Căminele și locuințele sociale, în atenția CLM și CJ Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Căminele și locuințele sociale, în atenția CLM și CJ Brăila

* consilierii municipali și județeni din Brăila au participat, recent, la două ședințe extraordinare ce au avut ca temă principală căminele, centrele și apartamentele sociale * este vorba despre prelungiri de termene pentru acordarea în folosință gratuită a mai multor imobile folosite în scop social, asigurarea cheltuielilor, precum și solicitări de ajutor financiar de la nivelul Ministerului Muncii pentru diferite dotări

 

 

 

Membrii Consiliului Local Municipal și cei ai Consiliului Județean Brăila au avut, recent, două ședințe extraordinare dedicate în mod special unor proiecte legate de căminele sociale. Mai precis, pe 7 iulie a avut loc o ședință extraordinară a CLM Brăila în care, printre altele, au fost aprobate opt puncte legate de centrele sociale prezente în Municipiu. Discutăm despre prelungirea termenului de acordare în folosință gratuită, până în 31 decembrie 2050, a imobilului din Calea Călărașilor 346 C1 – Căminul C, care aparține de Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila. Prelungirea termenelor de dare în administrare DAS Brăila a ”Centrului Social Multifuncțional pentru Comunitatea Romă din cartierul Lacu Dulce” (str. Mina Minovici, nr. 2B), a imobilului de pe Calea Moș Anghel nr. 486 din localitatea Baldovinești, către Complexul Rezidențial ”Sfânta Maria” Brăila. Ambele tot până la finele lui 2050. Aceeași perioadă s-a aprobat și pentru prelungirea termenului de acordare în folosință gratuită a unui imobil de pe Str. Zambilelor nr. 1A, către Complexul rezidențial ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Brăila.

Totodată, consilierii municipali au aprobat asigurarea cheltuielilor de funcționare ulterioară și de păstrare a destinației inițiale și a celei sociale pentru ”Adăpostul de Noapte” (imobilul gestionat de DAS), pentru Centrul rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente – Zambilelor din cadrul Complexului Rezidențial ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La fel în cazul ”Centrului Social Multifuncțional pentru comunitatea romă din cartierul Lacu Dulce” (gestionat tot de DAS), precum și a Complexului rezidențial ”Sfânta Maria” Brăila. Asigurarea tuturor acestor cheltuieli a fost aprobată pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.

În cazul adăpostului de noapte s-a aprobat includerea în bugetul DAS a valorii totale a finanțării de 740.600 lei cu TVA, din care 666.540 lei ar urma să vină de la bugetul de stat, iar 74.060 lei partea DAS, după semnarea contractului de finanțare. În ceea ce privește Centrul ”Zambilelor”, valoarea totală a finanțării este de 715.717 lei cu TVA, din care 644.145 lei de la bugetul de stat și restul de 71.571 suportată de Complexul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În cazul Centrului Social Multifuncțional din Lacu Dulce, s-a aprobat valoarea totală a finanțării la 115.900 lei cu TVA, din care 104.310 lei de la bugetul de stat și restul de 11.590 lei din partea DAS. Iar pentru Complexul ”Sfânta Maria” valoarea finanțării a fost stabilită la 703.340 lei cu TVA, din care 633.006 lei de la bugetul de stat și restul de 70.334 lei din partea Complexului rezidențial.

Toate proiectele au fost aprobate în unanimitate, fără discuții suplimentare.

 

DGASPC Brăila solicită fonduri europene prin Ministerul Muncii pentru dotarea centrelor din subordine

În data de 10 iulie și Consiliul Județean Brăila a avut o ședință extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi, referitor la asigurarea sustenabilității serviciilor sociale organizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila. Mai precis, centre pentru care se solicită finanțare de la nivel guvernamental, conform unui Ordin al ministrului muncii, familiei și protecției sociale, din 2012.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului, DGASPC Brăila, subordonată Consiliului Județean și acreditată ca furnizor de servicii sociale, va depune cereri de finanțare la nivelul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentru 11 servicii sociale din structura organizatorică. Mai exact: Centrul de îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Handicap Brăila, pentru cel destinat persoanelor Adulte cu Dizabilități Bărăganul și pentru Centrul ”Nufărul”. De asemenea, pentru Căsuța de tip familial ”Mica Sirenă”, pentru Căsuța ”Delfinul”, pentru Centrul Maternal ”Alexandra”, Căsuța de tip familial ”Lăcrămioara” și pentru Casa ”Narcisa” din Însurăței. La fel pentru Căsuța de tip familial ”Panseluța” din Bărăganu și pentru apartamentele de tip familial ”Phoenix” și ”Trandafir”.

Solicitările de finanțare vizează dotarea serviciilor sociale pentru îmbunătățirea și adaptarea mediului ambiant, oferit beneficiarilor (obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică, echipamente pentru bucătărie și spălătorie, mobilier de grădină, aparatură IT, pachet profesional pentru utilare cameră senzorială), DGASPC Brăila urmând să asigure contribuția de 10% din bugetul aprobat de către Consiliul Județean Brăila”, se precizează în cadrul proiectului.

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că toate cele 11 centre din cadrul DGASPC vor fi dotate printr-un proiect pe fonduri europene.

Tot cu această ocazie, liderul PSD Brăila a mai anunțat că a fost schimbată puțin ordinea articolelor proiectului de hotărâre aflat la mapa consilierilor, față de varianta ce le fusese înmânată inițial spre analiză. Chiriac a dat citire tuturor modificărilor înainte de votul din plen. Proiectul a fost votat în unanimitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro