• evenimentul a avut loc de Ziua Eroilor, la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, pe care conducătorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila l-a absolvit în urmă cu două decenii • „Închin cu pioșenie distincția primită tuturor eroilor neamului nostru românesc, știuți și neștiuți, care au înțeles căci curajul s-a ascuns sub numele de vitejie”, a spus cpt. Raul-Ionuț Badale, Omul Anului de la Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”
Ofițer brăilean răsplătit cu titlul de „Omul Anului 2023 în Forțele Terestre Române”.
Astfel, în ziua de 13 iunie (Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor), la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, a avut loc, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin, Gala de premiere a câștigătorilor Concursului „Omul Anului 2023 în Forțele Terestre Române”. Cei mai buni militari și salariați civili din structurile Forțelor Terestre Române, care au contribuit, în anul precedent, la realizarea unei imagini pozitive a instituției, atât la nivel național, cât și internațional, precum și cei care, prin acțiunile lor, sporesc creșterea prestigiului acestei categorii de forțe, au fost premiați în cadrul ceremoniei organizate la Câmpulung Moldovenesc.
La eveniment au participat, de asemenea, comandanții marilor unități din compunerea acestei categorii de forțe, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Terestre și cei ai autorităților publice locale din municipiul Câmpulung Moldovenesc și comuna Pojorâta, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintele Arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, personalul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, precum și un numeros public, format din elevii și studenții instituțiilor de învățământ din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre.
În discursul său, șeful Forțelor Terestre Române a menționat că întâlnirea de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, este kilometrul zero al parcursului profesional pentru cei mai mulți dintre militari, apreciind, totodată, performanțele obținute de câștigătorii concursului.
„Ne întâlnim astăzi, într-o zi specială, în care marea sărbătoare a Înălțării Domnului se înfrățește cu cea a neamului, când sărbătorim pe fiii și fiicele care și-au dăruit viața pentru un lucru mai presus decât ei înșiși, pentru țară și neam. Această zi este dedicată și elevilor colegiului militar. Mi-am dorit să le oferim tinerilor mușatini încă un exemplu, că valoarea contează, că efortul și sârguința dau întotdeauna roade”, a subliniat, în cuvântul său, generalul-locotenent Ciprian Marin.
În total, au existat 12 secțiuni ale concursului „Omul Anului 2023 în Forțele Terestre Române”, dotate cu primii și mențiuni: Secțiunea 1 - „Imaginea și vizibilitatea Armatei”; Secțiunea 2 - „Credință și altruism”; Secțiunea 3 - „Instrucție și luptă”; Secțiunea 4 - „Logistică și infrastructură”; Secțiunea 5 - „Diplomație și informații”; Secțiunea 6 - „Învățământ, știință și artă militară”; Secțiunea 7 - „Moral, bunăstare și recreere”; Secțiunea 8 - „Sănătate și sport”; Secțiunea 9 - „Presă, film și literatură”; Secțiunea 10 - „Istorie, cultură și tradiții militare”; Secțiunea 11 - „Comunicare prin spațiul cibernetic și comunicații miliare”; Secțiunea 12 - „Soldatul universal”.
La Secțiunea 10 - „Istorie, cultură și tradiții militare”, Locul I a fost adjudecat de căpitan Raul-Ionuț Badale (Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila), coordonatorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila și dirijor al Corului „Camerata” al Centrului de Creație, iar Locul II de sergent Ioan-Dan Popoviciu (Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”).
„Astăzi se împlinesc 18 ani de când am pășit pentru prima oară pe porțile Colegiului Militar Liceal „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc cu o simpla valiză la purtător... cu multe aspirații dar și cu foarte multe temeri pentru ceea ce avea să vie! În pofida faptului că divinitatea a avut la momentul respectiv alte planuri pentru mine, am îmbrățișat fără regret drumul care mi-a fost hărăzit, dar în sinea mea nu am renunțat nici măcar o clipă să-mi urmăresc visul, acela de a accede în corpul ofițerilor Armatei României și de a mă reîntoarce la poalele Rarăului triumfător! Iată că timpul a trecut cu repeziciune, Dumnezeu mi-a îngăduit să îmi îndeplinesc țelul și, după alți 7 ani de așteptare, astăzi arcul peste timp s-a închis când am pășit din nou pe poarta colegiului militar din postura onorantă de câștigător al Locului I al Concursului „Omul Anului în Statul Major al Forțelor Terestre”, secțiunea „Istorie , Tradiție și Cultură Militară”. Doresc să mulțumesc din suflet familiei pentru susținerea necondiționată, comandanților pe care i-am avut în cadrul structurilor militare în care am activat și, nu în ultimul rând, personalului Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, alături de care am trăit și trăiesc momente unice, atât în țară cât și peste hotare! Pentru că astăzi ne comemorăm eroii de pretutindeni, închin cu pioșenie distincția primită tuturor eroilor neamului nostru românesc, știuti și neștiuți, care au înțeles căci curajul s-a ascuns sub numele de vitejie! Temeritas sub titulo fortitudinis latet! Am onoarea să vă salut!”, a fost prima declarație a cpt. Raul-Ionuț Badale, după decernarea Premiului I și a titlului de „Omul Anului 2023 în Forțele Terestre Române”.