Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a doua instituţii publice din subordinea primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primar", susţin procurorii.
DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători, pentru edilul municipiului Bucureşti. Surse citate de Agerpres afirmă că o parte din banii primiţi ca mită în dosarul lui Oprescu ar fi ajuns la o fostă jurnalistă, dar că aceştia au fost recuperaţi integral.
În replică, Alexandru Chiciu, avocatul edilului capitalei Sorin Oprescu, afirmă că acuzaţiile DNA sunt nefondate şi se bazează pe „deducţii" ale unor persoane. El a susţinut ieri că primarul Capitalei nu a cerut niciodată bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari.
Ieri au fost efectuate percheziţii pe aproape tot parcursul zilei. Oprescu însuşi a fost dus la Tribunalul Bucureşti pentru mandatul de arestare abia în jurul orei 15, după ce a asistat la cercetarea reşedinţei sale. Mai mulţi subalterni ai săi au fost „călcaţi" de anchetatori, înainte să fie duşi la DNA. Au fost percheziţionate birouri din Primăria Generală a Capitalei, de la Administraţia Cimitirelor şi de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, precum şi sedii de firme şi domicilii ale unor persoane fizice din municipiul Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Când este suspendat un primar din funcţie
În cazul imposibilităţii executării mandatului (arest preventiv, arest la domiciliu, interdicţia de a intra în Primărie sau de a intra în contact cu alţi suspecţi etc.), primarul este suspendat din funcţie, potrivit Legii nr. 215/2001, a administraţiei publice locale. Toţi liderii politici - cu excepţia celor din PSD, aliaţii necondiţionaţi ai lui Oprescu - i-au cerut acestuia să demisioneze din funcţie.