistrare a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară durează în jur de 12-18 luni.
De precizat că şi municipiul Brăila a fost prins în prima listă a PNCCF referitor la zona urbană. Astfel, conform precizărilor ANCPI, tot într-o primă etapă vor fi realizate ortofotoplanuri (imagini ale situaţiei reale din teren) în 320 de UAT de tip urban, din care, în perioada 2015-2018, în 13 municipii, respectiv: Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaşi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti şi Sibiu. Celelalte 307 oraşe şi municipii vor fi cartografiate în perioada 2016-2023.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro