• consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, care a demisionat, recent, din poziţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie la Spitalul Judeţean, a criticat faptul că managerul Delia Râşnoveanu vrea un salariu mai mare, deşi nu a făcut nimic notabil până acum • acesta a adus o serie de acuzaţii şi a făcut publice mai multe nereguli din cadrul spitalului, printre care deficitul acut de medicamente, dar şi programări de peste 81 de zile la RMN • Iordache a punctat că de multe ori medicii au fost forţaţi să cumpere din banii lor medicamente din afara unităţii, pentru a ajuta pacienţii, deoarece, la cerere, au primit răspunsul sec: NAF (NU AVEM în FARMACIE)
Declaraţia recentă a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, privind faptul că este nemulţumită de salariul lunar de 6.500 lei net, motiv pentru care ia în calcul o posibilă demisie dacă nu îi va fi majorată leafa, în luna martie, odată cu cea a medicilor de pe secţii, nu a fost deloc pe placul consilierului judeţean PND Cătălin Iordache. Acesta a susţinut o conferinţă de presă, în care a prezentat o serie de nereguli din spital şi a adus mai multe acuzaţii în privinţa modului în care este manageriată instituţia. Iordache a demisionat de curând din poziţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean (unde, mai nou, PSD-istul Mircea Florin figurează ca preşedinte de şedinţă pe următoarele şase luni în locul lui Marian Căpăţînă), astfel că a precizat că vorbeşte în cunoştinţă de cauză.
“După părerea mea, salariul doamnei Delia Râşnoveanu ar trebui plătit din cotizaţiile membrilor PSD. Cei de la PSD au montat-o acolo, ei s-o plătească! Pentru că este evident că doamna Râşnoveanu nu conduce pe nimeni. Nu a făcut nimic notabil! Aţi auzit dumneavoastră de vreo operaţie spectaculoasă făcută în sălile acelea noi? Nu! Aţi auzit de vreun caz salvat in extremis care să promoveze spitalul? Nu! Aţi auzit de aşa ceva? (...) Dacă doamna director se crede mai responsabilă decât un chirurg, dacă se crede mai responsabilă decât un medic de la UPU... de la oftalmologie, poftim, că e doamna Alina Neacşu acolo... să ne spună ce face doamna manager în plus ca să merite banii? Cu ce îi ajută? Cu nimic! Cu NAF-uri! Cu altceva cu ce îi ajută? Că intrarea în spital este ca în filmele cu viruşi când unii vin şi alţii îi ţin să nu intre. Că spitalul este un jeg, o cocină efectiv. Este ca în Afganistan. Iar doamna manager este medic epidemiolog, deci ar trebui să se priceapă foarte bine la acest aspect”, a declarat Iordache.
Acesta a ţinut să precizeze că în ciuda tuturor declaraţiilor conducerii spitalului şi a liderului CJ Brăila, Francisk Chiriac, privind faptul că nu există o lipsă serioasă de medicamente în spital, lucrurile nu stau deloc aşa. PND-istul a punctat că deşi managerul Delia Râşnoveanu a permis jurnaliştilor brăileni la finele săptămânii trecute o vizită în farmacie, aceasta a fost una superficială. Şi chiar dacă existau medicamente acolo, nu s-a precizat despre ce medicamente este vorba, ce lipseşte sau când au fost cumpărate cele de pe rafturi. Iordache a afirmat că sunt nenumărate cazuri în care medicii au solicitat medicamente pentru a salva vieţi şi pentru că au primit răspunsul sec «NAF» (NU AVEM ÎN FARMACIE), au fost nevoiţi să le cumpere din banii lor de la farmacii externe.
“Eu îi recomand domnului preşedinte CJ Brăila să vorbească cu doamna manager şi să se uite în condicile medicilor care lucrează în secţiile spitalului. Să vadă dacă există la solicitările acestora de medicamente răspunsul «NAF». Acest răspuns înseamnă «Nu Avem în Farmacie». Va vedea că sunt sute de astfel de solicitări şi sute de astfel de răspunsuri. Când spui că nu ai în farmacie, tocmai asta înseamnă. Este evident! Dar domnul Chiriac se pricepe foarte bine la a spune că ceea ce zic eu este neadevărat, dar nu dovedeşte cu nimic. De ce nu aduce domnul Chiriac în plenul Consiliului Judeţean, sau în faţa dumneavoatră aceste registre să arate dacă scrie sau nu. Dacă nu scrie, are dreptate, dar dacă scrie, ce facem?!”, a mai afirmat Iordache.
Programări cu lunile la RMN, refuz pentru secţii noi şi aparatură care zace
Consilierul judeţeţean Cătălin Iordache a continuat seria de reclamaţii la adresa spitalului şi a modului în care este acesta manageriat. PND-istul i-a recomandat managerului să viziteze fiecare secţie pe cele şapte etaje, pentru a vedea personal “mizeria” din spital. Acesta chiar a afirmat că dacă cineva îndrăzneşte să îi spună că Spitalul Judeţean este curat, fără riscuri pentru pacienţi de a face vreo infecţie intraspitalicească şi funcţionează în paramentri normali, este dispus să îşi dea demisia şi din Consiliul Judeţean. Mai mult, a punctat că, deşi se vorbeşte despre atragerea de medici la Brăila, acest lucru nu este posibil atât timp cât conducerea nu se gândeşte să promoveze astfel de anunţuri pe orice canal media şi în publicaţii cu specific medical din toată ţara.
“Au cumpărat pentru neurochirurgie un microscop care nu este folosit pentru că atunci când a fost cumpărat s-a descoperit că dacă îl montează în sala de operaţie iese din garanţie, pentru că sala este prea mică din punct de vedere al suprafeţei. Acum, pentru că au mai multe săli, poate că îl pun undeva. Dar nu s-a întâmplat nici asta. După cum bine ştiţi nu există nicio gardă de neurochirurgie. «Doamne fereşte!» să aveţi vreun accident cerebral, vreo lovitură care să producă un hematom subdural. Ei spun că vor aduce medici. Dar să îmi arate cineva anunţul dat în ziare, în «Viaţa Medicală», unde vor, că ei caută neurochirurgi. Nu există! Păi dacă nu ceri, de unde să ştie x de la Baia Mare care nu are loc de neurochirug că ar putea să vină la Brăila să opereze?! Nu are de unde”, a afirmat Iordache.
Consilierul a mai precizat că nu de puţine ori medicii au fost nevoiţi să aducă bani de acasă pentru schimbarea jaluzelelor, pentru vopsitul uşilor în spital. De asemenea, că şi-au adus scaune şi birouri şi lucrează pe computerele personale. Totodată, Iordache s-a plâns că se refuză propunerile privind înfiinţarea de secţii noi necesare.
“Le-am propus la începutul mandatului meu să facă o secţie specială pentru bolnavii de AVC (accident vascular cerebral –n.n) ajunşi în stare de urgenţă. Ei bine, acest lucru costă foarte puţin, undeva la 50.000 euro - pentru Spitalul Judeţean este un puf! - dar nu s-a făcut. Practic era o secţie cu mai multe paturi, cu aparate de monitorizare. Se injecta un medicament special, se numeşte Actilyse care dizolvă cheagurile de sânge ale celor care au AVC-uri ischemice. Dar care trebuie supravegheaţi permanent pentru că nu este o procedură standard. Şansele de supravieţuire fără efecte secundare sunt foarte mari. Depăşesc 90 de procente. Nu s-a făcut chestia asta, deşi salonul există, are faianţă şi gresie şi zace gol”, a afirmat acesta.
De asemenea, Iordache susţine că încă există mari întârzieri la programările pentru RMN, în ciuda tuturor declaraţiilor contrare ale şefului CJ Brăila sau ale Deliei Râşnoveanu.
“Pot da exemple oricând că sunt pacienţi care aşteaptă şi sunt programaţi şi peste 81 de zile. Ieri chiar (n.r. - luni) a fost programat un pacient peste 81 de zile. Mai mult decât atât, au un sistem pe care nu îl folosesc. Acele RMN-uri pe care domnul Chiriac se laudă că le-a rezolvat. Foarte bine! Bravo domniei sale că le-a rezolvat. Dar de ce nu funcţionează? Pentru că nu există o gardă extinsă la nivelul Radiologiei din Brăila, la SJU. După cum ştiţi, la ora 13:00 RMN-urile nu mai pot fi făcute. Programul medicilor este de la 7:00 la 13:00, pentru că ei consideră că RMN-ul nu este o investigaţie de urgenţă. Aşa este de cele mai multe ori, dar există situaţii în care poate deveni de urgenţă”, a conchis Iordache.
Varianta oficială: «nu sunt probleme»
O parte dintre aceste nereguli au fost dezbătute şi la finele săptămânii trecute, la cea mai recentă conferinţă de presă susţinută de managerul SJU Brăila, Delia Râşnoveanu, alături de şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac. Aceştia au precizat că nu există medicamente lipsă şi au organizat un tur rapid al jurnaliştilor prin farmacia spitalului. La o primă vedere nespecializată, acolo era personal al spitalului care aranja medicamete pe rafturi şi depozita cutii în câteva încăperi, însă nu a fost prezentat un inventar propriu-zis.
“O să am o rugăminte la doamna maneger, dacă se poate, după ce se termină conferinţa de presă, dacă se poate o vizită în farmacia spitalului. Să vedeţi că aceasta deţine medicamente. Nu cum declară unii consilieri judeţeni că farmacia spitalului este goală. Nu sunt consilierii mei. Sunt colegi. Aliaţi, corect. Dar să punem lucrurile la punct. Să vedem efectiv pe teren dacă lucrurile se întâmplă aşa. Poate domnul consilier are informaţii false şi cu siguranţă este aşa”, a declarat Chiriac.
Tot atunci s-a vorbit şi despre faptul că la neurochirugie nu există gardă, deoarece sunt angajaţi doar doi medici. Chiar şi aşa s-a făcut precizarea că anul viitor, doi medici care îşi termină rezidenţiatul s-ar putea angaja pe posturi permanente.
Despre listele de aşteptare la RMN, managerul Delia Râşnoveanu a precizat că nu mai sunt multe persoane aflate într-o astfel de situaţie şi că perioada de aşteptare este de cel mult o lună.
“Nu mai sunt pentru că au fost fonduri foarte multe la sfârşitul anului trecut. Dintre cei care erau pe liste de aşteptare au fost sunaţi acasă, au venit şi şi-au rezolvat problema cu RMN-ul. Nu am semnale că sunt liste de aşteptare”, a adăugat Alina Neacşu, directorul medical. De asemenea, s-a precizat că toate aparatele sunt funcţionale şi că s-a rezolvat încă de anul trecut problemele privind mentenanţa.
Cât despre demisia lui Cătălin Iordache din Consiliul de Administraţie, managerul Delia Râşnoveanu a declarat: “De când am venit eu de anul trecut aici, pe dânsul cred că l-am văzut de două sau trei ori la Consiliul de Administraţie, fiind membru supleant. Iar pentru că este membru supleant, normal că nu participă la toate şedinţele. Ce a solicitat în scris de la mine cred că a primit. Nu ştiu dacă a avut vreo solicitare scrisă. Ce mi-a solicitat verbal i-am răspuns în general. (...) Nu am simţit nicio reacţie de la dânsul. L-am văzut de 2 - 3 ori. De ce să mă simt uşurată că a plecat din Consiliul de Administraţie? Nu am nicio treabă”.
Reamintim că nereguli privind spitalul au mai fost sesizate de nenumărate ori. La începutul lunii decembrie, potrivit unor surse din rândul angajaţilor, spitalul ar fi rămas fără dioxid de carbon, un gaz medicinal folosit la operaţiile de laparoscopie, iar întreaga activitate a fost dată peste cap. Purtătorul de cuvânt, dr. Alina Neacşu, a dezminţit atunci această informaţie, spunând că achiziţia de butelii de dioxid de carbon fusese deja demarată, iar gazul medical a existat tot timpul în unitatea spitalicească. Ulterior, tot potrivit unor surse, spitalul ar fi rămas fără seringi, mănuşi sterile pentru chirurgi şi mănuşi de examinare, dar conducerea SJU a dezminţit din nou. Adevărul însă îl ştim cu toţii, că avem prieteni, rude, cunoştinţe care au trecut prin Spitalul Judeţean.