Mergi la conţinutul principal

Cătălin Stancu, în cursă pentru un loc pe lista USR la Europarlamentare

• preşedintele USR Brăila a luat decizia de a se înscrie în cursa internă a partidului pentru a prinde un loc pe lista pentru alegerile Europarlamentare de anul viitor • campania internă a început pe 1 octombrie, se va desfăşura până pe 29 noiembrie şi va include dezbateri, prezentări şi turnee de promovare în marile oraşe • în cursă sunt 83 de candidaţi, iar Stancu este singurul din Brăila • alegerea cadidaţilor se va face online, prin votul tuturor membrilor USR din România şi din Diaspora

 

Liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, s-a înscris în cursa internă pentru stabilirea listei cu care partidul va “ataca” alegerile Europarlamentare din 2019. În total, sunt 83 de candidaţi, iar Stancu este singurul din Brăila. Concret, campania internă a USR a început pe 1 octombrie 2018 şi se va desfăşura până pe 29 noiembrie 2018, va include dezbateri, prezentări şi turnee de promovare a candidaţilor prin toate marile oraşe ale ţării. Procesul de votare va debuta pe data de 22 noiembrie 2018, la ora 12:00 şi se va încheia pe data de 29 noiembrie 2018, la ora 12:00, după cum se specifică pe site-ul USR. Interesant este că selectarea candidaţilor se va face în cazul USR în urma unui proces de tip “primaries”. Mai exact, prin votul tuturor membrilor, iar votarea se va face printr-un sistem electronic, on-line şi verificabil, astfel încât atât membrii din România cât şi cei din Diaspora să aibă ocazia să îşi exercite opţiunea. Desigur, asta după ce candidaţii au participat la foarte multe dezbateri prin ţară şi au vorbit cu oameni din toate filialele cărora le-au prezentat planurile pentru Bruxelles.

Ieri, până la închiderea ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pe site-ul USR apăreau deja jumătate dintre candidaţii înscrişi, însă Cătălin Stancu încă nu era printre aceştia. Brăileanul a explicat că în curând şi profilul său va putea fi accesat de cei interesaţi.

“Am luat decizia de a candida văzând că nu s-au înscris în cursa internă numai specialişti sau profesionişti în politici europene. Atunci am prins curaj să o fac şi eu, considerând că sunt un om care aş putea să aduc un plus de valoare atât ţării, cât şi partidului în Parlamentul European. Pe scurt, mă consider în stare să fac lucrul ăsta. E adevărat, la noi în partid sunt oameni care lucrează în clipa de faţă la Uniunea Europeană. Avem diplomaţi europeni, angajaţi la Uniunea Europeană, avem profesori de politici europene care candidează, de la universitate, deci sunt mai mulţi colegi în domeniul ăsta. Avem profesori la SNSPA care candidează. Deci sunt clar oameni în miezul problemei care ştiu cu ce se mănâncă treaba asta. Dar marea majoritate a celor înscrişi sunt din afara sferei politicului şi din afara politicii europene. Aşa că fiecare poate să îşi găsească un loc acolo unde se pricepe. În cadrul Parlamentului European sunt 20 de comisii în care parlamentarii pot activa şi fiecare e cu specificul ei. Consider că îmi găsesc şi eu locul acolo şi consider că aş face o treabă bună pentru ţară”, a declarat Stancu.

Potrivit acestuia, chiar dacă este singurul candidat al partidului din Brăila, nu este singurul pe regiunea de Sud-Est, deoarece în cursă s-a înscris şi un coleg de-al său din Tulcea.

 

Stancu, extrem de încântat de procesul transparent de votare

Cătălin Stancu s-a arătat mulţumit de modul în care USR a decis să îşi selecteze candidaţii pentru alegerile Europarlamentare într-un mod inedit şi cât se poate de transparent, în mediul online.

“Campania electorală a început în urmă cu două săptămâni şi va dura până pe 29 noiembrie, când se va finaliza totodată şi votarea. Aceasta va fi online, printr-un sistem informatic special. Ai noştri au luat licenţă pentru treaba asta, astfel încât să poată vota membrii din toată lumea, pentru că noi avem foarte mulţi, peste 600 de membri sunt din Diaspora şi nu poţi să îi chemi să voteze fizic, să bage votul în urnă. De aceea s-a recurs la o soluţie IT. Practic, votarea se va desfăşura pe parcursul unei săptămâni. Va începe în 22 noiembrie şi se va termina pe 29 noiembrie, dar campania electorală se face până în ultima zi de votare. Înscrierile s-au terminat acum vreo două săptămâni. S-au înscris 83 de candidaţi. După cum se ştie, România are 33 de locuri de europarlamentari, dar listele trebuie să conţină şi 10 rezerve. Deci într-un final, primii 43 vor merge pe lista finală. Ne vom bate apoi pe cât mai multe locuri cu celelalte partide. Dar important este că suntem primul partid din România care îşi va alege candidaţii printr-un proces de tip «primaries», adică pe modelul american. Practic, este un fel de referendum intern. Absolut toată lumea are drept de vot. Nu e obligatoriu, dar votul fiecăruia contează. Deci nu e cu reprezentanţi, nu se stabileşte de către Birourile Judeţene cum se face prin alte părţi, nu se stabileşte de Biroul Naţional sau ce organisme centrale au partidele. La noi, direct, fiecare membru îşi poate manifesta influenţa în alegerea candidaţilor. Şi ăsta este un lucru extraordinar”, a explicat Stancu, cu precizarea că tocmai de aceea vor avea loc şi foarte multe dezbateri interne privind proiecte pentru Parlamentul European, care în mare parte pot fi urmărite live pe reţelele de socializare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro