* secretar de stat interimar în cadrul Ministerului Muncii, liberalul Cătălin Boboc, a explicat, ieri, că problema reclamată de ministrul de resort, Raluca Turcan, este reală, dar mai mult una administrativă, care nu impactează în mod direct oamenii * acesta a precizat că situația se va rezolva în momentul în care România va avea un Guvern plin, care va putea aproba rectificări bugetare * Boboc a afirmat că deja Casa de Pensii tipărește cupoanele pentru luna decembrie, astfel că oamenii nu au de ce să își facă griji
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat ieri că din 26 noiembrie România nu va mai avea bani de pensii și salarii, pentru că fondurile au fost luate de la Ministerul Muncii la rectificarea bugetară. Aceasta a făcut afirmațiile printr-un mesaj trimis pe grupurile interne ale PNL, în care îl acuza pe premierul interimar Florin Cîțu că ”e dispus să joace la poker până și banii de pensii”, după cum a informat presa centrală. Turcan nu se numără printre liberalii susținători ai colaborării dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea noului Executiv. Potrivit Digi24, ministrul se referă la peste 2,7 miliarde de lei care au fost tăiați de la Ministerul Muncii la prima rectificare bugetară, cu promisiunea că vor fi dați înapoi la a doua rectificare. Doar că o nouă rectificare nu poate fi făcută câtă vreme România nu are un guvern cu puteri depline, așa că banii nu au ajuns înapoi la Ministerul Muncii.
Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au contactat în acest context pe liberalul brăilean Cătălin Boboc, secretar de stat interimar la Ministerul Muncii, pentru a obține o declarație legată de gravitatea situației. Boboc a precizat că deși problema este una reală, ea ar fi mai degrabă o chestiune administrativă, care nu ar ajunge să impacteze în mod real populația. Acesta a afirmat că în fiecare final de an sunt situații similare și se fac rectificări, iar anumite sume sunt luate dintr-un sector și transferate acolo unde este nevoie, doar că actualul Executiv nu a mai putut face asta.
”Nu sunt bani, în sensul că banii alocați s-au consumat. De ceva timp se știe treaba asta. La nivelul Guvernului s-au găsit niște soluții. Din punctul meu de vedere, în momentul ăsta, nu mai e cazul pentru alte soluții de avarie, cele pe care le propunea ministrul de Finanțe, cu repartizarea banilor necheltuiți de la alte ministere în fondul de urgență al Guvernului. Pentru că vom avea un Guvern instalat și se va aproba de îndată o rectificare, astfel încât de la 1 decembrie să se poată plăti fără probleme pensiile, alocațiile și celelalte salarii de la Sănătate și așa mai departe. Diferența în anul acesta, față de alți ani, a fost că în aceste ultime două luni, Guvernul neavând puteri depline, nu a putut să facă rectificare. Asta însemnând că de la anumite capitole, din alte domenii unde niște bani alocați inițial nu au fost consumați, se redistribuie acolo unde mai e nevoie de fonduri. Adică nu e ceva spectaculos, nu e ceva care se întâmplă doar acum. De fiecare dată, chiar și la nivelul primăriilor, al consiliilor județene, la final de an, se fac aceste reglaje, se mută bani dintr-un capitol în altul, astfel încât să se acopere toate nevoile”, a precizat Boboc.
Secretarul de stat interimar ne-a informat chiar că la Casa de Pensii se tipăresc deja taloanele pentru luna decembrie, astfel că procedura merge înainte și că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze că nu își vor primi banii.
”Eu fac această declarație cu mandatul pe masă: oamenii vor primi pensiile, salariile și alocațiile la timp în luna decembrie. Nu am nicio emoție. Dar din punct de vedere administrativ, procedural, cum doriți, problema există. Dar nu cred că interesează pe cineva. Ea a existat dintotdeauna. De când lumea. Repet, pe final de an se fac astfel de reglaje. Mai iei 10 lei de colo și îi pui dincolo”, a mai spus Boboc.
Întrebat totuși ce părere are despre declarațiile alarmante ale ministrului Muncii, Boboc a precizat că afirmațiile Ralucăi Turcan sunt corecte pe fond, pentru că dacă analizezi cifrele în momentul de față, reiese că nu mai apar banii necesari, însă din punctul său de vedere situația nu este una nerezolvabilă.