Cătălin Grosu a demisionat din funcţia de subprefect al judeţului Brăila. Potrivit acestuia, hotărârea privind eliberarea sa de pe post a fost adoptată în şedinţa de Guvern ce a avut loc în data de 7 ianuarie. Chiar şi aşa, ieri, Grosu se afla la birou, deoarece decizia încă nu fusese publicată în Monitorul Oficial (M.O.). "Este adevărat, dar până apare hotărârea de Guvern în M.O. încă mai sunt subprefect. Dacă va fi publicată în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri), teoretic, îmi încetează activitatea. Din informaţiile pe care le am la momentul ăsta, ştiu că ieri (n.r. miercuri) hotărârea s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi că a fost emisă, dar ea îşi produce efecte abia din momentul publicării", a declarat Grosu. Sursa citată a indicat că a luat această hotărâre, deoarece sarcinile de serviciu şi volumul mare de muncă îl împiedicau să mai petreacă timp alături de familia sa. De asemenea, Grosu a subliniat că şi-a dorit să revină la fostul său loc de muncă, cel de consilier juridic în cadrul Direcţiei de Finanţe. "Motivul principal în privinţa deciziei pe care am luat-o îl constituie lipsa de timp, care deja îmi afecta familia. Ăsta este principalul motiv. Cel puţin în ultimul an de zile, aproape m-am căsătorit cu Prefectura şi asta nu e în regulă! Dacă vrei să lucrezi aici trebuie să te dedici la maxim, dar în condiţiile în care eu am un copil de 6 ani, nu prea aş vrea să crească doar cu bunica şi mama lui, pentru că are şi tată", a mai completat Grosu, menţionând totodată că decizia sa nu a fost influenţată politic, nici măcar o secundă. "Acum voi reveni la fostul meu loc de muncă, la Finanţe, pe funcţia de consilier juridic şi o să îmi văd în continuare de treabă pe domeniul pe care l-am îmbrăţişat când mi-am început cariera de funcţionar", a conchis acesta.
Simionescu: "Când am discutat, eu i-am spus să se mai gândească. Supărările trec"
Şi primarul Aurel Simionescu a abordat, ieri, subiectul demisiei lui Cătălin Grosu din funcţia de subprefect, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a precizat că Grosu i-a adus la cunoştinţă intenţia sa de a demisiona încă din luna decembrie. Edilul şef a afirmat că l-a rugat la vremea respectivă să se mai gândească, însă subprefectul nu a renunţat la idee. "Am avut o discuţie cu domnul subprefect, cred undeva pe 27 - 28 decembrie 2014. El are un anumit statut pe care, sincer, nu îl ştiam. Din şase în şase luni trebuie să îşi reconfirme opţiunea pentru că are postul de la Finanţe rezervat. Atunci mi-a spus că se gândeşte foarte serios să nu mai rămână la Prefectură. Supărările noastre trec. I-am spus că e bine să se mai gândească. (...) Consider că este îndreptăţit, dar totuşi nu neapărat pentru un astfel de demers. Până la urmă, dacă eu aş pleca de câte ori sunt supărat, probabil că aş face-o de trei ori pe zi", a declarat Simionescu. De asemenea, primarul a dat asigurări că eliberarea din funcţie a lui Grosu nu a avut la bază vreo decizie politică. "Este adevărat că atunci când a fost discuţia, în urma negocierilor PSD-ul a avut nominalizarea subprefectului. Dar pe domnul Grosu nu l-am nominalizat noi ca persoană, a fost opţiunea doamnei Marcu la momentul respectiv. Noi am spus că prefectul trebuie să îşi aleagă subprefectul, cu condiţia să fim şi noi de acord cu persoana respectivă. După aceea a urmat episodul cu domnul Obreja (n.r. fostul prefect al judeţului, Gheorghi Obreja) şi întâmplările respective, iar domnul Grosu a rămas şi a asigurat continuitatea, dar nu a fost nici atunci vorba de zona politică", a mai completat Simionescu.
Cine va fi înlocuitorul?
Întrebat de jurnalişti dacă există propuneri în privinţa unui înlocuitor, Simionescu a ţinut să precizeze că nu a discutat încă nimic în interiorul partidului. Chiar dacă fusese anunţat de Grosu în privinţa intenţiei sale de a demisiona, edilul şef a subliniat că nu a făcut public acest lucru, pentru că lucrurile nu erau clare. Cât despre posibilitatea ca UNPR-iştii să primească - în urma negocierilor de la Centru -, poziţia de subprefect al judeţului, primarul a evitat să comenteze, însă nici nu a negat că aceştia ar putea avea o şansă de a face propunerea, ca urmare a alianţei actuale. "Nu o să discutăm despre un partid oarecare. Să vedem care sunt propunerile. Să vedem cine credem noi că ar putea fi, cine cred ei... Persoana respectivă trebuie să fie şi într-o formulă de coabitare cu prefectul, există şi condiţia aceea de funcţionar care trebuie îndeplinită. O să fim atenţi. Deocamdată discuţia este prematură. Nu am gândit-o pentru că eu n-am dus mai departe discuţia în privinţa intenţiei domnului Grosu. A fost o discuţie umană, să îi spunem aşa", a conchis Simionescu.
Trebuie precizat că, în urma unui protocol mai vechi la nivelul Central al fostei Uniuni Social Liberale (USL), numirea prefectului la Brăila i-a revenit fostei Alianţe de Centru Dreapta (ACD - formată din PNL plus PC), iar conservatorii, în urma unei alte negocieri la nivel local, au fost cei care şi-au însuşit sarcina. Tot atunci, PSD Brăila a primit dreptul de a numi subprefectul în judeţul nostru. Reamintim că, în luna iunie 2012, Cătălin Grosu a fost învestit în funcţia de subprefect, venind de pe poziţia de consilier juridic în cadrul DGFP Brăila. Anterior, în perioada 2007 - 2009, acesta fusese consilierul pe probleme juridice al fostului prefect, Mihaela Marcu.