Mergi la conţinutul principal

"Ca sa iti dai seama de unde vine boala, vezi ce maninca pacientul"

Subiectele de medicina complementara despre care voi scrie aici, sint trecute prin filtrul experientei personale si sint scrise din dorinta de a darui ceva, din toata inima, celor de acasa, concitadinilor mei de pina ieri.
Pentru inceput, vom incerca sa descifram impreuna citeva dintre "secretele" dietoterapiei.
Dietoterapia este, dupa cum ii spune numele, o terapie bazata pe consumarea anumitor alimente, gatite intr-un anumit fel, spre vindecarea suferintelor de care suferim sau pe care dorim sa le prevenim. Altfel spus, este un alt fel de a minca sanatos. Alaturi de acupunctura, plante medicinale, masaj terapeutic, dietoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament in medicina traditionala chineza (MTC). Dietoterapia este simpla, se poate administra zilnic, iar ingredientele sint relativ usor de procurat.
Unele dintre ele va vor fi familiare, altele vor fi cu siguranta inedite, cu siguranta, insa, de mare ajutor pentru cei in suferinta, dar si pentru fiecare dintre noi. A folosi dietoterapia nu inseamna neaparat a minca mincare chinezeasca, ci a aplica la gatit filozofia MTC (care a vindecat si vindeca cu succes miliarde de oameni, pe principii verificate de mii de ani).
Potrivit MTC, o persoana este sanatoasa in urmatoarele conditii:
1. energia vitala (denumita energie Qi - se citeste "ci") si singele de care dispune organismul sint in cantitati suficiente si se misca liber in interiorul corpului, fara blocaje;
2. cele doua tipuri de energie ale organimului -Yang si Yin - sint in echilibru (energia Yang este reprezentata prin caldura corpului si prin "puterea" pe care o avem, iar energia Yin este reprezentata de fluidele corpului).
Mergind mai departe, MTC a clasificat in Yin si Yang mai toate elementele naturii printre care si mincarea. In asa fel, vara este Yang (uscata si calda) iar iarna este Yin (umeda si rece), focul este Yang, iar apa este Yin, o friptura la gratar este Yang si o salata verde este Yin.
Marele filozof Lao-Ti spunea: "Ca sa iti dai seama de unde vine boala, vezi ce maninca pacientul". De aceea, este foarte important sa avem un echilibru si in bucatarie. Consumarea a prea multe alimente Yin poate produce numai energie Yin, rezultind astfel un corp greoi, picioare si miini reci si stare continua de oboseala. Prea multe alimente Yang produc prea multa energie Yang - rapiditate, caldura, fata rosie, dureri de cap, hipertensiune, agresivitate.
De-a lungul vietii si in timpul diferitelor anotimpuri, avem nevoie de mai multe alimente Yang sau Yin, dupa caz. De pilda vom avea nevoie de mai multe alimente Yang dupa o boala sau suferinta indelungata, dupa nastere, in timpul zilelor friguroase sau dupa o munca fizica sustinuta. Alimentele Yin vor fi benefice in timpul verii, starilor febrile, menopauzei, diabetului, etc.
MTC imparte alimentele in trei categorii: calde (Yang), reci (Yin) si neutre. Ni se poate recomanda sa mincam din unele sau din altele, functie de conditiile personale de sanatate.
In timpul iernii, vom restringe consumul a prea multe alimente Yin, cum ar fi: apa rece, vegetale crude, pepeni sau mincare neincalzita. Vom servi mai degraba alimente Yang spre a dinamiza digestia si metabolismul. Acestea includ ciorbele fierte indelung, la care se poate adauga ginseng sau mirodenii picante cum ar fi piper, ghimbir sau usturoi.
In timpul verii, este bine sa mincam alimente Yin, care sint usor de digerat, care cresc "productia" de fluide ale copului si incetinesc metabolismul, cum ar fi: supele usoare, fierte foarte putin, orez aburit, ciuperci, vegetale verzi si tofu (brinza de soia).
Cele mai multe feluri de mincare recomandate in dietoterapie vor fi echilibrate Yin - Yang: vegetale gatite picant, carne servita cu vegetale foarte putin aburite, orez, etc. Motivele pentru care la festinurile chinezesti se servesc cantitati mici de foarte multe feluri de mincare sint de a asigura cit mai bine echilibrul Yin-Yang al ospatului si ca fiecare sa manince ce i se potriveste mai bine.
Putem spune cu riscul de a supara, ca traditionalii mici la gratar, picanti, insotiti de cartofi prajiti si consumati in zilele toride de vara sint cel putin o greseala, chiar fie ei insotiti de 2 - 3 beri. S-ar potrivi mai bine o saramura de peste sau gratar din carne de pui marinata. Micii i-am putea lasa pentru zilele de toamna tirzie, iarna sau primavara, alaturi de putin piure si citeva felii de gogonele. Gusturile nu se discuta, dar platim scump exagerarile culinare. Este deja binecunoscut ca, alaturi de poluare, sedentarism, stres, a minca fara discernamint creste riscul imbolnavirilor grave.
Voi incerca in articolele viitoare sa dau amanunte despre felul in care anumite alimente ne pot ajuta sa mentinem acel echilibru Yin-Yang de care vorbeam si cum se pot alina sau preveni anumite suferinte cu dietoterapia. Vom raspunde cu placere intrebarilor care vor veni pe adresa redactiei in legatura cu rubrica de fata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro