Mergi la conţinutul principal

Cămătarul Sgîrcitu nu a scăpat de arestul la domiciliu

săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Brăila au menţinut arestul la domiciliu faţă de Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru, judecaţi pentru cămătărie şi şantaj • cei doi inculpaţi au formulat însă contestaţie şi sperau să scape de arestul la domiciliu, unde au ajuns la sfârşitul lunii ianuarie, asta după ce au scăpat de arestul preventiv • instanţa superioară le-a spus “PAS”

 

Doi dintre “capii” grupării de cămătari care făcea legea în Brăila şi care a fost destructurată de DIICOT, respectiv Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru, sperau să scape de arestul la domiciliu, însă în faţa judecătorilor nu au avut câştig de cauză. Săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Brăila au menţinut măsura preventivă faţă de cei doi inculpaţi, însă aceştia au formulat contestaţie. Cauza a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, unde s-a decis că cei doi nu pot pleca de acasă, contestaţiile fiind respinse. Ceilalţi acuzaţi din dosarul trimis deja pe rolul instanţei sunt cercetaţi sub control judiciar. “Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu a inculpaţilor Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion şi menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de aceştia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila”, este soluţia pronunţată în data de 16 mai de Tribunalul Brăila.

La sfârşitul lunii ianuarie 2017, toţi inculpaţii acuzaţi de infracţiuni de cămătărie şi şantaj, în frunte cu liderul de grup Titi Sgîrcitu, au reuşit să scape, după trei luni, din spatele gratiilor. Şeful grupării infracţionale, Titi, a venit acasă, în cazul lui, arestul preventiv fiind înlocuit cu arest la domiciliu, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, evident cu unele obligaţii impuse. Titi Sgîrcitu şi inculpatul Croitoru Ion au fost singurii din gruparea de 8 persoane, reţinute iniţial de procurori, care au stat la arest şi de sărbătorile de iarnă. Şi faţă de inculpatul Croitoru, ajutor de nădejde al lui Sgîrcitu, s-a dispus arestul la domiciliu.

La sfârşitul lunii octombrie 2016, grupul infracţional cu activitate de cămătărie şi şantaj, cu lider Titi Sgîrcitu, a fost destructurat de DIICOT, toată gaşca lui Sgîrcitu, adică unchi, mătuşi, verişori, fraţi, care proveneau însă din familia fostei soţii, fiind săltaţi de acasă şi trimişi în spatele gratiilor. În ziua de 25 octombrie, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie le-au făcut vizite neaşteptate celor din familia Sgîrcitu, fiind vorba despre 9 percheziţii efectuate la Brăila. Procurorii au stabilit că membrii grupării lăsau oamenii fără case, asta după ce aceştia făceau greşeala de a lua bani cu camătă de la inculpaţi, pe fondul unor probleme financiare.

În cauza “Cămătarii - Reţeaua Sgîrcitu” s-a dispus deja trimiterea în judecată, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila. Inculpaţi în dosar sunt: Titi Sgîrcitu, Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Maria Pană, Dumitrel Pană şi Claudiu Daniel Ştefan. Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt multe şi destul de grave. Este vorba despre constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, influenţarea declaraţiilor, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din cauza excepţiilor invocate, judecata nu poate începe deocamdată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu