• un cetăţean străin de 37 de ani a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară în România, însă poliţiştii de la Imigrări au refuzat solicitarea, întrucât au constatat existenţa unei căsătorii de convenienţă • egipteanul trebuie să părăsească ţara în termen de 30 de zile
O căsătorie de convenienţă cu o brăileancă i-a permis unui cetăţean egiptean să stea în ţara noastră şi să îşi facă liniştit treburile. Numai că, atunci când a cerut prelungirea dreptului de şedere în România, poliţiştii de la Imigrări i-au spus “Nu”. Pe numele străinului a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul României.
Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Brăila au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară în România unui egiptean în vârstă de 37 de ani. O femeie de 43 de ani, din Brăila, a cunoscut cetăţeanul egiptean şi s-a căsătorit la scurt timp cu acesta, în Turcia. Ulterior, bărbatul a efectuat demersuri pentru obţinerea unei vize de intrare în România, în scop de reîntregirea familiei. “În martie 2019, cei doi soţi s-au prezentat la sediul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Brăila şi au depus documentele necesare prelungirii dreptului de şedere temporară pentru cetăţeanul egiptean. Conform procedurilor, poliţiştii de imigrări au început verificările în cazul celor doi soţi, în cadrul cărora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, discuţii cu persoane din anturajul acestora şi alte activităţi relevante în stabilirea situaţiei reale. A reieşit faptul că femeia şi-a procurat anterior plecării din România toate documentele necesare încheierii căsătoriei în Turcia, deşi nu îl cunoştea pe viitorul soţ. În timpul interviului, cei doi soţi au fost inconsecvenţi în declaraţiile lor cu privire la circumstanţele în care s-au cunoscut, timpul petrecut împreună şi a altor informaţii relevante despre aceştia, concluzia fiind aceea că străinul a încheiat căsătoria în scopul obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Brăila.
În aceste condiţii, cetăţeanului egiptean i-a fost refuzată prelungirea dreptului de şedere temporară în România, pe numele acestuia fiind emisă o decizie de returnare cu obligaţia de a părăsi teritoriul României în 30 de zile.
În vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanţa vieţii de familie, cât şi respectarea legislaţiei în domeniul migraţiei. Poliţiştii recomandă cetăţenilor străini să manifeste interes în ceea ce priveşte reglementarea şederii pe teritoriul României, tocmai pentru a nu avea parte de suprize neplăcute.