* săptămâna aceasta, brăilenii au contactat redacția ”Obiectiv” pentru a sesiza înteruperi ale alimentării cu curent electric în mai multe cartiere ale orașului * după câteva zile de insistențe, reprezentanții SDEE Muntenia Nord - Brăila ne-au confirmat faptul că, numai marți, 17 noiembrie, au fost patru avarii majore ale unor cabluri subterane medii, de 6 și 20 KV, care alimentează mari zone ale orașului * culmea, deși consumatorii afectați au sesizat la Deranjamente (0239/929) lipsa curentului electric, operatorii Electrica au înregistrat reclamațiile în mod preferențial * penele de curent afectează orele online ale elevilor din cartierele afectate, sute de familii fiind nevoite să stea în frig și în beznă, până la remedierea defecțiunilor
Avarii majore ale instalațiilor de alimentare cu curent electric din municipiul Brăila, acum , în prag de iarnă, în condițiile în care Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord a demarat, recent, lucrări de investiții de 9 milioane de lei (în zona Hipodrom, Obor, Victoria - Eremia Grigorescu), investiții ce au drept scop tocmai creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. O picătură de apă într-un ocean, pentru că toate instalațiile electrice din tot orașul, vechi de pe vremea lui Ceaușescu, ar trebui înlocuite!
În afară de întreruperile programate în săptămâna 13-20 noiembrie 2020 (la Chiscani, Surdila Găiseanca, Sliștea, Tufești, Romanu-Traian, Pietroiu-Baldovinești și Siliștea), SDEE Electrica Brăila a avut de furcă și cu mai multe avarii în municipiu, cele mai multe fiind consemnate marți, 17 noiembrie 2020, patru la număr, care au afectat cartiere întregi ale orașului.
Am primit mai multe sesizări la redacție pe această temă, însă, deși am solicitat un punct de vedere încă de marți de la Electrica Brăila, am primit un răspuns oficial abia vineri, 20 noiembrie, când ni s-a transmis că avariile au fost pricinuite de defecțiuni apărute la cablurile vechi, de medie tensiune (de 6 și 20 KV), care alimentează zone întinse ale orașului (străzi, cartiere, bulevarde).
Potrivit unor surse din cadrul societății, în mod oficial, prima avarie a fost cea înregistrată la ora 4.15 dimineața, care a durat 45 de minute și care a afectat B-dul Dorobanților, precum și zone mari din cartierele Victoriei, Marna, Hipodrom și Obor. La ora 6.38, au fost consemnate alte două avarii. Prima a durat în jur de 45 de minute și a afectat Centrul Istoric al orașului, Calea Galați, Calea Călărașilor, B-dul Independenței (până la Strada Școlilor). A doua avarie, tot de la 6.38, a ținut mai bine de o oră (până la 8.02) și a afectat abonații care locuiesc în zona Radu Negru (străzi și blocuri de locuit).
A patra avarie consemnată marți, 17 noiembrie, a fost cea din zona de nord a orașului, Pisc-Vidin-Progresul (Dudului), care a fost înregistrată la o oră de vârf, 11.15, oră la care sute de elevi participau la orele online. Fără calculator, pe semiîntuneric și fără căldură în apartamente și în case, sute de familii au așteptat remedierea situației. De la blocul 18, de pe Calea Galați, spre exemplu, s-a sunat de două ori la Deranjamente (929), la ora 12.00 și la 14.09. Deși convorbirile au durat 2.55 respectiv 3.08 minute, operatorul de la celălalt capăt al firului nu a consemnat nicăieri apelurile. Singurul apel înregistrat oficial, de la blocul 18, din cartierul Vidin, grav afectat de înteruperea alimentării cu curent electric, a fost cel de la ora 14.50, al unei locatare. Culmea, echipele care au acționat pe teren au raportat că au remediat defecțiunile la ora 12.36, când, în realitate, blocul 18, cu 100 de apartamente, de pe Calea Galați, nu a avut curent electric mai bine de cinci ore (!), până pe la 16.40, când se lăsa întunericul și se făcuse frig de-a binelea în apartamente.