Mergi la conţinutul principal

Cătălin Boboc: demisia pe masă pentru nouă proiecte

Reamintim că ziarul nostru a lansat campania "Bătălia pe Proiecte", pe 9 aprilie, după modelul celei derulate la alegerile locale din 2012. În încercarea de a schimba măcar un pic modul de a face politică la Brăila şi de a tempera "valul" de promisiuni deşarte şi de "viziuni" fără acoperire din timpul campaniilor electorale, ziarul nostru le propune cititorilor şi candidaţilor la alegerile locale o platformă de dezbatere axată pe PROIECTE REALIZABILE. Având în vedere numărul mare de candidaţi, pentru o comunicare cât mai rapidă, aşteptăm pe adresa de e-mail redacţie@obiectivbr.ro proiectele celor interesaţi să intre în această bătălie de bun simţ, pentru o politică altfel. Avem însă câteva condiţii: proiectele să fie concrete, să conţină surse de finanţare şi termene de implementare, iar candidatul respectiv să le "joace" cu demisia pe masă. Cotidianul nostru lansează invitaţia tuturor candidaţilor de la alegerile locale din acest an. Proiectele asumate de candidaţi vor fi mediatizate de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi se vor afla la dispoziţia cititorilor noştri pe site-ul www.obiectivbr.ro până la finalul campaniei electorale

2.500 de locuri de muncă în doi ani

Cătălin Boboc consideră că cea mai stringentă problemă a oraşului rămâne cea a locurilor de muncă, dar şi a salariilor mici existente, în general, pe piaţa muncii din Brăila. El pleacă de la ideea că un primar poate realiza paşi concreţi pentru stimularea investiţiilor.
În acest context, candidatul PNL la Primăria municipiului vrea să creeze în doi ani 3.000 de noi locuri de muncă. Pentru proiectul lui, a identificat un teren de aproximativ zece hectare, aflat în spatele staţiei de epurare, teren care aparţine municipalităţii şi pe care se poate construi un parc industrial. Până acolo există drum de acces realizat deja. Amplasamentul este foarte aproape de centura Brăilei, astfel că traficul greu pe care l-ar presupune aprovizionarea sau livrarea mărfurilor de la firmele care să funcţioneze în parcul industrial nu ar trece prin oraş. În plus, în alegerea terenului, Boboc a ţinut cont şi de o potenţială amplasare a podului peste Dunăre, de care se tot vorbeşte.
Cătălin Boboc susţine că viabilizarea zonei, adică amenajarea de drumuri de acces, aducţiune de apă, canalizare şi curent electric ar costa 2,5 milioane de euro. Pentru realizarea pe acest teren de alei pietonale, trotuare, piste de biciclişti, amenajarea de spaţii verzi există fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile, Planul de Intervenţie 4.2. - Realizarea de acţiuni destinate revitalizării oraşelor, prin care se pot finanţa astfel de investiţii. O parte dintre amenajările parcului industrial ar urma să se realizeze din bugetul local al municipalităţii sau printr-un credit pe care municipalitatea îl poate accesa la Banca Europeană de Investiţii, cu o dobândă modică, de doar 1%.

Facilităţi concrete pentru investitori

Odată terenul viabilizat, acesta va fi pus la dispoziţia investitorilor, în parcele cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 5.000 de metri pătraţi, pe care se vor putea ridica hale modulare. Investitorii vor beneficia din partea municipalităţii de facilităţi fiscale, care să facă investiţia atractivă. Facilităţile vor fi acordate în funcţie de numărul locurilor de muncă nou create şi vor presupune reduceri la impozitele pe clădire, la taxa pentru autorizaţia de construire, la avizul pentru autorizaţia de funcţionare, taxa de folosinţă a terenului, taxa de concesiune. Grila de reduceri este gândită astfel:
- Pentru 20 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor menţionate de 10%, dar nu mai mult de 30.000 de lei anual;
- Pentru 20 - 50 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor de 15%, dar nu mai mult de 60.000 de lei anual;
- Pentru 50 - 100 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor 30%, dar nu mai mult de 150.000 de lei anual;
- Pentru 100 - 300 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor de 45%, dar nu mai mult de 350.000 de lei anual;
- Pentru 300-500 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor 60%, dar nu mai mult de 500.000 de lei anual;
- Pentru 500 de locuri de muncă nou create se acordă o reducere a taxelor locale de 75%, dar nu mai mult de 100.000 de lei anual.
Trecerea de la o un plafon la altul al numărului de locuri de muncă va permite investitorilor să aplice pentru următoarea grilă de facilităţi.

Forţă de muncă bine pregătită

Un aspect important al proiectului lui Boboc este cel legat de forţa de muncă şi de pregătirea acesteia, ştiut fiind faptul că o forţă de muncă bine calificată reprezintă un argument pentru un om de afaceri să-şi dezvolte business-ul într-un loc sau în altul. Boboc a identificat drept soluţie încheierea de parteneriate între mediul de afaceri şi Inspectoratul şcolar, care să identifice nevoile concrete de pe piaţa muncii. Municipalitatea poate susţine înfiinţarea de centre de pregătire a forţei de muncă, care să funcţioneze în sediile unor instituţii de învăţământ dezafectate din Brăila. Centrele de reconversie pot fi sprijinite financiar de Primărie, care să achite facturile la utilităţi, salariile profesorilor sunt plătite de inspectoratul şcolar, iar practica se realizează la firmele care angajează ulterior cursanţii. Centrul de pregătire profesională va fi axat pe meserii din domenii ca agricultură, industrie textilă, industrie navală, alte meserii căutate pe piaţa muncii. Pentru amenajarea centrului de pregătire există fonduri ale Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Planul de intervenţie - 4.3, prin care este asigurată investiţia în clădiri destinate utilizării publice pentru activităţi educative, inclusiv dotarea acestora cu echipamente specifice.
Dincolo de aceste măsuri, Cătălin Boboc consideră că mai trebuie făcuţi câţiva paşi, pentru ca investitorii să afle de facilităţile existente la Brăila: o campanie susţinută de informare, întâlniri cu reprezentanţi comerciali şi economici ai ambasadelor de la Bucureşti, dar şi transmiterea de informaţii către ataşaţii economici ai ambasadelor României din întreaga lume, participarea la târguri de afaceri şi prezentarea oportunităţilor existente, promovarea prin intermediul unei portal web foarte bine pus la punct.
Cătălin Boboc consideră că prin implementarea acestui proiect pot fi create 2.500 de locuri de muncă în aproximativ doi ani, restul de locuri de muncă previzionate putând fi realizate prin alte măsuri. Boboc a anunţat că are şi alte proiecte concrete pentru Brăila, pe care este dispus să le ducă la capăt sau, dacă nu, să îşi dea demisia: reabilitarea termică a blocurilor, realizarea de alei pietonale, spaţii verzi şi parcări între blocuri, realizarea transportului public ecologic şi regândirea traseelor din oraş, reamenajarea falezei Dunării şi a Centrului vechi, înfiinţarea primăriilor de cartiere, rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, înfiinţarea de centre after school şi de centre de excelenţă în fiecare cartier, revenirea echipei de fotbal a Brăilei în Liga I. Detalii despre toate aceste proiecte pentru care candidatul PNL este dispus să-şi dea demisia dacă nu le va duce la îndeplinire, în numerele viitoare ale ziarului nostru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro