Cacealmaua teraselor de pe faleza | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cacealmaua teraselor de pe faleza

Sapte dintre cele zece terase promise in urma cu mai bine de un an de administratia publica locala risca sa nu mai fie ridicate niciodata, tocmai fiindca Primaria s-a miscat greu si n-a eliberat certificate de urbanism inainte de aparitia unui act normativ care interzice ridicarea de constructii pe spatiul verde. Proiectul anuntat cu surle si trimbite se afla, dupa un an si jumatate de la lansare, tot in fasa, iar oamenii de afaceri care au cistigat licitatiile pentru loturile de teren ale teraselor platesc chirii lunare, desi aceeasi administratie locala refuza, conditionata de Agentia pentru Protectia Mediului, sa elibereze autorizatii de constructie. Pe de o parte, Primaria a fost prinsa in hatisul legislativ, asa incit, la aceasta data este in imposibilitatea de a-si onora contractele incheiate cu cei care au cistigat licitatiile pentru terase pe faleza. Pe de alta parte, oamenii de afaceri pierd bani grei, incepind deja sa achite chirii de cite 22 milioane de lei pe luna pentru fiecare lot de teren cistigat (a cite 130 mp), inchiriat pentru urmatorii 10 ani. Ba chiar, somati sa returneze banii, reprezentantii Primariei ridica din umeri, invocind faptul ca, din punct de vedere financiar-contabil, sumele achitate pina acum nu pot fi intoarse chiriasilor.

Si cu banii luati, si fara autorizatii de constructie

Unul dintre administratorii care a cistigat doua terenuri pe faleza pentru ridicarea teraselor a relatat reporterilor nostri cum a ajuns ca pe banii proprii sa fie fentat de catre administratia publica locala: "Noi am participat la licitatie in toamna anului trecut, iar in octombrie am incheiat contractele cu Primaria, urmind sa ne apucam de lucru. “Mediul” a dat un aviz de principiu, iar in ianuarie a.c., cind ne-am dus la Primarie sa ni se dea si certificatul de urbanism - fiindca deja timpul trecea in defavoarea noastra, pe banii nostri - ni s-a spus ca nu vom obtine nici certificate de urbanism, nici autorizatii de constructie pe spatiile respective, de cite 130 mp, fiindca, in decembrie 2005 a aparut o ordonanta care a modificat Legea Protectiei Mediului si potrivit acesteia se interzice cu desavirsire ridicarea de constructii pe spatiul verde. Ambele amplasamente cistigate de mine sint introduse in planul de urbanism ca “spatiu verde de agrement”. Atunci, am cerut ca macar sa ni se dea spatiu similar in alta parte. Ni s-a raspuns negativ, iar intr-un final, le-am zis celor de la Primarie ca vreau banii inapoi. Este vorba de peste 70 de milioane de lei. Am sistat plata chiriei si am cerut imperios banii, insa mi s-a raspuns ca din punct de vedere financiar- contabil o asemenea procedura nu este posibila, banii nu pot fi scazuti pur si simplu din scripte. Normal ca sint nemultumita, fiindca Primaria nu si-a respectat contractul, iar noi am blocat niste bani si, evident, pierdem si sezonul acesta".
Nici Alin Stefan Badalan - fiul generalului Eugen Badalan, seful Statului Major al Armatei Romane - care a licitat si a cistigat, de asemenea, inchirierea a doua loturi de teren, nu este tocmai incintat de ceea ce se intimpla. In cazul lui Badalan, un lot i-a fost dat grevat de sarcini, fiind ocupat de Baza Nautica, iar evacuarea acesteia inca dureaza, iar celalalt lot i-a fost atribuit pe spatiul verde. "Pentru nici una dintre terase n-am depus documentatia pentru constructii, fiindca un lot este ocupat inca, iar celalalt nu poate fi autorizat - mi s-a spus - fiindca legea nu permite constructii pe spatiul verde. Am platit chirie pina acum peste 100 de milioane de lei si am pierdut si acest sezon. Am avertizat Primaria ca, in cazul meu, nu si-a respectat nici unul dintre contracte si inca astept un raspuns. Apoi, voi vedea ce voi face. Oricum, nu-i normal ceea ce se intimpla", ne-a declarat Alin Stefan Badalan.

La pace cu legea?!

Pe faleza, dintre cele 10 terase promise doar una a fost ridicata. Doar inca doua ar mai putea fi construite in acest an si aceasta numai daca lucrurile se vor misca relativ repede mai ales din partea Primariei. Este vorba atit despre una dintre terasele lui Alin Stefan Badalan, pe terenul careia inca se mai afla, acum, hangare ale Bazei Nautice (iar Primaria trebuie sa ajute Baza Nautica sa se mute), dar si despre una pe care ar trebui s-o ridice Matei Fecioru, asociat si administrator la "Cornul de Aur". Acesta a cistigat terenul de sub fostul pichet vamal, teren neincadrat ca spatiu verde: "Ne straduim sa ridicam cit mai repede aceasta terasa, desi, nu, n-avem toate autorizatiile. Eu am cistigat un lot de teren si in Parcul Monument si am ridicat acolo terasa si, intr-adevar, n-avem nici acolo autorizatiile finale. Ambele sint in curs de finalizare. Sincer sa va spun, daca as sta dupa autorizatii, ar trebui sa pierd si anul acesta, sa nu ma apuc de construit si deja platim chirii, ajungind la zeci de milioane de lei", ne-a declarat Matei Fecioru. Reamintim ca in luna mai, cind a fost intrebat despre situatia teraselor de pe faleza, Lucian Tilea, viceprimar al Brailei, s-a aratat extrem de nemultumit ca oamenii de afaceri n-au inceput constructia teraselor, insa n-a suflat o vorba despre incurcatura in care chiar Primaria i-a bagat pe cistigatorii licitatiilor. "Nici terasa care este deja pe faleza si care are preturi accesibile si arata si bine, zic eu, nu este prea cautata de braileni. Toata lumea a strigat ca vrea terase pe faleza, insa terasa de acolo nu-i deloc plina", a mai spus Tilea. Culmea este ca in contextul in care lucrurile s-au complicat intr-atit, insusi primarul Cibu a preluat friiele situatiei, incercind sa gaseasca o solutie pentru ridicarea, totusi, a teraselor. Pe de o parte, primarul Constantin Cibu ne-a declarat: "Intimplarea a facut ca Ministerul Mediului a dat o ordonanta prin care interzice constructiile pe spatiu verde, iar terenul respectiv asa este in planul de urbanism, incadrat ca spatiu verde de agrement. Nu putem schimba destinatia terenului, insa cautam o solutie de mijloc. Am vorbit la “Mediu”, fiindca ei au dat deja un aviz de principiu, ce-i drept inainte de aparitia acelei ordonante. Nu putem sa nu finalizam ceea ce am promis. Vom amenaja spatiu verde similar in alta parte, fiindca nu poate exista faleza pentru promenada fara terase. Asteptam, inca, un raspuns de la “Mediu”, am vorbit cu ei si martea trecuta. Problema este ca anul acesta se duce, iar terasele pierd sezonul. Oamenii se pling ca au dat banii pe chirie si ca nu pot face nimic, dar nici noi nu le putem da banii inapoi".

Avertismente ignorate

Potrivit directorului executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Braila, democratul Aurel Banuta, legea nu poate fi incalcata sub nici o forma: "Intr-adevar, am purtat discutii cu reprezentantii Primariei, am informat si noi Bucurestiul si am cerut solutii, mai ales ca licitatia a fost in toamna, iar in iarna a aparut actul normativ care interzice ridicarea de constructii pe spatiul verde. Nu exista o solutie de mijloc. Legea e lege. S-a pus problema ca acele terase ar fi constructii provizorii si ca s-ar putea trece peste actul normativ respectiv, insa, in mod cert, niste terase care vor exista acolo cel putin zece ani - cu posibilitatea prelungirii contractului de inchiriere - nu sint constructii provizorii. Pur si simplu, la cit spatiu verde are Braila, nu se poate schimba destinatia terenului respectiv. Problema este ca Primaria nu a dat certificate de urbanism mai inainte de aparitia ordonantei, fiindca, daca apuca sa dea, macar in octombrie, cind a incheiat contractele, legea nu se putea aplica retroactiv. Si in Parcul Monument este o situatie asemanatoare, in privinta altor terase (in “Monument” se prognoza ridicarea a cel putin sase terase, unele tot pe spatiul verde - n.r.). Din cite am inteles, acolo, dl. Matei Fecioru a facut deja o terasa, nu pe spatiul verde, ci pe platforma betonata, dar care nu detine toate autorizatiile. La noi, e in curs de autorizare". Ca in privinta teraselor inca sint probleme stia si viceprimarul Daniela Vasioiu: "Stiu ca s-a pus problema aceasta, inca din 2005, intr-o sedinta care s-a tinut la teatru din cite imi amintesc, insa avertismentele au fost ignorate".
Intr-adevar, ca exista riscul ca terasele sa nu poata fi amplasate pe spatiul verde a spus-o chiar in noiembrie- decembrie 2005 si fostul director de la Agentia pentru Protectia Mediului Braila, actualul subprefect Dumitru Popa: "Da, eu am spus inca de atunci, fiindca am mers pe teren si am vazut amplasamentele. Personal am mers pe faleza si am zis, insa...Problema este ca Primaria s-a miscat greu, fiindca daca apuca sa dea certificate de urbanism atunci, inainte de aparitia ordonantei, acum n-ar mai fi fost nici o problema. Acum, asta e! Unde-i lege nu-i tocmeala!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro